Anmeldelse af 
Jonas Parello-Plesner

Velskreven biografi om Xi Jinping er nødvendig læsning, men bringer os ikke meget tættere på hovedpersonen 

Bogen flyder let med gode personhistorier baseret på de to journalisters mange år i Kina. Men vi kommer ikke særlig tæt på Xi Jinping, da forfatterne ikke har mødt ham, skriver Jonas Parello-Plesner.

Flere kapitler kunne lige så godt have været kapitler i en bog om Kinas udvikling anno 2023 end i en målrettet biografi af Xi Jinping, skriver Jonas Parello-Plesner.
Flere kapitler kunne lige så godt have været kapitler i en bog om Kinas udvikling anno 2023 end i en målrettet biografi af Xi Jinping, skriver Jonas Parello-Plesner.Foto: Tingshu Wang/Reuters/Ritzau Scanpix
Jonas Parello-Plesner
Xi Jinping – verdens mest magtfulde mand
Stefan Aust og Adrian Geiges
Gutkind, udkom 6. februar 2023, 272 sider

 

Er Xi Jinping verdens mest magtfulde mand, og hvem er han egentlig?

Det er hovedspørgsmålet i en ny biografi af de erfarne tyske journalister Stefan Aust og Adrian Geiges, og som forlaget Gutkind udgiver i en dansk oversat version.

Jeg har tre minusser ved bogen og tre plusser. Og jeg runder af med plusserne og med en samlet set positiv anbefaling på fire A’er.

For det første et minus. Forfatterne er ikke tvivl om at udnævne Xi til verdens nummer ét. De fleste tænker vel, at det må være den amerikanske præsident, som leder verdens største økonomi og militær. 

Forfatternes argument for at vælge Xi Jinping, som hersker over verdens andenstørste økonomi og militær, er, at den amerikanske præsident leder et dybt splittet land. Xi derimod hersker enerådende over 1.4 milliarder kinesere. Hans enerådige beslutninger træder direkte i kraft. 

Der faldes  for meget på halen for Kinas autoritære kapacitet til fremskridt

Jonas Parello-Plesner
Direktør, Alliance of Democracies Foundation

Den præmis er jeg uenig i. Det tilskriver Xi Jinping og hans et-mands diktatur for megen valuta. Det så vi med covid-protesterne i den kinesiske befolkning. I et autoritært styre ved vi aldrig, hvornår utilfredsheden bobler op.

Jeg er enig med forfatterne i, at USA er dybt splittet politisk særligt mellem venstrefløjsliberale og Trump-tilhængere. Men demokratiets styrke er jo netop at kunne rumme store meningsforskelle. Det autoritære system udsletter forskelle.

Og den amerikanske politiske polarisering har ikke kun ført til angrebet på Kongressen 6. januar 2021, men også til at et rekordstort antal amerikanere stemte ved præsidentvalget i november 2020. Det sidste er positivt for demokratiet og for præsident Biden, som vandt.

Blinde vinkler

Titelvalget peger, for mig, på en bredere blind vinkel i bogen. Minus nummer to. Der faldes nogle gange for meget på halen for Kinas autoritære kapacitet til fremskridt.

Det gælder på, hvor godt Kina håndterer corona, hvor man kan blive benovet over styringsevnen fra Kinas myndigheder, men samtidig forglemmer at Kinas myndigheder startede corona med at lyve for deres egen befolkning og for omverden.

Der er ikke noget bærende interview med verdens mægtigste mand

Jonas Parello-Plesner
Direktør, Alliance of Democracies Foundation

Kina sluttede corona-perioden af med et folkeligt oprør mod nul-corona politikken, der ellers var blevet Xi Jinpings varemærke.

I et andet eksempel fremhæver forfatterne, hvor hurtigt og effektivt Kina har udbygget højhastighedstog, der kører til tiden i modsætning til i Tyskland, som er forfatternes hjemland.

Man glemmer lige, at Kina også har haft en af de værste ulykker med et højhastighedstog i 2011, hvor myndighederne efterfølgende begravede toget – bogstaveligt talt – og med det de mange mangler, som havde rod i korruption.

Det står klart, at det går langsommere med offentlige tilladelser i et demokrati. Styrken er dog, at fordele og ulemper vendes med de berørte borgere. Og ved uheld laves uvildige undersøgelser. I Japan har der kørt højhastighedstog til tiden og uden ulykker i mange flere årtier end i Kina. 

Den rygende pistol mangler

Minus nummer tre er, at vi faktisk ikke kommer særlig tæt på Xi Jinping. Forfatterne har ikke mødt ham. Der er ikke noget bærende interview med verdens mægtigste mand.

Flere kapitler – om TikTok, den nye Silkevej, handelskrigen med USA – er spændende og nyttig læsning – men ret generelle.

De kunne lige så godt have været kapitler i en bog om Kinas udvikling anno 2023 end i en målrettet biografi af Xi Jinping.

