JP-historie om fly, der aldrig kommer til Danmark, holder ikke vand

Under overskriften "Milliarddyre kampfly lander aldrig i Danmark: Hver fjerde fly skal stå i USA" skriver Jyllands-Posten her til aften om hvordan syv af Danmarks 27 fly skal stå på Luke Air Force Base i Arizona og aldrig lander i Danmark.

Sagen er imidlertid den, at Jyllands-Posten har strammet historien gevaldigt. Ja, man kan faktisk gå så langt at sige, at det ikke er rigtigt det de skriver. Overskriften holder i hvert fald ikke. Det fremgår faktisk til sidst i artiklen, hvor der står:

"Nyt Kampfly Program i Forsvarsministeriet bekræfter i en mail til Jyllands-Posten, at der »foreløbigt er tale om at placere op til syv fly i USA i overgangsperioden indtil 2027«. Efter 2027 vil antallet af fly til omskoling af danske piloter i USA afhænge af, hvor mange F-35-piloter der skal uddannes årligt, hedder det videre."

Login

 • Anmeld

  Peter

  Det er langt flere end de 2 der tidligere har været talt om - potentielt op til 25% af flyene.

  Hvor mange piloter skal omskoles ???

 • Anmeld

  Nikolai

  Uanset om det er 5 eller 7 fly, så er det jo stadig mange, når man kun har 27. Korrekt at de er hurtigt ude med den nyhed/artikel, men hovedpointen er jo sådan set rigtig nok - vi har alt for få fly i forhold til størrelsen på fly stationeret i USA.

 • Anmeld

  Hans Peter Michaelsen

  Lige en detalje: Jagerpiloter i USA uddannes først på T-37 og T-38. Humlen i sagen må være usikkerhed om forholdet mellem erfarne F-16 piloter og nyuddannede piloter som skal omskoles til / trænes på F-35. I Norge og Holland regner man med et ca 3-4 måneders omskolingskursus fra F-16 til F-35, men når det drejer sig om "grønne" nyuddannede jagerpiloter tager det op til eet år. Derfor kan det (som Andres skriver) være nødvendigt at have flere F-35 fly til omskoling/træning i USA i en periode.

 • Anmeld

  Schmidt

  Lige meget hvad, så går det kun en vej og det er den forkerte. Hver gang der sker noget, er det negativt, færre jobs, prisen stiger, der er ikke fly nok, udgifterne stiger i Skrydstrup og meget vedligehold skal laves i Italian. jeg tør slet ikke tænke på, hvad der ellers kommer. Alle de fine forudsætninger falder fra hinanden. Jeg er ikke F-35 hader, jeg vil bare det bedste for vores land og hele forsvaret. Når vi bliver nød til at købe flere fly = flere end 27. Hvor skal pengene så komme fra. Højere skat, sygehuse, de ældre, andre steder i forsvaret. Jeg ved det ikke. Men det er ikke penge der bare står og vendter.

 • Anmeld

  Jesper

  Det skurrer en kende i mine ører, at der er behov for alle 27 fly i fredstid, hmm kan det være rigtigt?
  Er der er tale om reklame click-bait news fra Jyllands-Posten, og eventuelt generering af bruger metadata til videresalg til brug for målrettet reklamer på nettet? Avisen bidrager jo selv med de korrekte informationer i artiklen, som nævnt af nytkampfly.

 • Anmeld

  Niels Peter Gleerup

  Det er ikke første gang, at JP "pynter" til egen fordel. Det er nok pga. familieskabet med Politiken. Der er gået lidt Ekstrablad i det før så stolte Jyske Blad. Det er synd.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Ren fake news JP kører igen mod F-35 fordi de har opdaget det er et projekt folk bare ser negativt på lige meget hvad.

  Faktum er stadig at efter 2027, hvor platformen er 100% indfaset skal der kun stå 2 fly i USA og det kan så godt være det ender på 4 og vi ender på 29 fly - so what.

  Faktum er priserne falder 83 millioer USD i 2019 med motor
  Faktum er fejlene rettes.
  Faktum er alle partnerlande og andre vælger F-35

  Bare til sammenligning er der i det sidste årti kun solgt 168 Gripen NG/EF og Rafale samlet til eksport. og flere options er ved at tørre helt ud.

  Indenfor en kortere periode er der solgt 400+ F-35 - der er tilkendegivet ordrer på yderligere 500+ stk. - mens USA som sagt planlægger indkøb af 2400 stk. (som nok ikke indfries)

  Den kritiske for om vi kan løse opgaverne med 27 fly er stadig, at service skal udliciteres til Italien - jeg tvivler - men dette issue har været meldt klart ud fra starten af projektet.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Seriøs og sandfærdig information skal man se i vejviseren efter. Vi får den ikke fra vore politikere. Vi får den ikke fra hverken DR eller TV2 eller dagbladene – De 2 største seriøse dagblade har skilt sig af med deres forsvars fagmedarbejdere og lagt jobbet ned til den mest uvidende nyansatte eller mest manipulerende bladsmører.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Niels Peter Gleerup

  Synes du er for flink ved JP

  "Der er gået lidt Ekstrablad i det før så stolte Jyske "

  Der er gået MEGET EB i JP.

