Wammen: Typevalg medio 2015

Halvanden uge før at den danske kampflykonkurrence for alvor bliver skudt igang igen med udsendelsen af den såkaldte "Request for binding information" fra kampflyprogramkontoret under Forsvarsministeriet til de fire producenter, der deltager i den danske konkurrence, kommer forsvarsminister Nicolai Wammen med en antydning af, at det ikke længere er forventningen, at politikerne kan nå at træffe et typevalg inden udgangen af første halvår 2015, sådan som der ellers står skrevet i forsvarsforliget.

I et svar til Folketingets Forsvarsudvalg skriver ministeren nemlig, at det er planen at træffe et typevalg medio 2015. Og med begreberne primo, medio og ultimo må det betyde et sted mellem 1. maj og 31. august næste år.

At ministeren antyder, at typevalget kan komme op til to måneder senere end planlagt, er i sig selv ikke det store. Det interessante er, at ministeren åbner døren for at lade tidsplanen skride. Og når først den dør er åben, så kan alt ske. Det så vi i 2008 - 2010, hvor daværende forsvarsminister Søren Gade var meget opsat på at få truffet et typevalg. Men finansminister Claus Hjort Frederiksen sagde nej. Og til sidst satte Gade’s afløser, Gitte Lillelund Bech, konkurrencen på pause. Først i marts sidste år blev stafetten taget op igen i Nick Hækkerups tid som forsvarsminister.

Login

 • Anmeld

  Erik Petersen

  Valg af kampfly så kort tid før et folketingsvalg kan kun blive et valgtema og med en investering op imod 90 milliarder over de næste 30 år kan det kun blive en tabersag.

  Så denne regering har lige skudt valget af kampfly til hjørne(2016). Så nu kniber det med indfasning af nye kampfly til 2025.

 • Anmeld

  Markos

  Det har den fordel at vi er blevet et år klogere på hvordan det går med udviklingen af kampflyene.
  F-18 SH (den p.t. billigste og mest modne) er nok ude af billedet til den tid, med mindre at F-35 aldrig lander på et hangarskib. Hvis vi ikke vil have F-18 SH så haster det vel ikke så meget at træffe det valg. Jeg tror ikke at det behøver at tage 4 år at forhandle en kontrakt på plads, eller 4 år at indfase en ny flytype. Så vi kan lige så godt vente til 2018-2020 med et typevalg. Til den tid ved vi hvad der kom til at virke og hvad det koster.

 • Anmeld

  MN

  Jamen for os der mener at Gripen next Generation er flyet til forsvaret af dansk luftrum, så er nyheden som udgangspunkt, ikke dårlig. Så må vi håbe at SAABs marketings-afdeling bliver endnu mere nyskabende, end den allerede har været her i Danmark.

  Men altså, danskerne mangler efterhånden en klar udmelding fra folketingspartierne. Hvilken mission er den vigtigste for fremtidens danske forsvar?

  Er det:

  1. at pretty-please NATO med nye militære indsatser til nye NATO-krige?

  2. at fokuserer på at kunne forsvare vort eget territorium alene i mindst én uge?

  3. at skabe flere relationer med vores nordiske broderlande om et fremtidigt samarbejde til trussel-potentialet på de nordlige breddegrader?

  Kort sagt - NATO eller Norden som primære fokusfelt, herunder Danmark som vores egen del af norden. Regionalt eller globalt tilpasset forsvar.

 • Anmeld

  jenoghen

  Nu har Norges forventede køb af 52 F-35 nok været med til at skaffe dem en Nato generalsekretær post. Jeg er da sikker på, at Stoltenberg er et godt valg. men hvis han kører videre med Foghs nye Nato fokus, så er F-35 jo ikke det ideelle fly - slet ikke, hvis alle vælger det. Derfor ville vi gøre både os selv, Norge og de andre partnerlande en tjeneste ved at vælge et fly, som kan forsvare både moderlandet og de andre landes F-35ere. Det fly er vist uden tvivl Gripen, hvis vi skal gøre os håb om at få et kvantum, der dur til noget.

 • Anmeld

  Lars Hansen

  Det er nok meget klogt - at vente indtil der foreligger et mere fuldstændigt beslutningsgrundlag - og der er et bedre overblik over flyets nærmere beskaffenhed.

 • Anmeld

  Erik Petersen

  Det er måske også med udgangspunkt i de fortsatte forsinkelser der er på F-35 og øgede omkostninger som gør at man vil se tiden an.

  Dertil hører også, den indtil videre vellykkede investering i brugte f-16 motorer til spotpris. 50 stk. a 3 millioner hvor en ny motor med digitalkit koster omkring 37 millioner per stk. det kan da vist kaldes en besparelse der vil noget (over 90 %). Så der er motortimer nok indtil 2024 og jeg er temmelig sikker på at forsvaret har et par års flyvetimer(stel/motor) i reserve da de kender politikernes evne til at holde dead line :-)

 • Anmeld

  Carlos

  Det er utroligt at flyfabrikanterne gider at spille med, når det kun drejer sig om indkøb af 10-30 fly, afhængig af den opgave Flyvevåbnet tiltænkes i fremtiden - med eller uden Putin.