Pentagon og Lockheed Martin: Danmarks favorit-kampfly vil stige i pris

Stykprisen for det amerikanske kampfly F-35 Joint Strike Fighter, der er favoritten i konkurrencen om at afløse det danske flyvevåbens aldrende F-16 fly, vil sandsynligvis stige som følge af svigtende opbakning fra landene bag det kolossale våbenprojekt. Det erkender Pentagon og producenten af F-35, Lockheed Martin, i kor.

USA har besluttet at udskyde indkøbet af 179 af de i alt mere end 2400 JSF’ere, som landet planlægger at anskaffe. Udskydelsen sker for at spare 15 mia. på forsvarsbudgettet. Samtidig meddelte den italienske forsvarsminister, at støvlelandet agter at skære ned på antallet af F-35’ere, som man vil købe. Rygterne om den italienske tilbagetrækning har svirret i en uges tid. Forsvarsminister Giampaolo Di Paola satte ikke tal på hvor mange fly italienerne vil skære det ned til, men medier spekulerer i, at man vil gå fra 131 til omkring 90 fly.

I UK vil man først i 2015 tage endelig stilling til hvor mange fly man skal bruge, i Norge forhandler Lockheed Martin og nordmændene fortsat om købet af 56 F-35’ere og her i Danmark er vi jo helt håbløse med vores pause og kætterske tanke om evt. at købe et andet fly end det projekt, som vi har været involveret i i snart 15 år og brugt 2,8 mia. kroner på.

Login