Efter 13 år: EH-101 klar til fronten på tirsdag

Den 13. september 2001 offentliggjorde daværende forsvarsminister Jan Trøjborg ved et pressemøde på Kastellet, at Danmark havde købt otte AgustaWestland EH-101 helikoptere til ”Search and Rescue” og seks helikoptere til taktisk troppetransport. Men først nu, knap 13 år senere, er de første fire EH-101 helikoptere udrustet til at kunne varetage opgaven med taktisk troppetransport (TTT) fra på tirsdag. Det fremgår af et statusnotat, som forsvarsminister Nicolai Wammen i går sendte til Folketingets Forsvarsudvalg.

”Der er aktuelt fire helikoptere i dansk troppetransportkonfiguration klar til operativ brug, idet tre af de fire helikoptere aktuelt er udrustet med ballistisk beskyttelse. Forsvaret vil således kunne opstille tre EH101 helikoptere med henblik på operativ indsættelse juli 2014 i troppetransportrollen og samtidig have en helikopter til hjemlig træning,” skriver ministeren.

Hvis man som undertegnede har fulgt processen siden 2001, hvor jeg som ung journalistpraktikant sad på anden række til pressemødet og noterede flittigt, så er det en historisk dag. Tænk sig at denne klarmelding rent faktisk skulle komme en dag.

Login

 • Anmeld

  A. Dreyer

  Det er vist ikke første gang vi har haft en "dansk" helikopter i Afghanistan med engelsk bemanding? For 2 år siden så en udsendelse fra Afghanistan med en 101 og danske piloter ombord. Hvad var det jeg så? Det var lavflyning og fuld fart.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @A. Dreyer
  Det du så var danske besætningsmedlemmer i engelsk uniform (m. dansk flag på skulderen). Disse danske besætningsmedlemmer fra Esk. 722, fløj RAF HC3 helikoptere, som led i uddannelse til at flyve taktisk troppetransport. Man kunne kalde det "On the job træning".

  Se også: https://www.youtube.com/watch?v=6ChJ2ByI4jQ
  http://jyllands-posten.dk/indland/ECE6612442/danske-helikoptere-forberedes-til-afghanistan/
  https://www.youtube.com/watch?v=_yzWVJYJTD8
  https://www.youtube.com/watch?v=lZ4KovvEpbA

 • Anmeld

  FC

  Vi har haft dansk piloter på engelske EH101 helikopter i Afghanistan, kan dog ikke finde klippet på youtube i dag

 • Anmeld

  Lars Hansen

  Hvem er det mon hr. Krog har talt med i Washington, som kan tages til indtægt for et TTT-bidrag giver lige så meget good will som kamptropper?

  Ud over det må man håbe vi ikke lider totalhavarier eller kamptab blandt heloerne, hvis de skal til Afghanistan, først og fremmest for besætningernes skyld, men også fordi det ville være et tab vi næppe har økonomien til at foretage erstatningsanskaffelser for. Altså mister vi en eller alle de udsendte heloer er det slut med TTT i dansk forsvar, men vi ville kunne tåle tab på de øvrige kapaciteter vi har eller har haft udsendt tidligere.

 • Anmeld

  Kristoffer

  Det er sku da genialt at vi her i nedtrapningen af konflikten har mulighed for at afprøve 100% dansk TTT i et ekstremt miljø, men uden at det er ligeså farligt som det var for f.eks. 5 år siden. Så ved vi at det er en kapacitet vi har klar til fremtidige missioner - og shit, det kan jo være at vi lærer noget!!
  Så kan vi jo inkoporere det i nuværende TTP/SOP, og bum, om x år når vi skal i krig igen så er det bare at tage TTT ud af værktøjskassen og sende dem afsted. Juhu!

  PS: Vi skal ha’ flere EH101. Jeg nægter at tro på at det nuværende antal kan støtte en længerevarende udsendelse.

 • Anmeld

  B.M.

  Man kunne så ønske sig en stærkere bevæbning end 3 x FN MAG.. Eksempelvis M3M (agter) og 2 x M134D-H

 • Anmeld

  Kristoffer

  B.M., der har efter sigende været problemer med M134 hos bl.a. amerikanerne i afghan - noget med at de ikke er så glade for støv :)
  Og nu er vi jo LANGTFRA de eneste der bruger FN MAG som helikopter bevæbning :)