Kampfly-kontor på USA-tur

Forsvarsminister Nick Hækkerup har endnu ikke udsendt en officiel pressemeddelelse, som ophæver Gitte Lillelund Bechs meddelelse fra marts 2010 om at sætte kampflykonkurrencen på pause. Dermed er konkurrencen ikke officielt genoptaget.

Men ifølge nytkampfly.dk’s altid velorienterede kilder, så rejser Projektkontor Nyt Kampfly i Forsvarskommandoen i de kommende dage til USA for at snakke med de to deltagende producenter, Boeing og Lockheed Martin, JSF-programkontoret og andre relevante parter.

Der er tale om et høflighedsvisit og ikke egentlige forhandlinger. Formålet er først og fremmest at få sat ansigter på hinanden. I spidsen er projektkontorets nye chef, der eftersigende er tidligere adjudant for forsvarschefen og embedsmand i Forsvarsministeriets 4. kontor, der har ansvar for materielindkøb.

Login

 • Anmeld

  QA

  Hej lige som jeg skrev på helikoptersiden vil det også på kampflysagen være interessant at høre status i hvordan industrisamarbejdskravet opfyldes hos de mulige leverandører og hvordan JSF leverandøren planlægger at indrage dansk industri.

 • Anmeld

  Someone

  @QA
  De planlægger at anvende varm luft og tomme ringbind, for at inddrage dansk industri;-). Måske man kan komme frem til samme konklusion som FSi i Norge gjorde i 2008:

  (h)ttp://www.jsfnieuws.nl/wp-content/JSF14_NORWAY_FSI.pdf

 • Anmeld

  USA experten

  Det lyder spændende, men er det virkelig en god forretning for Danmark at gøre det?

 • Anmeld

  Jorgen N

  mit første kommentar - jeg har været på udkig i modkøb, og der synes at være en arguement at det er ulovligt?

  http://ec.europa.eu/internal_market/publicprocurement/docs/defence/more_on_defence_procurement_en.pdf

  er dette en bommert fra regeringen?

 • Anmeld

  Martin

  Ikke Helt: Der et et Europæisk ønske om, at gøre det ulovligt. Et ønske der ikke deles af de mindre lande hvis industrier ikke modtager enorme subsidier fra deres respektive regeringer. De store lande med store industrier vil helst undgå, at arbejde med modkøb. Men der er ikke en decideret lov imod det - endnu. Kommissionen fortolker noget tekst og må derfra lægge sag an ved domstolene. Først derefter får vi skabt præcedens der fortæller om det er lovligt eller ej. Det tager lang tid.

 • Anmeld

  Martin

  PS : I øvrigt kan man påkalde sig undtagelser.... :)

 • Anmeld

  Jorgen N

  hvis det var ulovligt? vil det forsinke få udstyr?

 • Anmeld

  Martin

  Det er en teoretisk diskussion, men hvis jeg forstår dit spørgsmål ret; så vil jeg sige nej. Først og fremmest, hvis det var ulovligt så ville man vel ikke lave krav om industrisamarbejde (medmindre man påkalder sig undtagelser, fravalgte EU lov og indkøbte efter dansk lov i stedet).

  Men for at følge dit eksempel, så vil den juridiske tvist sandsynligvis blive løst uafhængigt af udstyrs leverancer. Altså ikke forsinke.

  Desuden står der i de danske regler, at industrisamarbejde ikke må forsinke/forhindre leverancer til forsvaret hvis det gælder rigets sikkerhed. Det sidste er naturligvis en fortolkningssag.

 • Anmeld

  Jorgen N

  Du er korrekte til en vis grad, står der i de danske reglerat modkøb ikke må forsinke/forhindre leverancer til forsvaret hvis det gælder rigets sikkerhed. Så forhåbentlig ingen forsinkelse!

  Dog jeg tror ikke vi kan fravælge EU lov og køb efter dansk lov i stedet. Der skal være regler, vi skal følge?

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Er det normale ikke, at man gør forskel på civilt udstyr / anskaffelser og militært udstyr -
  Altså med andre ord ENDNU ikke har fået de gamle regler lavet om.