Aftale kridter banen op til franske hærindkøb

Med en ny forsvarsaftale mellem Danmark og Frankrig har de franske kandidater i konkurrencerne om indkøb af nye pansrede mandskabsvogne og artillerisystemer fået styrket deres i forvejen stærke positioner i de to materielindkøbskonkurrencer. Den franske hær er nemlig storforbruger af begge de to franskbyggede systemer. I PMV-konkurrencen er det VBCI’en fra Nexter, som franskmændene har knap 500 af og skal ende med at have over 600. Og i artillerikonkurrencen er det CEASAR også fra Nexter, som franskmændene også selv anvender i stort antal.

Forsvarsminister Nicolai Wammen underskrev sammen med sin franske kollega, Jean-Yves Le Drian, den 18. juni i Paris aftalen mellem de to lande. En nyhed, der dog først blev offentliggjort i dag.

Med aftalen bliver det nemmere for den danske og den franske hær at samarbejde. Og det er jo meget ret at have på plads, inden man køber fransk materiel. I dag har Danmark kun den slags aftaler med USA og Storbritannien.

Login

 • Anmeld

  Martin YJ

  Det lader til at vi er inde i en bølge Andreas. Vel egentligt en bølge der (gen-)startede med den UK-Franske MoU for vel snart et par år siden?

  Politiken skriver om kommende aftale mellem Danmark og Tyskland og der findes også en aftale med Australien.

 • Anmeld

  Morten K. Poulsen

  "hjulbaseret køretøj, som fra flere sider nævnes som en af favoritterne i det fem mand store felt af PMV-kandidater"

  Det må du meget gerne uddybe?....Det harmonerer nemlig ikke ret godt med hvad jeg har hørt.
  Men kan da tilføje at england nu også kigger på både CAESAR og VBCI, på trods af at di faktisk har evalueret og afvist sidstnævnte en gang før.

  http://www.janes.com/article/39950/british-army-to-trial-vbci

  http://www.army-technology.com/news/newsbritish-troops-to-train-on-french-caesar-artillery-system-4300617

 • Anmeld

  Morten K. Poulsen

  "Det danske forsvar havde et godt samarbejde med franskmændene i Kosovo i 1990’erne "

  ....HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA....HAAAAAAA :D....Ja medmindre man spørger de soldater der rent faktisk skulle arbejde sammen med dem til dagligt.
  Jeg har i hvert fald en stor gruppe kolleger der ville være voldsomt uenige i din påstand. Men det kan selvfølgelig være at du har en anden definition af "godt samarbejde" ;-)

 • Anmeld

  Morten K. Poulsen

  " der har gennem flere år været et stort ønske på Christiansborg om at samarbejde tættere med franskmændene"

  Sådan...FIFY :D

 • Anmeld

  jenoghen

  Endnu et bevis på, at F-35 er lig med IC4:

  De bryder s.. også i brand på samme tid..... ;-)

  http://www.lln-press.dk/index.php?Brand-i-det-skandaleramte-IC4-tog-246#.U7clh5IaySM

 • Anmeld

  jenoghen

  Sorry seneste kommentar skulle i en anden tråd.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Vedr VBCI så står der faktisk i linket, fra Janes, det samme, som jeg har set andet sted, at fejlene i den britiske test skulle være rettet i den version man nu tilbyder. Disse fejl ville jeg også tro ville have dumpet køretøjet her. Modulært motorskift og hjulenes bæreevne.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Glemte at medtage: Det kan da være at Nexter nu kommer til lære af tyskerne hvordan det skal gøres, når nu NEXTER og KMW skal samarbejde tættere ;-)

  http://www.defensenews.com/article/20140701/DEFREG01/307010024/Nexter-KMW-Announce-Joint-Venture-Intended-Unification-

 • Anmeld

  Morten K. Poulsen

  @Lars

  Der var 3 ting briterne ikke var tilfreds med , beskyttelsgraden , vægtmarginen og så det at powerpacken var svær at komme til og besværlig at skifte.
  Nexter har følgende monteret ekstra panser, opgraderet affjedring og transmissionen og udviklet en modulær powerpack.

  Det "modulært" betyder i den her sammenhæng er altså bare at olie, vand og el på motoren er forbundet til køretøjet med såkaldte lynkoblinger og multistik, hvilket gør det nemt og hurtigt at til og frakoble. Derudover er motor ophæng og fastspænding ligeledes designet til hurtig af og på montering.
  Og alt det her har altså været standard på stort set alle pansrede køretøjer de sidste 30 år....så at det ikke har været tilfældet med VBCI’en ,siger en del.

  For mig at se gør ændringerne kun lige at den kommer op på højde med vores nuværende Piranha’er.

  Det kan godt være Andreas har kastet sin kærlighed på VBCI’en, men jeg er fortsat ikke imponeret af den.

 • Anmeld

  Morten K. Poulsen

  "Som vi så det i Mali, så er Frankrig ofte blandt dem der går forrest, når det er nødvendigt for at pleje franske interesser "

  Værsgo Andreas ....FIFY ....igen :D

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @Morten K. Poulsen

  "Og alt det her har altså været standard på stort set alle pansrede køretøjer de sidste 30 år….så at det ikke har været tilfældet med VBCI’en ,siger en del."

  Lidt på samme måde som dengang man skulle afmontere den halve motor i Citroen, for at skifte oliefilteret.

 • Anmeld

  Morten K. Poulsen

  @Lars-Henrik Arvedsen

  "Lidt på samme måde som dengang man skulle afmontere den halve motor i Citroen, for at skifte oliefilteret."

