"Keep it coming"

Berlingskes forsvarsreporter Christian Brøndum har tydeligvis fået nok af Gripen-folkenes mange mails med henvisninger til negative historier om JSF, der som bekendt dyster med Gripen og Boeings F-18 om at blive fremtidens danske kampfly. På side 15 i dagens avis kan således læse en artikel, der kun handler om kandidaternes, og især Gripens, tilsvininger af modkandidaterne. Ikke just god reklame for et fly, der i forvejen er blevet presset ud af mediernes og offentlighedens søgelys af et aggressivt spillende F-18 team.

F-18 går dog heller ikke ram forbi. Boeings arrangement med at flyve supereksperten Bill Sweetman ind og lade ham briefe dansk presse bliver også fremstillet som negativ campaigning mod JSF. Sweetman var meget JSF-negativ, som jeg også selv skrev efter mødet, og positiv over for Gripen og F-18. Han er en uafhængig ekspert, men Boeing havde selvfølgelig valgt netop ham ud fra hans kendte kritiske holdninger til JSF. Så det var ikke direkte negativ campaigning fra Boeings side, men måske kun på kanten.

Artiklen er udtryk for Brøndums oplevelser. Mine oplevelser er lidt anderledes. Gripens pr-bureau, der hænges ud med navn i dagens artikel, har jeg kun hørt fra en gang - hvor de blev skudt ned i kommentarfeltet, af jer, kære læsere. Måske derfor de ikke har ladet sig høre fra siden. Gripen har dog også et andet bureau, der mere tager sig af den politiske bearbejdning, og dem har jeg af og til kontakt med. Af de tre kandidaters håndgangne mænd er de dog de pæneste i klassen. Har svært ved at mindes at jeg skulle have modtaget snavs om de to andre fra denne kant. Faktisk har Gripen måtte forsvare sig mod et JSF-angreb, som Gripen skød ned. For det meste er det mig, der ringer til dem for at høre om de ikke har noget nyt at fortælle. For jeg bruger bevidst de tre pr-firmaer som en slags "research-assistenter", som jeg gerne modtager materiale fra. Jeg skiller så skæg fra snot og forsøger at dosere det nogenlunde rimeligt ud over bloggen.

Det skal ikke være nogen hemmelighed at det er pr-bureauerne, der arbejder for de to amerikanske kandidater, F-18 og JSF, der forsyner mig med mest kritisk materiale om hinanden. Ikke så meget om Gripen, men mest om landsmanden. For retfærdighedens skyld skal det siges at forholdet mellem positive ting om ens eget fly og negativt om modpartens vel er 4:1.

Men der er der ikke noget galt i at feede mig med negative historier om konkurrenterne. "Keep it coming", siger jeg bare. Og gerne mere til. For jeg har som bekendt et fuldtidsjob ved siden af jobbet som "en af danmarks førende kampflyeksperter" (citat: Fagbladet 3F) og være indehaver af "en indflydelsesrig blog" (citat: Deadline 17). Derfor er jeg taknemmelig for alle de input jeg kan få. Både fra jer, kære læsere, men også fra pr-firmaerne. For det er med til at jeg kan give jer en nogenlunde hæderlig dækning af denne milliardinvestering i kampfly. Jeg ved efterhånden så meget om emnet, at det er begrænset hvor mange hjørner de kan løbe om med mig. Og hvis de gør, falder det tilbage på dem, når I, kære læsere, nådesløst skyder det ned i kommentarfeltet :-)

Så, "keep it coming!"

Login