Er briterne på vej ud af JSF-projektet?

Mens danskerne, nordmændene og senest hollænderne kigger på alternativer til JSF’eren som fremtidens jagerfly, så har det hele tiden stået klart at amerikanerne og briterne med garanti skulle have hver deres store andel af det amerikanske jagerfly fra Lockheed-Martin.

Men ifølge en historie i den engelske avis The Times, ser det ud til at briterne begynder at vakle og overveje at trække sig ud af projektet.

Det der har gjort briterne nervøse er, naturligt nok, de fortsat galopperende udviklingsomkostninger og usikkerheden om den endelige stykpris.

Briterne har allerede betalt 2,5 mia. pund i udviklingsomkostninger til projektet, men overvejer nu at gå sin vej, inden man til næste forår skal til at betale for selve leverancen af de 150 JSF-fly, som efter planen skal bruges til to nye hangarskibe. Prisen for selve flyene er nemlig allerede nu steget fra 9 til 15 mia. pund.

Og på et i forvejen presset forsvarsbudget er det en stor post, som man ikke har nogen garanti for ikke bliver endnu større.

At Danmark, Norge eller Holland ender med at vælge et andet fly end JSF betyder ikke det store for projektet. Men hvis briterne trækker sig med begrundelse i de løbske udgifter, vil det være et gigantisk prestigetab for projektet. Og unægteligt noget som vil blive bemærket hos de ansvarlige politikere i de andre lande, som enten har besluttet at købe JSF’ere eller som overvejer det.

Historien har da også med det samme bredt sig til Norge, og kommer ganske kort tid efter historierne om kritikken af JSF fra en førende international jagerfly-konstruktør og at russiske jagerfly skulle have udmanøvreret JSF’eren i en virtuel dogfight.

Opdatering: Mens englænderne er bekymret for prisen for JSF, så diskuterer man i Norge, om man nu også kan regne med svenskerne. Vil det neutrale Sverige leverer reservedele til Nato-landet Norge, hvis landet vælger de svenske Gripen-fly og bruger dem i en Nato-ledet krig? Interessant diskussion, hvor Gripen ikke kan udstikke nogle garantier.

Login

  • Anmeld

    Anonymous

    Norge skulle nok heller bekymre sig om den Svenske evne og vilje til at understøtte udviklingen af Gripen i fremtiden.</></>http://www.mil.se/sv/Nyheter/centralanyheter/Regeringen-skar-i-materiel/</></>Det svenske flyvevåben er temlig voldsomt i forhold til landets egentlige behov. En tidligere forsvarschef mente, han kunne nøjes med ca. 60 fly.</></>Cphmoose

  • Anmeld

    Nissen

    Er Sverige ikke selv i overvejelser om at indgå i NATO i øjeblikket? </></>Og i øvrigt - under 2. verdenskrig havde svenskerne ikke problemer med at levere Bofors flak til tyskerne og Scania-Vabis motorer til briterne, så mon ikke en væbnet konflikt skaber brede smil i Linköping(medmindre det er mod Sverige selv, selvfølgelig...)?