Lykketoft: Med bud fra Krag

Den store Kragbiografi har sat gang i Mogens Lykketofts forhåbninger om lys for enden af tunnelen for det gamle arbejderparti. Socialdemokratiet bliver altid dømt død og kommer altid igen, skriver han.

Socialdemokratiet bliver altid dømt død og kommer altid igen. Sådan var det under Krag. Sådan er det i dag. Vi er i fuld gang med at lære både af fortidens sejre og nederlag ...og finde vejen til næste sejr.

Mogens Lykketoft (S)
MF og politisk ordfører for Socialdemokratiet.
Af Mogens Lykketoft (S)
MF og politisk ordfører for Socialdemokratiet.

10.januar 1978 kom Jens Otto Krag ind til os på Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, hvor han havde været chef godt 30 år tidligere. Det blev til en god politisk snak om mellem den gamle leder og et par af os yngre socialdemokratiske økonomer. Men desværre afviste Krag mit forslag om sammen med nogle unge historikere tage fat på at ordne sit private arkiv og dagbøger. Han orkede det ikke: Det var lettere at skrive en lille erindringsbog om sit første ægteskab end at få kronologi i alle de politiske noter, sagde han. Fem måneder senere døde han.

Det er først nu med udgivelsen af Bo Lidegaards monumentale 2 binds biografi at der faktisk øses af Krags uvurderlige kildeskrifter. Lidegaard er en utroligt velfunderet historiker, der har levet sig blændende godt ind i tidsånden, i arbejderbevægelsens særlige logik og i Krags sammensatte psykologi. Biografiens 1500 sider er et tigerspring til at få sammenhæng i vores Danmarkshistorie fra fyrrerne til halvfjerdserne.

Lidegaard tegner nogle nye klare linier også for tiden 1964-78, som jeg ellers troede, at jeg kendte indgående:

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00