Forsvarstop har ikke fidus til ministerens drone-drømme

Chefen for Flyvertaktisk Kommando, generalmajor Henrik Røboe Dam, og forsvarets materielinspektør, brigadegeneral Peter Kølby Pedersen, har ikke meget til overs for de droner, som Forsvarsminister Nick Hækkerup ellers har forelsket sig hovedkulds i. Det kom frem, da jeg i starten af februar havde den udsøgte fornøjelse at deltage i Forsvars- og Aerospaceindustrien og CENSEC’s fælles årsmøde på Hotel Legoland i Billund.

Forsvarschef Per Bartram var hovedtaler med en søvndyssende gennemgang af ”common knowledge”. Ikke mange visioner eller skarpe udmeldinger at komme efter her. Næste taler var forsvarets materielinspektør, brigadegeneral Peter Kølby Pedersen. En kvik spørger (ikke undertegnede, red.) spurgte brigadegeneralen hvor langt forsvaret var med at opstarte det forsøg med droner/UAV’er, som er omtalt i forsvarsforliget fra 30. november sidste år.

Med et smil på læben bemærkede Kølby Pedersen tørt, at ”vi venter stadig på besked fra ministeren”, hvorefter der blev grinet bredt blandt de 220 deltagere. I min optik var meldingen udtryk for, at forsvaret ikke har tænkt sig selv at tage initiativ til at se på det her drone-væsen, og at man i øvrigt ikke ved præcis hvad Nick Hækkerup og de øvrige forsvarspolitikere har tænkt sig med hensyn til test af droner. For droner kan som bekendt være alt lige fra de små droner, som den danske hær kaster op i luften og bruger til at overvåge områderne omkring de danske lejre i Afghanistan, til store hundedyre dræbermaskiner, der er større og koster langt mere end traditionelle kampfly.

Login