F-35’s favoritværdighed styrket med norsk indkøb

F-35 Joint Strike Fighterens favoritværdighed i den danske kampflykonkurrence blev kraftigt styrket, da det norske storting torsdag aften enstemmigt valgte at vedtage, at Norge skal indkøbe op til 52 eksemplarer af flyet til en samlet pris på op mod 60 mia. kroner. Det er inklusiv, motorer, våben, supportudstyr og uddannelse.

Hyldevare og materiel, der bruges af vores nære allierede, er de to mantraer for materielinvesteringerne i forsvaret netop nu. To rigtig gode mantraer og Norge er uden tvivl vores allernærmeste NATO-allierede. Samtidig har hollænderne erkendt, at JSF bliver hundedyr, men at de allerede har smidt så mange penge efter JSF- projektet, at det ikke kan betale sig at opgive det.

Netop de to lande er alfa og omega i spillet om hvem, der løber med den danske kampflykontrakt på 20 mia. kroner eller mere. Norge og Holland er NATO-lande på cirka samme størrelse som os, og forsvaret bliver helt blød i knæene, når de fortæller om herlighederne ved det såkaldte EPAF-samarbejde. Det var det fælles indkøb af F-16 fly, som de tre lande samt Belgien foretog i slutningen af 1970’erne. Og samarbejdet er fortsat op gennem årene og har involveret fælles vedligeholdelse og opgradering.

Login

 • Anmeld

  BREAKING NEWS: Norges storting beslutter at købe F-35 JSF « nytkampfly.dk

  [...] Læs mere om beslutningen og konsekvenserne for den danske konkurrence her. [...]

 • Anmeld

  Rigsrevision om JSF: Fortsat stor risiko for budgetoverskridelser og udgifter til fejlretning « nytkampfly.dk

  [...] og udgifter til fejlretning 0 15. juni 2012 Pudsigt nok, så traf de norske politikere beslutning om at købe F-35 Joint Strike Fighter-kampflyet næsten samtidig med, at den amerikanske rigsrevision, udsendte sin årlige statusrapport om F-35 [...]

 • Anmeld

  L-H Arvedsen

  At Norge tar beslutning efter at integreringen af JSM er besluttet i JSF regi er ikke så mærkværdigt. Det udløser et potentielt salg for ca 20 milliarder. Polen har allerede bestilt 100 styk.

  http://e24.no/boers-og-finans/usa-stoette-til-norske-missiler-for-f-35/20242604

 • Anmeld

  Andreas

  Ja, og den norske stat ejer 50% af Kongsberg. Så nogle af pengene ender tilbage i deres egne lommer i form af indtjening og ikke mindst jobskabelse.

 • Anmeld

  Someone

  Er Gripen E/F’s troværdighed så også øget med Sveriges tilsagn om at støtte op omkring projektet?

  (h)ttp://www.defense-aerospace.com/article-view/release/136194/sweden-agrees-to-fund-gripen-ng-program.html

  Jeg er spændt på at se hvordan E/F’eren ser ud, når de første "build from scratch" ruller ud i Linköping.

  (h)ttp://www.aviationweek.com/Article.aspx?id=/article-xml/AW_06_18_2012_p38-465770.xml

  Mvh.

 • Anmeld

  GD

  De svenske skatteydere måtte jo belemres med 120 Gripen A/B/C/D ekstra, som de ikke behøvede, kun for at få stykprisen ned. De behøvede nok kun 60-80 dengang.

  S + CH har potentielt 80-100 stykker mellem sig...