Jagerfly i sommervarmen

Mens jeg har nydt det gode sommervejr, som meget passende stoppede i dag da jeg startede på arbejde igen, har min ”Google News Alert” holdt øje med hvad der er blevet skrevet om Joint Strike Fighter og deslige.

Tillad mig at fremhæve et par artikler.

Først og fremmest denne interessante artikel, om hvordan en ny betalingsstruktur vil kunne øge udgifterne for JSF-flyene. Kort fortalt handler det om at ”Joint Program Office” (JPO), der på vegne af det amerikanske forsvar og forsvarene i de deltagende partnerlande, herunder Danmark, står som ”bygherre” på JSF-flyene, i dag får regninger særskilt fra hver af de tre store leverandører, Lockheed-Martin, BAE Systems og Northrop Grumman. Det betyder at hver regning kun er belagt med ”overhead” til det enkelte selskab. Nu vil Lockheed-Martin, der er hovedleverandøren, ændrer strukturen, så JPO fremover får én regning, hvor BAE og Northrops overhead er belagt med overhead til Lockheed-Martin. ”A fee on a fee”, som det bliver kaldt i artiklen.

Ikke just god pr for JSF-flyet, der i forvejen er i søgelyset for at blive dyrere og dyrere i den endelige udgave.

Juli måned bød på verdens største flymesse, Farnborough, og det kastede et par artikler af sig om kampen mellem JSF og Gripen. Blandt andet denne, med en del gode citater fra Gripens kampberedte sælger om at JSF ikke er andet end en ”bomb-truck”.

Sidst men ikke mindst, så giver denne lange artikel, en god forklaring på forskellen mellem fjerde generation (F-16, F-18 og Gripen) og femte generationsjagerfly som JSF. Kort fortalt handler det blandt andet om kommunikation og overvågning. Femte generation er populært sagt sit eget Awacs-fly. Den opremser også nogle af de overvejelser asiatiske lande bør gøre sig, når de skal købe nye kampfly. Noget man sagtens kan bruge i en dansk kontekst også.

Login

  • Anmeld

    Lars

    Interessant nok så har jeg lige fået et spørgeskema fra et analyseinstitut hvor emnet er jagerfly. Det handler blandt andet om jeg synes det har været diskuteret nok i pressen - og om jeg synes det er bedst at købe amerikansk eller svensk...hvem mon har bestilt den? :-)

  • Anmeld

    Andreas

    Særdeles interessant. I hvilken sammenhæng har du fået det? Som journalist eller ?</></>Og hvem er afsender? Det plejer man at få at vide efterfølgende.</></>Du må meget gerne maile en kopi til mig.