 • Anmeld

  Jesper Poulsen

  Det er tydeligt at Jyllands Posten i de senere år er drejet over i at " sensation er vigtigere end sandheden " i stil med Ekstrabladet. Og avisen har desuden taget en venstreorienteret drejning hvor det at kritisere fosvaret er en vigtigt ting. Stol ALDRIG på noget om forsvaret der står i Jyllands Posten. Drejer sig om at forsøge at sælge aviser til denne målgruppe.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  Jyllands-Posten overskrift er helt korrekt.

  Efter den nuværende plan vil der være danske milliarddyre F-35 fly, som aldrig lander i Danmark. Man vil "under særlige omstændigheder" kunne trække alle fly hjem, men det er som sagt ikke planen.

  Så første del af overskriften holder vand.

  Og med syv fly ud af syvogtyve skal en fjerdedel af vores fly stå i USA til at starte med.

  Dermed ar anden del af overskriften også korrekt.

  Artiklen uddyber derefter fint med en kommentar Nyt Kampfly Program i Forsvarsministeriet samt formanden for Folketingets Forsvarsudvalg, Rasmus Jarlov (K).

  Rigtig fin artikel fra JP som er en øjenåbner for rigtig mange mennesker, der ikke læser nytkampfly.dk

 • Anmeld

  Dan

  JP er en borgerlig avis, hvis læsere har stor interesse i et stærkt forsvar. Det tyder på at man forsøger at vise at vi i Danmark har købt for få kampfly. Jorden skal nu gødes, så vælgermassen bliver mere positive over for yderligere checks, der skal udstedes til flere fly.

  Rent spin, og ikke spor dumt eller tilfældigt.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Dan

  "JP er en borgerlig avis, hvis læsere har stor interesse i et stærkt forsvar"

  Det er noget vås - det er netop pointen - JP er hverken borgerlig eller noget andet - det er en sprøjte for udbredelse af hvad den tror folk vil læse - helst sensationer.
  Hvis din påstand var sand, så ville JP ikke skrive som de gør.

 • Anmeld

  Cphmoose

  Jeg synes at JP faktisk har en form for pointe. Om end det er en anden, end den de skriver.

  Dimensionerings rapporten får 27 fly til at være "nok" under antagelse af at piloterne bliver mange år i FLV, bliver i pilot jobbet hele tiden og ikke vandrer ud og ind af stabsjob og i øvrigt flyver / arbejder mere end 37 timer om ugen.

  Alt sammen ændringer af piloternes arbejdsvilkår der har til formål at løse de samme opgaver med færre piloter. Man har altså lagt en antagelse ind om at antallet af basis uddannelser, omskolinger og re certificering skal reduceres for at vi kan nøjes med X piloter og Y flyvetimer og 27 fly. Hvis vi pludselig skal bruge 7 fly i USA i stedet for 5 så er der to måske 3 logiske muligheder:

  1) Flyet kan ikke flyve det antal timer vi antog i timevalget - forventeligt men problematisk for dimensioneringsrapporten og selve typevalget

  2) Vi skal uddanne flere piloter end dimensioneringsrapporten antager - forventeligt men en rygende pistol om at dimensioneringsrapporten er "defekt"

  3) En del af den daglige træningsflyvning er billigere / bedre i USA end i Skrydstrup - Godt for naboerne

  Alle 3 muligheder er da gode historier - men måske for komplicerede til JP’s læsere.


  Cphmoose

 • Anmeld

  Mads Thomsen

  Er der nogen som kan svare på følgende:
  1. Skal de danske fly på Luke bruges kun til omskoling/uddannelse af danske piloter...?
  2. Indgår de i en samlet pulje på basen. Og kan de bruges af andre nationaliteter..?
  3. Hvor meget vedligehold skal der finde sted i Danmark..?
  4. Hvad er det helt præcist der skal vedligeholdes i Italien og Tyrkiet...?

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  @ Cphmoose

  Dimensioneringsrapporten angiver 28 fly, heraf 6 i USA.

  Man valgte så at have 5 fly i USA, hvormed man kunne nøjes med 27 fly samlet set.

  Nu er man så tilbage på 6 fly i USA som i dimensioneringsrapporten (7 i en kortere periode), men man forbliver på kun 27 fly samlet set.

  http://www.fmn.dk/temaer/kampfly/Documents/rapport-fra-udvalget-for-dimensionering-af-nyt-kampfly-2.pdf

 • Anmeld

  KimE

  Norge skapar en anläggning för underhåll av F35s F135s motorer i Rygge i stället för att skicka dem till Nederländerna eller Turkiet.

  http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/189635/norway-to-establish-mro-depot-for-f_35-engines.html

 • Anmeld

  christian beier

  Ja der er nu mange ting man kan sige om forsvaret og dansk forsvars politik.
  For det første er det meste bygget på en løgn.

