Debat

DI om fremtidens forsvar: Der er behov for en fornyet og tættere dialog mellem Forsvaret og industrien

Virksomhederne og Dansk Industri er klar til en dialog med Forsvaret om, hvordan fremtiden skal se ud på området. Derfor afventer vi med spænding de kommende forhandlinger om forsvarsforliget, skriver direktøren for DI Forsvar og Sikkerhed.

Hvis industri og viden inddrages tidligt, og forsvaret er klar til investeringer i udvikling, så kan danske løsninger fremmes til gavn for sikkerheden og også som mulige eksportobjekter, skriver Joachim Finkielman.
Hvis industri og viden inddrages tidligt, og forsvaret er klar til investeringer i udvikling, så kan danske løsninger fremmes til gavn for sikkerheden og også som mulige eksportobjekter, skriver Joachim Finkielman.Foto: Sif Meincke
Joachim Finkielman
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Stormagtsrivalisering, russisk aktivitet i nærområdet, et USA, der orienterer sig mod Asien, klimaforandringer, cybertruslens indgribende karakter, nye teknologier, der både giver muligheder, men også truer.

Det er dén giftige cocktail, der præger optakten til et nyt forsvarsforlig efter 2023.

Begivenheder på den anden side af jorden vil udfordre os som samfund i et omfang og med en hastighed, som vi først i nyere tid har oplevet det med coronapandemien. Udfordringerne vil kræve øgede forsvarsinvesteringer i et nyt forsvarsforlig.

Fakta

Hvordan skal et nyt forsvarsforlig skrues sammen?
De indledende øvelser til forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig bliver den altoverskyggende dagsorden på det forsvarspolitiske område i det kommende år.

Det nuværende forlig udløber ved udgangen af 2023, og flere af Folketingets partier banker på døren for at blive lukket ind i forhandlingslokalet.

Men hvilke ønsker har partierne i forligskredsen og områdets aktører egentlig til den nye aftale? Og hvorfor er det præcis, at SF, Nye Borgerlige og grønlandske Inuit Ataqatigiit (IA) ønsker at sidde med ved forhandlingsbordet?

De spørgsmål stiller Altinget Forsvar i en ny, stor temadebat, hvor politikere og aktører vil svare på, hvad der konkret er vigtigt for dem at få skrevet ind i et nyt forsvarsforlig.

Du kan se det samlede debatpanel her.

 

Med en intelligent tilgang kan firmaet ”Danmark” få et større afkast af investeringen i et nyt forlig. Den danske forsvarsindustri er klar til at bidrage med højteknologiske løsninger i verdensklasse til et moderne dansk forsvar i en helt ny sikkerhedspolitisk situation.

Et teknologisk kvantespring
Set med mine øjne, så er følgende tre elementer nødvendige at have med i et nyt forlig.

For det første er det helt afgørende, at forsvaret tager et teknologisk kvantespring for at kunne begå sig på fremtidens højteknologiske og digitaliserede kampplads.

Forsvarets køretøjer, skibe og fly skal digitaliseres, og nyt materiel skal kunne indgå gnidningsfrit i et komplekst og højteknologisk miljø. Danske løsninger kan være en afgørende ingrediens.

Forsvaret skal samle og opbevare store mængder af data, analysere dem og præsentere dem, så de får størst mulig operativ effekt. Kunstig intelligens, machine learning med videre vil være afgørende værktøjer. Blandt andet ved mere effektivt at kunne sortere og behandle store mængder af metadata.

Denne transformation kan gennemføres med et markant dansk fingeraftryk. De nødvendige civile og militære teknologier og kompetencer findes på danske hænder i industrien. En bedre dataunderstøttelse kan også danne fundamentet for grøn omstilling og yderligere effektivisering af forsvarets operative opgaveløsning.

Materiel skal være relevant og tidssvarende
For det andet er der behov for en helt ny forsvarsplanlægning, hvor man gør op med princippet om at ”forlænge verden med brædder”, når materiel skal udskiftes.

Man kan ikke tage for givet, at et køretøj, et skib eller et fly skal erstattes med nye. Teknologien raser af sted. Traditionelle måder til at for eksempel at overvåge et territorium på overhales af nye løsninger.

Derfor er der behov for tidlig dialog og sparring med erhvervslivet og videninstitutioner om muligheder og begrænsninger. Samarbejdet skal sættes i system, så planlægningen tager højde for den teknologiske udvikling.

Den danske forsvarsindustri er klar til at bidrage med højteknologiske løsninger i verdensklasse til et moderne dansk forsvar

Joachim Finkielman
Direktør, DI Forsvar og Sikkerhed

Forsvaret skal på et oplyst grundlag kunne udvikle og anskaffe materiel. Materiel, der er militært relevant, og tidssvarende når det leveres, som baserer sig på morgendagens teknologier, og som giver nye forstærkede kompetencer til både dansk forsvar, forsvarsindustrien og videninstitutioner på kritiske teknologiområder.

Opgaven er stor, og der er derfor behov for at bryde arbejdet ned i strategiske temaer, eksempelvis rummet, cyberforsvar, land-, sø- og luftoperationer, logistik, Arktis, beskyttelse af kritisk infrastruktur og så videre.

Forsvaret behøver ikke selv danne rammen for drøftelserne om hvert tema. Nogle temaer forankres i universitetsverdenen, andre i erhvervslivet og andre ved konkrete enheder, der har en særlig aktie.

Det er aktiviteter som uformelle diskussioner og videndeling, forskning, eksperimentering med materiel, udfærdigelse af rapporter og briefs om udvikling, rundbordssamtaler, indhentning af erfaringer fra udlandet med videre, der kan gennemføres i disse videnhubs. Forsvarets planlæggere kan tage de elementer med, som vurderes relevante, og ministeriet og Forsvaret kan desuden bestille analyser med videre efter behov.

Sikkerhed og tryghed
For det tredje skal intelligente danske forsvarsinvesteringer på en og samme tid bidrage til at styrke sikkerheden og trygheden for borgerne, styrke forsvarets evner til at løse opgaver, fremme danske kompetencer på kritiske teknologiområder og fremme dansk industri på områder med særlig strategisk interesse for Danmarks sikkerhed.

Forsyningssikkerheden og evnen til at opretholde afgørende samfundsfunktioner under kriser er helt centralt. Forsvarsinvesteringer kan med fordel indgå i det danske økosystem, som netop ville have en fordel af at opnå ovenstående.

Særligt dual use teknologier bør være et centralt fokus. Grøn omstilling, forskning i kvante, kunstig intelligens, machine learning med videre. Hvis industri og viden inddrages tidligt, og forsvaret er klar til investeringer i udvikling, så kan danske løsninger fremmes til gavn for sikkerheden og også som mulige eksportobjekter.

Der er behov for en fornyet og på mange måder tættere dialog mellem Forsvaret og industrien i forbindelse med fremtidens forsvar.

Virksomhederne og Dansk Industri er klar til dialogen og til at fortsætte det markante bidrag til at skabe dansk sikkerhed og tryghed for borgerne. Derfor afventer vi med spænding de kommende forhandlinger om forsvarsforliget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joachim Finkielman

Direktør, DI Forsvar og Sikkerhed (Forsvars- og Aerospaceindustrien)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00