Varm luft eller konkrete aftaler? - del 2

Et er uforpligtende fangrupper som JSF DK Team og Gripen DK Team. Noget andet er konkrete aftaler som bliver sat i værk, når en af de tre kampfly bliver ”down selected” / typevalgt af politikerne inden for kort tid.

Der er henholdsvis 13 og 62 medlemsvirksomheder i de to DK-teams, men hvor mange konkrete skriftlige aftaler ligger der egentlig? Det spørgsmål stillede jeg for snart længe siden til de tre kandidater.

I første omgang var det kun JSF, der ønskede at svare på det. Nu er Gripen dog også kommet på banen med deres liste over virksomheder som de allerede har skriftlige aftaler med. Beløb og den konkrete ordlyd er ikke interessant. Jeg er mere interesseret i hvor bredt de tre er ude. Er det kun ”the usual suspects” eller vil et valg af Gripen, JSF eller F-18 også kunne komme andre end de 4-5 største danske forsvarsvirksomheder til gode?

Gripens liste ser således ud (Virksomheder der også har aftaler med JSF er markeret med en stjerne):

Terma A/S*
DCS Group A/S
Danish Aerotech A/S*
Unimerco A/S
Corena Danmark A/S*
Saab Denmark A/S
Falck Schmidt*
Systematic*
Xperion
Svend Frederiksen Maskinfabrik A/S
Brødrene Jensen A/S
Trier Christensen A/S
AJ Industri A/S
Almexa
IFAD*
Aalborg Aluminium Industri
HAI Horsens
Hamann Electronics A/S

Så jeg må æde mine ord i mig igen om at JSF var dem med flest konkrete aftaler. Jeg skrev det dog også mest for netop at lokke Gripen ud af busken – og det lykkedes.

JSF’s liste var meget ”the usual suspects”, hvor denne overraskende lange liste kommer væsentligt mere ud i hjørnerne. Det er dog væsentligt at hæfte sig ved, at vi ikke ved om aftalerne med nogle af de mere ukendte blot er intentionsaftaler om ordrer for småbeløb mens de store har milliardordrer i udsigt.

Som cphmoose påpegede i en kommentar til det forrige indlæg om JSF’s aftaler, så indgik Gripen og Terma en aftale i 2007 om ordrer på op til DKK 10 mia. over de næste 10-15 år. Jeg tvivler på man har lignende aftaler med Svend Frederiksens Maskinfabrik :-)

Login