  Lige præcis...velkørende og med meget interessant teknik som især citroën gjorde brug af, så var franske biler bestemt ikke mekaniker-venlige ( undtagen for hans pengepung selvfølgelig ;-)....Heldigvis noget de for længst er kommet over.

  Mht den mulige fusion mellem Nexter og Klaus’s Mafia , skal man nok lige holde for øje at den har en politisk baggrund...
  Store dele af den tyske regering, med finansministeren i spidsen ,har igennem længere tid aktivt modarbejdet den tyske forsvarsindustri ... for ganske nylig lykkedes det dem at blokere for salget af op til 800 Leopard 2 kampvogne til Saudi Arabien* ..en handel der ville have været milliarder værd for KMW...og det er langt fra et enkeltstående tilfælde.....Så forsvars industrien svarede igen ved at true med at flytte firmaerne , og dermed arbejdpladserne, udenlands,hvis ikke man gjorde noget for at lempe de restriktive tyske eksport regler og stoppe den politiske indblanding.
  Det ser ud til at de nu gør alvor af truslen...

  *Modsat tyskland , har frankrig ingen moralske skrupler ved at handle med diktatur stater og lignende, men
  er villige til at sælge til alle der er interesserede og har penge.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  "Modsat Tyskland......."

  WHO cares , as long as it pays :-)

 • Anmeld

  Morten K. Poulsen

  "WHO cares"

  Tydeligvis den tyske finansminisier, plus tysklands svar på S, SF og Enhedslisten, SPD, Die Linke og Die Grünen. Kort sagt alle de sædvanlige blødende hjerter på venstrefløjen.
  (der jo også i DK har haft held til at kvæle eksporten af våben)

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Morten

  Tror du må lytte til: https://www.youtube.com/watch?v=ZTxmDV_njsc

 • Anmeld

  Morten K. Poulsen

  @ Lars
  "in a common marqi, to ave armony , we must lørrn to make love to even djermany"
  Ja jeg kender den godt....en klassiker :D ....han var (er?) sgu ikke helt uden evner ham Hr.Skoller.

 • Anmeld

  Morten K. Poulsen

  @Andreas

  Mht det dansk-franske samarbejde , syntes jeg lige du skulle prøve at læse kommentar-sporet fra nuværende og tidligere danske soldater her :

  http://krigeren.dk/det-danske-og-det-franske-forsvar-skal-fremover-arbejde-taettere-sammen/

 • Anmeld

  Robert Ørum

  @ Morten K. Poulsen

  Havde selv fornøjelsen af at arbejde med franskmænd i ’92 i Kroatien og i ’99/’00 i Makedonien - der er unægtelig en kulturel kløft der skal bygges bro over!
  Historisk set er der sjældent kommet noget godt du af at samarbejde med franskmændene - jeg minder bare om nederlagene i starten den 19. århundrede og den efterfølgende statsbankerot. For slet ikke at nævne at en af Napoleons tidligere marskaller, lod sig vælge til konge af Sverige og som noget af det første gennemtvang at Danmark-Norge blev opløst, og Norge lagt under Sverige. PS min bil er fransk, jeg kan godt lide at besøge Paris og synes at Frankrig på mange punkter er interessant. Frankrig og franskmændene vil dog altid, efter min mening, først og fremmest være interessret i hvad der er godt for Frankrig.

 • Anmeld

  Robert Ørum

  Ups. Der mangler et "e" i "interesseret" - beklager!

 • Anmeld

  Morten K. Poulsen

  @Robert Ørum

  Nej det kostede i sandhed Danmark dyrt at at vi satsede på den forkerte "hest" ;-) ....Det er ikke godt at vide hvordan det ville have set ud idag hvis vi dengang havde været på samme side som Nelson.
  Og jo mindre sagt om "Karl Johan"/Jean Baptiste Bernadotte jo bedre.
  Når det så er sagt så kommer man ikke uden om at Frankrig er en stor og fascinerende nation, der på godt og ondt har været med til at forme det moderne europa, inklusiv Dk.

  Jeg har den største respekt for både franske soldater og deres forsvar som helhed og der er ingen tvivl om at vi kan lære mere af dem end omvendt. Men franskmænd egner sig bare ikke til at arbejde sammen med andre mennesker/kulturer ( måske lige undtaget belgierne)

  At Frankrig altid vægter egne interesser højest er der ingen tvivl om.....og det ville såmænd ikke skade hvis lille DK begyndte at gøre det samme.

 • Anmeld

  Morten K. Poulsen

  "Havde selv fornøjelsen af at arbejde med franskmænd i ’92 i Kroatien og i ’99/’00 i Makedonien – der er unægtelig en kulturel kløft der skal bygges bro over"

  Spændende ...flere af mine kolleger som var afsted i samme periode har brugt nøjagtig samme ord til at beskrive forholdet med soldaterne fra "le grande armée";-)...De har også beskrevet hvordan den "bro" kun skulle bygges fra en side af....der kunne ikke blive tale om at mødes på midten.
  Hvordan matcher det med dine egne oplevelser ?

 • Anmeld

  Robert Ørum

  @ Morten K. Poulsen

  Jeg er så heldig at jeg (da jeg var yngre og kvikkere) kunne hakke mig igennem en samtale på skolefransk, og jeg oplevede en stor imødekommenhed fra de franskes side. Jeg oplevede også at der var en stor spredning i de franske soldaters intellektuelle formåen - ikke min mening at virke nedladende med den bemærkning. Jeg tror bestemt at viljen til samarbejde var/er til stede i det franske militær - de står bare et andet sted end vi med en historie der også i det forrige århundrede indeholdt mange større og mindre krige, og en deraf følgende anderledes selvopfattelse.