Debat

S: Arbejdsmarkedet styrer selv deltid

null
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Bjarne Laustsen,
MF (S)

I onsdags blafrede de røde faner. Lønmodtagere over hele verden fejrede den 1. maj. Det gjorde vi også i Danmark. Det var en dag, hvor arbejderpartierne havde travlt med at rejse landet rundt for at holde taler - fra tidlig morgen til sent aften.

På arbejdernes internationale kampdag forholder man sig – både i de faglige og de politiske taler – til den dagsorden, der netop præger den 1. maj dette år.

I år havde arbejderpartierne en god dag, fordi klassekampen igen er blevet en del af danskernes hverdag. I Danmark har vi en meget høj organisationsprocent. I øvrigt en af de højeste i verden. Det har vi blandt andet fået, fordi fagbevægelsen og Socialdemokrati-et har forstået at dele opgaverne imellem sig. Faktisk er halvanden million lønmodtagere organiseret i et fagforbund.

Stemme ved liste A ingen naturlov
Nu behøver det ikke at være en selvskreven regel, at fordi man er lønmodtager, så stemmer man ubetinget på Socialdemokratiet. Ved det seneste folketingsvalg var der således mange lønmodtagere, der stemte på Dansk Folkeparti, fordi de i skrift og tale – både i Folketinget og ude i forsamlingshusene - gav udtryk for, at de var den lille mands parti og beskytter.

Hvis Bent Bøgsted og Dansk Folkeparti vil tages seriøst i den danske arbejdsmarkedspolitik, bør de lytte til det gode råd, som de mange lønmodtagerrepræsentanter for danske arbejdspladser har sagt til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg – at det er utidig indblanding i overenskomsterne – at begynde at lovgive om arbejdstiden i Danmark.

Bjarne Laustsen
MF (S)

Vi har nu set hvad det reelt betyder, når Dansk Folkeparti får indflydelse i dansk politik. Det er svært at se et eneste punkt, hvor de danske lønmodtagere har fået gavn af, at Dansk Folkeparti udgør flertallet sammen med det mest højredrejede og liberalistiske re-gering siden Madsen-Mygdal.

Brølende løver - dikkende lammehaler
Siden den 20. november har Dansk Folkeparti opført sig som brølende løver, men når det kommer til stykket, er de faldt ned som dikkende lammehaler. Sådan er det også med regeringens forslag L 104 om deltid. Det er et forslag, som den samlede fagbevægelse og mange arbejdsgivere har taget afstand fra. Det griber ind i den frie aftaleret, som vi har en mere end 100-årig tradition for, at arbejdsmarkedets parter selv klare.

Vi har i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg haft mere end 70 deputationer, der hver især har fortalt en historie om, hvor tosset det ville være, at vi lovgivere begynder at blande os i tilrettelæggelsen af danskernes arbejdstid.

Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg har afholdt en høring, hvor regeringens egne eksperter har kaldt forslaget ugennemtænkt. Der er stillet mere end 200 spørgsmål til beskæftigelsesministeren i denne vigtige sag, hvor mange endnu ikke er besvaret.

For at forsøge at få indflydelse i dansk politik har Dansk Folkeparti nikket til VK-regeringens regeringsgrundlag. Heri står der, at regeringen vil indføre en deltidslov. Men Dansk Folkeparti kan jo ikke være et lønmodtagervenligt parti, hvis de vil stemme for en deltidslov, som den samlede fagbevægelse er imod, og som vil få uoverskuelige konsekvenser for ”den danske arbejdsmarkeds model”.

Derfor forsøgte Bent Bøgsted (DF) den 1. maj at trække en kanin op af hatten ved at foreslå nogle helt utilstrækkelige ændringer i regeringens forslag om deltid. For uanset disse kosmetiske ændringer, er det stadigvæk et indgreb i den fri forhandlingsret samt et indgreb i alle eksisterende overenskomster og lokalaftaler, der bl.a. betyder, at den store industrioverenskomst med holddriftsaftale og weekendarbejde er ulovligt.

I Socialdemokratiet betragter vi ikke de danske arbejdsgivere som ubegavede. Der er selvfølgelig ingen, der vil afskedige en lønmodtager med den begrundelse, at vedkommende ikke vil gå på deltid. Arbejdsgivere vil selvfølgelig vente en uges tid og afskedige folk med begrundelsen – omlægninger i produktionen. En sådan fyreseddel vil ikke give ret til nogen godtgørelse for uberettiget afskedigelse. Derfor vil Arbejdsgiverne få en tredje mulighed for at regulere arbejdstid og antal medarbejdere i dette lovforslag, uden at faglige organisationer og deres tillidsrepræsentanter har mulighed for at deltage i disse drøftelser.

Lyt til gode råd
Hvis Bent Bøgsted og Dansk Folkeparti vil tages seriøst i den danske arbejdsmarkedspolitik, bør de lytte til det gode råd, som de mange lønmodtagerrepræsentanter for danske arbejdspladser har sagt til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg – at det er utidig indblanding i overenskomsterne – at begynde at lovgive om arbejdstiden i Danmark. Hvis Dansk Folkeparti sidder disse kraftige opfordringer overhørig, vil partiet stadigvæk blive opfattet som lønmodtagerfjendsk.

I øvrigt findes der ikke en eneste lønmodtager, der har ønsket at gå på deltid, som ikke har kunnet komme det på grund af deres overenskomst.

Vi skal ikke blande os i tilrettelæggelse af arbejdstiden, det har vi arbejdsmarkedets parter til og det klarer de bedst uden Folketingets indblanding.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00