Stor uden på - lille indeni

Når man ser MH-60R Seahawk’en stå på Lockheed Martins lille helipad uden foran fabrikken her i Owego (NY), så er det, som man siger herovre, en "big ass helicopter" sammenlignet med AW-159 Wildcat’en, som jeg som bekendt besøgte i England i november sidste år.

Men så er den til gengæld også meget større indvendig, skulle man tro. Men nej. Et kig inden for afslører, at kabinen faktisk reelt er mindre. For mens AgustaWestland har gemt Wildcat’ens elektroniske isenkram væk, så lader Lockhhed Martin og Sikorsky det optage en stor del af kabinen. Mens Wildcat’en kunne have plads til 7 "crash-worthy" seats, så er der her kun plads til fem.

Som nævnt i det forrige indlæg, så er nytkampfly.dk i  denne uge draget til USA for at se nærmere på MH-60R Seahawk’en, som er den ene af de to kandidater i den danske helikopterkonkurrence. Stellet bygges af Sikorsky og den elektroniske isenkram leveres og installeres af Lockheed Martin her i det idylliske bjerglandskab, hvor ørnene flyver harmonisk rundt over søen foran den store våbenfabrik, der har klemt sig ned mellem de skovklædte bjerge. I november sidste år aflagde jeg et lignende besøg hos AugustaWestland for at se modkandidaten, AW-159 Wildcat.

Login

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Hej Andreas

  Fundere på om du sammenligner AW159 i marine udgaven med Romeo - Så vidt jeg husker var den AW159 I fik forevist i Yeowill = hærudgaven, uden sorte bokse til sømilitært brug.
  Hvis det er tilfældet er det ikke en fair sammenlign. Desuden fundere jeg på hvad LM tænker på - Den ene dag fortæller de til australske journalister at der kan være 10 sæder (specielt til DK ?) - den næste dag viser de heloen frem for danske journalister uden disse 10 sæder - eller hvad.

 • Anmeld

  Andreas

  Vi fløj i en army, Men kiggede ind i en navy version, der også stod på forpladsen. Jeg har et billede af kabinen derhjemme.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @Andreas

  I.h.t. hvad jeg har læst mig til er man endnu ikke færdige med at installere de forskellige systemer (back boxes) i Naval Wildcat prototypen som man har prøvefløjet på skib.

 • Anmeld

  søren

  Hej i USA, - GID JEG VAR MED!
  Din viden om militær anti-ubåds-helo´s med dyppesonar mangler noget/meget!?+
  MAN CRUISER IKKE MED SONAR I VANDET!!!!
  Man flyver ud til operationsområdet, "sænker sonaren under hover" til x(mange) fods dybde, - og moderskib/helo bekræfter POSITION/GPS via link. - Hvis ingen brugbare oplysninger flytter man sig lidt/meget/osv. - indtil der forhåbentlig er bid! - Sonarens oplysninger giver retning/position fra helo -(kan omsættes til direkte lat/long) - Og hvis heloen har det nyeste system med "støj/skrue-genkendelsessystem" i sin database, - vil den også fortælle lidt om TYPE, - evt navn-nr?? - hvis det er een af dem man kender fra mange optagelser af LYD?

  Man kan også finde u-både med MAGNETIC ANATOMALY gear (MAD) - det findes på alle gamle Orions og lignende. - her flyver man lavt hen over havoverfladen med "den magnetiske måler" i spidsen af halen, langt væk fra flykrop/motorer (se Orion/USNAVY) - den måler så udslag/skift i jordens magnetisme under havoverfladen, - og hvis du har kortlagt alle skibsvrag/jernforekomster i forvejen, - så vil du se "et unaturligt udslag" i magnetismen, - hvis en ubåd ligger stille uden støj! - En udgave af usnavy sikorsky-hawks har et MAD gear i en slæbewire, - se selv på nettet.
  mvh og fortsat god tur, - søren.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Kom til at tænke på denne artikel da jeg genså nogen video m.h.t. størrelse. På video ser man en Lynx med et bording team på 6 og en skytte. Der er meget trangt i Lynx’en, som jeg mener har cirka 5 kubikm. kabine mod Seahawks 8,5

  http://www.marinelog.com/DOCS/NEWSMMIX/2010apr00052.html

  http://www.youtube.com/watch?v=IcqZKBJMNhI

 • Anmeld

  Tjeckliste til helikopterudflugten « nytkampfly.dk

  [...] I tilknytning hertil er spørgsmålet om kabinens størrelse. Kig godt ind i begge helikopteres kabiner og bed Lockheed Martin detaljeret fortælle hvor meget af [...]