Læs også

Men den udfordring deler forfatterne med alle andre, som søger at skrive om Xi Jinping. Manden er hyllet ind i et sådant lag af propaganda, at det er svært at skrive uden om det. Det rækker langt udover Kinas interne censur.

Da Xi Jinpings egen bog med hans tankegods – som gudhjælpemig er indskrevet i den kinesiske forfatning – blev tilgængelig på Amazon var udelukkende fem-stjernede reviews tilladt. Bogen er gudsjammerlig kedelig.

Det blev dog også afsløret, at de kinesiske myndigheder havde sørget for – i samarbejde med Amazon! – at der udelukkende var toppositive vurderinger.  

Gode kilder

Men lad mig vende mig mod plus nummer ét. Bogen er virkelig velskrevet og flyder let med gode personhistorier baseret på de to journalisters mange år i Kina.

Manden er hyllet ind i et sådant lag af propaganda, at det er svært at skrive uden om det

Jonas Parello-Plesner
Direktør, Alliance of Democracies Foundation

Og når det nu er umuligt for vestlige journalister at få interviews med den ’røde kejser’, så stykker forfatterne fint sammen fra mange kilder og fra offentlige interviews med Xi Jinping. De bruger kilder som den tyske politiker Sigmar Gabriel, der har haft personlige møder med Xi.

Det ville have været interessant at få den tidligere kansler Merkels perspektiver, men det kan måske komme med i en ny version af bogen.

Forfatterne bruger også med rette Jörg Wuttke, mangeårig tysk forretningsmand og formand for det europæiske handelskammer i Beijing som kilde, som også har mødt Xi Jinping.

Dengang jeg selv kunne rejse frit ind og ikke mindst ud af Kina, var Wuttke også en af mine foretrukne kilder til at forstå Kinas økonomiske beslutninger og magtstrukturer.

Maos spøgelse

Plus nummer to. Perspektiver fra Ai Weiwei, den kinesiske kunster, som nu lever i eksil i Storbritannien, er også virkelig interessante, da han næsten er Xis jævnaldrende og også rundet af en kinesisk elite-familie.

Anbefalingen fra forfatterne om at se Ai Weiweis film ”CoroNation” filmet af almindelige kinesere om udbruddet i Wuhan og Kinas håndtering af pandemien, deler jeg gerne videre.

Bogen er nødvendig læsning for os alle

Jonas Parello-Plesner
Direktør, Alliance of Democracies Foundation

Jeg deler også gerne den corona-afdøde kinesiske læge Li Wenliangs ord om, at ”et sundt samfund bør tolerere mere end én stemme”.  

Plus nummer tre. Bogen kommer så tæt på Xi som man kan. Kapitlet om Xis dobbelttydige forhold til Mao rammer en interessant nerve: ’forfulgt af Mao, forgudet som Mao’.

Mao er kilden til meget ondt i Xis historie. Han bliver sendt på landet under kulturrevolutionen. Xis far, også en ledende kommunist bliver udrenset og ydmyget. Samtidig bliver Xis unge år fuldt med Mao-hjernevask: ”Jeg blev tvunget til at recitere Mao-citater fra morgen til aften,” siger han selv.

Men nu hvor Xi selv er ved magten, er han den leder, der tydeligst trækker en rød tråd tilbage til Mao. Det ses i persondyrkelsen. Og det ses i hans tale til partikongressen i efteråret 2022, hvor der indgik mere Mao og Marx end markedsøkonomi. Det var ellers mantraet under reform-lederen Deng Xiaoping.

Verdens farligste mand

Kapitlet om Taiwan – den mulige store geopolitiske konflikt mellem Kina, Taiwan og USA – er også skræmmende læseværdigt. Som den tidligere tyske minister Sigmar Gabriel citeres for: ”Vi er de sidste vegetarer i en verden af kødædere”.

Læs også

På det punkt kan Xi Jinping vise sig at fortjene titlen som verdens farligste mand, fordi han er villig til at kaste Kina og verden ud i en ødelæggende krig for at underlægge sig Taiwans selvstændige demokrati.  

Lige meget om Xi Jinping når at leve op til bogens titel som verdens mest magtfulde mand, så forbliver han Kinas forventeligt ubestridte leder mange år frem.

Derfor er bogen nødvendig læsning for os alle. Vi skal, så godt som vi kan, forstå den globale modstander af de frie samfund, som Xi Jinpings Kina repræsenterer.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Parello-Plesner

Direktør, Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Rasmussen Global, non-resident Senior Fellow, German Marshall Fund, sikkerhedspolitisk kommentator, Altinget og Berlingske
ecole nationale d’administration (ENA 2004), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2000), master of science (London School of Economics 1999)

Xi Jinping

Præsident, Folkerepublikken Kina, generalsekretær, Kinas kommunistiske parti

Joe Biden

Præsident, USA (Det Demokratiske Parti)
bachelorgrad i historie og statskundskab (University of Delaware) og kandidatgrad i jura (Syracuse University 1968)

0:000:00