Fraråder Norge at købe helikoptermotorer magen til de danske

I Norge har man gang i "Norwegian All Weather Search And Rescue Helicopter"-konkurrencen (NAWSARH), som handler om at finde en afløser til de mere end 40 år gamle S-61 Sea King SAR-helikoptere. En prestigefyldt konkurrence, som alle de store helikopterproducenter gerne vil vinde. For med et krav om en rådighedsprocent på 100(!) så er NAWSARH kun for dem, der virkelig kan levere. Så hvis du kan hive en sejr hjem her, så står du meget stærkere i andre konkurrencer verden over.

En af deltagerne i konkurrencen er naturligvis italiensk-britiske AgustaWestland, der stiller op med deres AW-101 helikopter. Det er det nye navn for vores EH-101 helikoptere.

Som det er de fleste faste læsere af nytkampfly.dk bekendt, så har vi herhjemme kæmpet lidt med rådighedsgraden og leverancen af reservedele til tiden. Ja, lidt er faktisk en meget stor nordjysk underdrivelse. Vi har haft enorme udfordringer - og har det stadig. Samtidig er timeprisen endt med at blive en hel anden end den lovede.

Login

 • Anmeld

  Cphmoose

  Så kan man jo spørge sig selv om hvad de i Norge tænker om de RTM332 motorer som også driver deres NH-90?

  Nårh nej dem har de jo ingen praktiske erfaringer med.

  Cphmoose

 • Anmeld

  Andreas

  Det er vist det man kalder helikopter-nørde humor, på den fede måde.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Man kan jo glæde sig over at DK får fornøjelsen at de der GE turbiner - praktisk taget samme motor i MH-60R. Men RTM332 er jo certificeret i S-70 :-)

 • Anmeld

  tom

  Det bliver HELT sikkert NH 90

 • Anmeld

  Andreas

  Og så er Tom tilbage :-)

 • Anmeld

  Cphmoose

  Tyskerne har jo netop besluttet at skære ned i deres NH90 anskaffelse. Men har samtidig konverteret nogle af deres hær bestilling til en ordre på flåde helikoptere.
  Så enten har de set lyset, eller så har de fået et godt tilbud på de helikoptere der skulle til Norge.

  Cphmoose

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @Cphmoose
  Som jeg har læst om det tyske køb af NFH, så fik Bundesmarirne armen vredet rundt på ryggen af regeringen og kontoret for indkøb - Man skulle efter sigende have ønsket samme model som Canadierne får. Der skulle findes en kompensation til NHIndustries for de store afbestillinger. Og så har Tyskland jo spyttet i kassen for udviklingen af samme.

 • Anmeld

  Cphmoose

  @Lars-Henrik
  Jeg er enig med din læsning af den tyske situation.
  Jeg syntes bare det ville værre morsomt hvis de tyske flådevisheden helikoptre kom fra det norske køb.
  Norges tålmodighed er vel snart opbrugt med NH90. Og så skal de deres stel vel sælges til nogle andre, der har aktier i projektet.

  Cphmoose

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  He he - det kunne være morsomt hvis vore Norske venner fik Seahawk lige så hurtigt som de fik en erstatnings C-130J, den er jo for længst leveret.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Skulle nogen være interesseret er der opdatering på både canadiske CH-148 Cyclone og MH-60R på dette site:

  http://mags.shephard.co.uk/rotorhub/2013/DH_MarApr13/index.html?ntp=64970@422254@119693932#/1/

  Håber det funker