Norsk JSF-dokumentar en postgang for sent og uden noget nyt

Som foromtalt, så handlede norske NRK’s dokumentarprogram Brennpunkt tirsdag aften om Norges køb af F-35 Joint Strike Fighter-kampfly. Programmet var skruet sammen efter præcis samme opskrift, som er blevet brugt i lignende udsendelser i Italien, Australien og Canada. Konklusionerne om, at flyet er en hundedyr fiasko, og at det hele er en USA-styret konspiration til gavn for forsvarsindustrien og Lockheed Martin, var som i de andre landes programmer givet på forhånd.

Med et bagtæppe af lækre billeder af fly i luften og underlægningsmusik Top Gun-style gik det norske program efter omtrent samme manuskript som de andre udsendelser. En vært, der var mere i billedet end både fly og eksperter, guidede os behændigt gennem programmet, hvor eksperter som Pierre Sprey og Winslow Wheeler naturligvis bashede F-35 flyet. Præcis som de har gjort i de andre landes udsendelser.

Programmet hev også gamle nyhedsklip frem med blandt andet den norske statsminister, der roser F-35 flyet og kalder det, det billigste fly. Igen præcis samme fremgangsmåde som i de andre lande.

Login