Boeing giver politikere gave i 140.000 kroners klassen

I sidste uge var Boeing over for mig meget tilbageholdende med oplysninger om den F-18 prøvetur som de ville invitere politikere på. "Boeing giver ikke yderligere oplysninger om flyvningerne," var det korte svar.

Hertil aften blev historien ellers braget ud i Nyhederne. Sjovt nok fik jeg først svar på mine kritiske spørgsmål om turen efter at indslaget var i kassen. Men Boeing havde også været så smarte at invitere journalisten en tur med i luften. Og så var sandsynligheden for en kritisk historie sikkert minimeret gevaldigt. Ja, det var den lille fartglade dreng, der også overtog vinklingen af historien.

Boeing fortæller at turene, kaldet ”VIP Orientation Flights”, foregik søndag, mandag og i dag tirsdag på Flyvestation Skrydstrup. I indslaget så man Morten Bødskov (S) og Karsten Nonbo (V), der i kor forsøgte at overbevise os skatteydere om at en tur i et jagerfly var det samme som at besøge et plejehjem. Ja, hvis de på plejehjemmet har prøvet at få lagt kateter ind eller hvad man nu får gjort på et plejehjem. under forsøgene på at forklare det seriøse indhold i turen, kunne de to dog ikke skjule deres barnlig begejstring. Julie Rademacher (S) og Kristian Pihl-Lorentzen (V) var også nogle af dem, der fik en tur på en time.

En mail-rundspørge til diverse MF’ere viser at mange har takket nej. En del på grund af andre aftaler. Nogle på grund af ideologi eller fordi de ikke mener det bidrager konstruktivt til deres arbejde. En enkel at de knap 10 svar jeg har fået so far mener, at det er for meget ”lobbyisme”. Endelig er der en, der principielt ”holder personligt skarp afstand til unødig involvering og deltager ikke i arrangementer som kan bruges til at kritisere min uafhængighed.” (Nej, det er ikke en hellig venstreorienteret, men en borgerlig MF’er).

Udover de folkevalgte så sad også en række danske piloter på bagsædet i de to Super Hornets.

Men hvorfor er det du synes det er så stort et problem?

1) Fordi en halv times flyvning med en MIG-29 i Rusland kan fås til 12.500 dollars, svarende til knap 70.000 danske kroner. Den enkelte politiker har altså modtaget en gave, der ville koste knap 140.000 kroner, hvis han/hun selv skulle betale. Gad i øvrigt vide hvad skattefar siger til en gave i den størrelsesorden?

2) Fordi det er min vurdering, at en flyvetur til en værdi af op mod 140.000 danske kroner er på kant med diverse love og regler om bestikkelse af embedsmænd og politikere. (vi ser nærmere på disse regler længere nede).

3) Fordi det sandsynligvis er politikernes første tur i et kampfly, og de har derfor absolut ingen faglige kvalifikationer for at bedømme flyets evner i luften. Der er tale om ren og skær smørelse, der skal give politikerne gode minder på nethinden når danmarkshistoriens største våbenhandel skal forhandles på plads. Boeing udnytter desuden at der bor en lille fartglad dreng inde i de fleste mænd / kvinder til at give dem endnu en salgstale om flyet, der er stadig er outsider i kampen om at blive fremtidens danske kampfly.

4) Fordi politikerne har besøgt alle tre producenters fabrikker i Dallas, St. Louis og Linköping på officielle ture med forsvarsudvalget. De har derfor haft lejlighed til at studere flyene og spørge løs. Det her er rent lir, hvor Boeing spiller på at de er de eneste, der har et fly der kan flyve.

Lad os nu kigge nærmere på punkt to.

I det amerikanske justitsministeriums "FOREIGN CORRUPT PRACTICES ACT" (FCPA), skriver man (pkt C under Basic Prohibition):

Login

 • Anmeld

  Valdemar

  Kære JL, Hvor finder du biletter til fodboldkampe i hundredtusind-kr-klassen? Og er folk ikke faldet for mindre?<br /> De her mennesker havde fået omtrent det samme ud af en tur med en Mig 15 (wheeeiii) men hvis et sådant fly havde deltaget i denne budrunde med samme stunt som F18folkene her så var der dømt snyd

 • Anmeld

  Anonymous

  Fremragende stunt af Boeing, der i mine oejne har det bedste fly i den danske konkurrence. Hvornaar ser vi en F-35 i Danmark? Hvornaar flyver en dansk pilot en F-35??

