Sidste nyt fra mediekrigen

Mens vi sidder og venter på Projekt Nyt Kampfly’s militærfaglige anbefaling og den samlede indstilling om valg af nyt kampfly fra Forsvarsministeriet, kan vi passende kigge på den mediekrig mellem de tre kampflykandidater, som foregår i fuld offentlighed.

Jeg har lavet et par søgninger i Infomedia, der er en database med artikler fra mere end 1200 danske medier. Jeg har valgt at søge i perioden fra 18. februar 2008 til 17. februar 2010. Jeg skrev de første historier om F-18’s indtræden i den danske konkurrence i foråret 2008 og de kom officielt på banen i juni 2008. Derfor synes jeg denne to-årige periode var meget passende.

For Gripens vedkommende har jeg kun søgt på "Gripen". For JSF’s vedkommende har jeg søgt på "Joint Strike Fighter", "JSF og ikke Joint Strike Fighter" og "F-35 og ikke JSF og ikke Joint Strike Fighter", for at få alle alias’er med. Samme medtode har jeg brugt med F-18, hvor jeg har søgt på "Super Hornet", "F-18", og "F/A-18".

Login

 • Anmeld

  Ole

  Draken blev i Danmark også betegnet som F-35, så der kan have sneget sig et par ekstra artikler med i din søgning. Jeg tvivler dog på at de store landsdækkende medier har skrevet ret meget om Draken i de sidste 2 år, så det er nok ikke noget er rykker ved det samlede billede og dermed heller ikke dine konklusioner.

 • Anmeld

  T. Steno

  Du har virkelig en sand kaldelse på det flykøb.

 • Anmeld

  Super Hornet den store taber i krigen om medieomtale

  [...] For et år siden så jeg på omtalen fra 18. februar 2008 til 17. februar 2010. I stedet for at vente et år med at lave en ny undersøgelse, har jeg splittet sidste års resultater op i to (18/2-2008 til 17/2-2009 samt 18/2-2009 til 17/2-2010) og fundet nye tal for perioden 18. februar 2010 til 17. februar 2011. Jeg har søgt på hvor mange gange de forskellige fly har været nævnt i medierne. For Gripens og Eurofighters vedkommende har jeg kun søgt på “Gripen” og på “Eurofighter”. For JSF’s vedkommende har jeg søgt på “Joint Strike Fighter”, “JSF og ikke Joint Strike Fighter” og “F-35 og ikke JSF og ikke Joint Strike Fighter”, for at få alle alias’er med. Samme metode har jeg brugt med F-18, hvor jeg har søgt på “Super Hornet”, “F-18?, og “F/A-18?. Med så mange artikler er der naturligvis smuttere imellem, men stikprøvekontroller ned i søgeresultaterne viser, at resultaterne er ret så retvisende. På den generelle omtale kan jeg dog godt forestille mig at der, især på JSF, var måske 5 procent af artiklerne, som reelt ikke hørte til her. Men det er jo små ting. [...]