Et britisk ben i flere lejre

Uanset hvilket nyt kampfly Danmark i sidste ende måtte vælge, så kommer den britiske våbenkoncern BAE Systems til at få gavn af det. For verdens næststørste våbenproducent har et ben med i flere lejre. Både hos to af de tre nuværende kandidater og hos Eurofighter, der som bekendt gerne vil tilbage ind i konkurrencen.

Og det kan i sidste ende have betydning for om Eurofighter ender med at indtræde i konkurrencen. For forestil jer, at valget stod mellem en Skoda Octavia, en Volkswagen Passat og en Audi A4. Tror I ikke så, at Volkswagen-koncernen, der står bag alle fire bilmærker, helst ville sælge os en Audi?

BAE Systems er en meget central underleverandør til Lockheed Martin på F-35 Joint Strike Fighteren. Ja, underleverandør er faktisk en kraftig underdrivelse. De er den primære partner i prestigeprojektet, der uden tvivl har forrang forud for alle andre kampfly, som briterne måtte have andele i. F-35 bliver det vigtigste produkt på hylderne hos BAE Systems de næste 20 - 30 år.
Derfor kunne man sagtens forestille sig, at BAE Systems hiver i bremsen og i sidste ende blokerer for at Eurofighter indtræder i den danske konkurrence. Sammen med tyske, italienske og spanske virksomheder står briterne bag den europæiske flyver. Eurofighters italienske deltager er Alenia, der i øvrigt også har store aktier i JSF-projektet. Så hverken BAE Systems eller Alenia kan nødvendigvis se det smarte i at man sender Eurofighter i kamp mod et fly, som ma selv har store aktier i.

Login

 • Anmeld

  bundgaard

  Når Lockheed Martin heller ikke byder ind med en af de nyeste F-16 modeller, er det vel også fordi de helst vil sælge deres flagskib, JSF.

  Jeg tænker ellers at den nyeste version af F-16 havde været en meget god kandidat, og i forhold til F-18, kender vi den allerede.

  Eller de nye versioner af F-16 så forskellige fra dem vi har, at der ikke ville være nogen fordele i forhold til at vi allerede bruger F-16?

 • Anmeld

  Spillet om storfusion i våbenindustrien « nytkampfly.dk

  [...] beskrevet tidligere, så har BAE Systems meget store ben plantet i både Lockheed Martin og Boeings lejre. Og et [...]