 • Anmeld

  Anonymous

  Kære Andreas,<br />Du lyder altså en smule misundelig mellem linjerne...<br />Jeg har svært ved at forestille mig at Politikerne skulle ændre mening om kampfly på baggrund af en personlig tur - hvad angår typevalg, så har de jo ingen baggrund for at vurdere flyet militærfagligt. <br />De strategiske overvejelser om typevalg påvirkes næppe heller af en tur. Det ville nok snare kræve et personligt besøg hos Robert Gates eller Obama.<br />Tilbage står spørgsmålet "kampfly eller ej".<br />Her er det også svært at se, at en tur skulle ændre en ideologisk præget holding. <br /><br />Jeg har generelt så stor tiltro til de danske folketingspolitikere, at jeg på ingen måde har ondt i røven over en sådan tur. De skulle da være skarn, hvis de ikke sagde ja til en sådan mulighed. <br /><br />Banal sammenligning: Hvis en MF der er Brøndby fan får en FCK fribillet af Don Ø, så holder han jo ikke lige pludselig med FCK.<br /><br />Jeg mindes også at du selv argumenterede for din egen evne til uvildighed på din Boeing tur...<br />Hvis Boeing havde luftet muligheden for at invitere alle MF’erne med familie en tur til USA for at besøge fabrikken, et hangarskib i San Diego med F-18 ombord, og så lige arrangeret fribilleter til Disney og Sea World - når nu typevalget var truffet, ja så var det måske en anden sag.<br /><br />Jeg synes dine mails til MF’erne var gode og interessante, men jeg synes du nu bevæger dig ud på et overdrev.<br />Jeg synes ikke det er sundt at medvirke til at hælde for meget benzin på det danske jantelovsbål.<br />Og CO2 spørgsmålet? Helt ærligt, så er det næste spørgsmål jo om vi overhovedet kan tillade os at købe kampfly i disse CO2 tider... Er det den vinkel du nu vil køre på bloggen?<br /><br />Men god blog i øvrigt :-)<br /><br />vh<br />JL

 • Anmeld

  Anonymous

  Min pointe er, at når først turen er givet/fløjet, så har politikeren ikke nogen grund til at vælge et F-18 frem for de øvrige kandidater - andet en en følelse af "gæld" der skal betales. Det er lidt ligesom "killing the hostage" - hvad får politikeren lige ud af (sådan personligt) at vælge en F-18?<br /><br />Og jeg tror ikke, at de danske politikere føler nogen speciel gæld for sådan en tur - måske snarere tværtimod, med den omtale din blog har sat på sagen. Så har de tværtimod et behov for at virke så neutale og objective som muligt.<br />Det er også derfor jeg bifalder dine mails til forsvarspolitikerne omkring sagen.<br /><br />Man kan så sige, at Boeing får manifesteret sig som den eneste flyvende kandidat, og det vil selvfølgelig sidde i baghovedet på politikerne. Men påvirke deres syn på / vurdering af den militære anbefaling, det tvivler jeg på det gør.<br /><br />At betegne en flyvetur som en gave blot fordi den kan købes på det komercielle marked finder jeg lidt tvivlsomt. Der findes ganske givet et juridisk svar på dette. <br />Men som vælger føler jeg mig ikke forarget. <br /><br />Jeg foretrækker i øvrigt selv JSF grundet samarbejdspartner facetten (nuværende partnere Norge, Holland), det forventede samlede antal brugere (løbende udviklingsomkostninger), Stealth (SAM-truslen), og sensorpakken (5th generation).<br />- bare så min kommentar ikke skal misforstås :-)<br />vh<br />JL

 • Anmeld

  Andreas

  @JL: Dette indlæg besvarer de fleste af dine spørgsmål: http://www.andreaskrog.dk/2009/05/come-fly-with-me<br /><br />Ja, jeg er misundelig. Det bør alle være. <br /><br />Ja, jeg tog på en Boeing-betalt tur til USA. Men jeg skal heller ikke bestemme hvilket fly vi skal købe. Og turen havde en faglig relevans, i det vi journalister havde mulighed for at behandle emnet. MF’erne har ingen som helst kvalifikationer for at vurdere om F-18 flyver godt eller ej. <br /><br />Sammenligningen med fodboldbilletterne holder ikke. Selvom Don Ø er grisk, så koster det kun 160 kr. at komme i Parken. Og man kan sige meget om den danske Superliga, men jeg tror en jagerfly-tur er en federe oplevelse. <br /><br />Og politikeren på lægterne i Parken står heller ikke foran i efteråret at skulle beslutte om FCK, Brøndby eller OB skal have en ordre på 20 mia. DKK. <br /><br />CO2-spørgsmålet er mest et politisk korrekt drille-spørgsmål, nu hvor den slags er blevet så hipt. Så nej, frygt ikke en anti-CO2-udlednings-blog...<br /><br />Det her handler ikke om Jantelov, men om hvor stor gave man inden for rimelighedens grænser kan give en MF’er og hvor stor en gave en MF’er kan modtage. Og der synes jeg 140 kilo er lige i overkanten.

 • Anmeld

  x

  Je vais t? dire ?ue ce n’est nullement faux !!

 • Anmeld

  Bitch Lesbiche

  Quel hasard je comptais faire un petit poste similaire à celui-ci

 • Anmeld

  vidéos porno en streaming

  Vivement le proch?in article