Forsinket nødhjælp

SF kræver, at det skal ligge i regeringens mandat, at genopbygningen af Irak skal foregå i FN-regi og ikke under USA's ledelse. Det betyder at de 350 millioner kroner i bistand til Irak bliver forsinket en uge ekstra. Beslutningen om det danske bidrag er nu flyttet fra Finansudvalget til debat i folketingssalen.
Tina Møller
Ifølge regeringens aktstykke om bistand skal 180 millioner kroner bruges på humanitær bistand, mens de øvrige 170 millioner kroner skal bruges på genopbygning i Irak, og det er den sidste del af forslaget, SF ikke vil vedtage uden en foregående debat i Folketinget om, hvem der skal stå for genopbygningen af det krigsramte Irak.

»Vi vil have, at det skal ligge i regeringens mandat, at genopbygningen skal foregå i FN-regi og ikke under USA's ledelse«, siger SF's finansordfører, Ole Sohn.

Det får både regeringspartierne og SF's partnere i oppositionen, Socialdemokraterne og de radikale, til at beskylde partiet for at forsinke nødhjælpen.

»Vi er dybt uenige i, at man skal forsinke hjælpen i at nå frem«, siger Socialdemokratiets finansordfører, Jeppe Kofod. Både han og det radikale medlem af Finansudvalget, Morten Helveg Petersen, foretrækker ligesom SF at diskutere bistanden til genopbygning separat fra den humanitære bistand, men alligevel var både Socialdemokraterne og de radikale onsdag klar til at lade aktstykket blive vedtaget i Finansudvalget.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00