Får forsvarschefens afgang betydning for kampfly-indkøbet?

Hvad betyder forsvarschefens afgang for hvornår der bliver valgt nyt kampfly? Ja, det aner jeg ikke - men det skal ikke afholde mig fra at gisne om det :-)

Stabschef Bjørn Bisserup bliver ny midlertidig forsvarschef og han er hærmand ligesom chefen for Forsvarets Materieltjeneste, Per Ludvigsen, er det. Og hvad betyder det? Jo, de paranoide kunne frygte at det betyder at de to vil arbejde/arbejder hårdt på at få udskudt beslutningen fire år til næste forsvarsforlig - og så i stedet bruge penge på bedre udstyr til hæren her og nu.

Om fire år er mange af usikkerhederne ved JSF-programmet formentlig ryddet af bordet og man ved om der er andre, der har bestilt Gripen Next Generation. Desuden er fremtiden for F-18-programmet også meget mere afklaret til den tid. Man kan således argumentere for at det ikke ville skade at vente fire år. Vi skal trods alt først bruge flyene senest i år 2020 og til den tid vil JSF-samlebåndet køre på fuld damp, så man nemt kan pille en små 30-40 styk af og sende til Danmark.

En del mennesker med tilknytning til denne her lille jagerflyhandel er ved at få en anelse klamme håndflader efterhånden som tiden går og en beslutning om typevalg endnu ikke er truffet. Hvad venter de politikere på, kunne man spørge. Alle notater og rapporter fra Projekt Nyt Kampfly, diverse embedsmandsgrupper og forsvarsministeriet selv er sikkert forlængst skrevet færdige. Så det burde bare være at komme igang.

Hvem ved. Måske tager partierne bag forsvarsforliget netop fat på forhandlingerne om et typevalg umiddelbart efter på tirsdag, hvor Folketinget åbner.

Der er dog bare lige et par skår der skal klinkes først mellem Socialdemokratiets forsvarsordfører John Dyrby Paulsen og forsvarsminister Søren Gade. For når nu Dyrby i tre dage har forlangt ministerens afgang er der nok lige behov for en pibe fredstobak til at falde ned på inden man starter forhandlingerne om danmarkshistoriens største våbenhandel. Hvis man starter - for kan man indgå et milliardforlig med parti, der helst så ens skosåler? Så lige at SF heller ikke var vildt begejstrede for Gade, heller ikke efter forsvarschefens afgang. To af de centrale partier i forhandlingerne er altså på krigsstien over for den minister de skal forhandle med. Det skal nok blive hyggeligt.

Login

  • Anmeld

    Anonymous

    Uhyggelig tanke hvis værnsrivalisering er afgørende.<br /><br />Ville være rart at vide hvor meget der er typevalg og hvor meget der er langsigtet økonomi. <br /><br />Seneste forsvarsforlig var jo klinisk renset for en materielskitse og dermed for konkrete prioriteringer. Men skal der findes X milliarder til nye fly inden for budgettet, så kræver det vel en langsigtet materielplan. Og politisk enighed om de prioriteter den angiver.<br /><br />Måske forsvaret og politikerne nærmer sig den konklusion at der simpelthen ikke findes penge i budgettet til nye kampfly. Det er en dårlig historie i et journalistisk perspektiv, men jeg tror den er tættere på sandheden.<br /><br />Cphmoose