  For der findes nemlig reelt ikke et forsvar.
  Der findes ikke muligheder for at sende større enheder ud.
  Der kommer aldrig til at være mulighed for at have den brigade man ævler om.
  Løftet til forsvaret er reelt et lille plaster på såret på nogle nedskæringer, der dog vil være større end de penge der kommer til.

  Vedr. F-35 så kan flyet meget ja, men vil DK så indkøbe de ting der skal til for at få det til at spille ?
  For at et fly som F-35 virker skal der nye missiler til flyet, da det ikke kan gå in i Dogfights og ikke kan undgå at blive set af f.eks. S-300/400.

  Og bare det at man vil lade fly være i USA om det er 3 eller 7 eller 20 eller 27 :)
  Så betyder det et yderst svagt national flyvevåben.
  Hvilket det allerede er.

  Danmark råder ikke over et troværdigt flyvåben.
  En troværdig hær eller søværn.

  De pro.soldater misbruger deres fagforeninger til at modarbejde værnepligt, liberale partiet misbruger liberalismen til at "det frie valg uden ansvar......
  Og på Venstrefløjen en vilje til at give Kurdere våben og samtidig kalde indsatsen i Irak i 2003 en forbrydelse............
  Og at vesten skabte katastrofen.

  Dansk forsvar er slagtet totalt af samtlige politiske partier.
  Var der nyttige idioter under den kolde krig som Sovjet brugt på at stoppe Dansk forsvar og bekæmpe det..
  Ja så fik Rusland og resten af verden helt uden noget arbejde, et helt folketing til at ryde dansk forsvar uden at påvirke dem.

  Koldkrigs komplekser vises frem på nettet som attraktioner og dermed er de væk.
  Et museum eller bolig.
  Hallo nu er det beredskab væk.

  Man sagde på et tidspunkt at Ukraine matrielt og mandskabs mæssigt ikke var klar og ejnet til NATO, seriøs Danmark burde sparkes ud af NATO med den opførsel.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Der står højt og tydeligt at efter 2027 vil man vurdere på antallet af fly der skal stå i USA. Det er også meldt ud, at indtil vores Setup er på på plads i 2027 kan vi slet ikke de første år efter 2020 deltage i internationale operationer. Det er jo fordi vi har fly stående i USA

  Forsvaret har tidligere oplyst at 17 fly er nok til nationale opgaver og sammenlignet med andre små NATO lande virker det realistisk når de afsætter 8-15 fly til samme formål og det tal når vi aldrig ned på med 7 fly i USA

 • Anmeld

  Peter

  27 fly reduceres til 20 og indkøbsprisen er naturligvis den samme. Det betyder hvert fly i Danmark koster 2.25 mia - F15 kostede 1 mia.

  Alt i alt kunne Danmark have haft ca. 50 gennemprøvede F15 stående.

 • Anmeld

  Peter

  Og så var der lige ekspropriation af boliger pga støj, nye hangarer osv.

  IC35 katastrofen får naturligvis ingen politiske konsekvenser.

 • Anmeld

  Thomas Larsen

  "Pray for the best, plan for the worst" - det er vist et berømt citat omkring planlægning.
  Spørgsmålet er om man i dimensioneringen ikke planlægger for meget efter det bedste (og dermed kommer til at besværge det værste frem).

 • Anmeld

  christian beier

  F-35 skal ikke bruges til latterlige missioner i afrika og asien.
  Det bør være et våben der kan holde Rusland væk fra NATO !

  Og derfor skal der indkøbes flere.

 • Anmeld

  Niels Nielsen

  IC35 er åbenbart de glade amatørers tumleplads. Men, det giver nok nogle gode middage med udsøgte vine og en god cognac til kaffen. Nogle burde undervise flokken i "Animal Farm".

 • Anmeld

  E. Petersen

  Hmmm

  Nu var animal farm en film der skulle advare mod kommunismen

 • Anmeld

  Per Thorup Pedersen

  "Med flere fly har man bedre muligheder for at sende nye piloter direkte fra T-33 træningsflyene og over i F-35 samtidig med at man omskoler ældre F-16 piloter"

  Hvor længe er det lige siden FLV havde T-33....... Lad mig nu se. Sidste flyvning var med DT-497 fra Karup til Værløse den 17/5-1977 så næsten 40 år siden...

 • Anmeld

  Niels Jensen

  Christian Beier. Godt skrevet. Men sandheden er ilde hoer

 • Anmeld

  Frank Damgaard

  F 35 bliver danmarks historie største fejlkøb og var afgjort på forhånd..hvis man ikke kan se det ..så er der sku noget galt!

 • Anmeld

  Andreas

  Der skulle nu være plads til fem links uden at indlægget behøver min godkendelse - mod tidligere fire.