Sverige vil købe 40 - 60 Gripen-fly

Den svenske regering meddelte lørdag, at landet agter at anskaffe 40 - 60 eksemplarer af den nye version af Gripen-kampflyet, som produceres af landets eneste kampflyproducent, SAAB. Samtidig vil Sverige sammen med Gripens indtil videre eneste kunde, Schweiz, finansiere udviklingen af flyet.

Den svenske "commitment" til Gripen var afgørende for at få lukket handlen med Schweiz og sikret de arbejdspladser, som følger med, når der skal produceres 22 fly til schweizerne.

Med svenskernes støtte til det lokale kampfly står Gripen markant stærkere i Schweiz, hvor flyet er blevet "down selected", men stadig er under skarp beskydning. Senest torsdag i sidste uge, hvor en parlamentskomité i en rapport fastslog, at Gripen var det mest risikable valg på alle punkter.

Nu står moderlandet også bag Gripen E/F, og det er dels et vigtigt signal, men også vigtigt rent økonomisk. For nu er der en stor partner til at betale en god del af udviklingsomkostningerne.

Den svenske regerings opbakning styrker Gripens position i den store brasilianske konkurrence, som forventes afgjort..... Ja, en afgørelse har været lige om hjørnet i mange år nu.

Opbakningen får dog kun en lille påvirkning på Gripens position i den danske konkurrence. For en af de vigtigste konkurrenceparametre i dansk sammenhæng er, at flyet bruges af vores nære allierede. Og hverken Sverige, Schweiz eller Brasilien er medlemmer af NATO.

Forrige artikel FMT: Stadig svært at sige noget om EH-101 problemerne FMT: Stadig svært at sige noget om EH-101 problemerne Næste artikel "Kun en tåbe køber JSF før 2019"
  • Anmeld

    Someone

    Er ikke sikker, men har læst et sted at der er tale om 40-60 af Gripen E versionen, altså en-sædes versionen, til Sverige. Dvs. der kommer formentligt flere til, da de sikkert også bestiller nogle F udgaver senere.

    Mvh.