Klar, parat, afsted til Afghanistan

I disse dage sendes tre danske EH-101 helikoptere langt om længe til Afghanistan for bl.a. at lave taktisk troppetransport. Hvad har det krævet at blive klar til den opgave? Det skal vi se nærmere på nu.

Fornylig aflagde nytkampfly.dk nemlig besøg hos Forsvarets Materieltjeneste. Her fik vi en grundig indføring i de forberedelser, som er gået forud for udsendelsen af den skandaleombruste helikopter. Forberedelser som sammen med træning og uddannelse af besætninger og mekanikere har taget mere end to år at få på plads.

For det første er helikopterne blevet udstyret med ballistisk beskyttelse. Det vil yde modstand mod small arms fire fra specifikke våben på specifikke afstande. Beskyttelsen består af plader i specifikke tykkelser, udlagt på gulvet i kabine og cockpit, samt som integreret del af pilotsæderne og langs siderne i kabinen, bag ved troppesæderne. Udstyret er leveret af Agusta Westland, der også har bygget helikopteren. Dermed er det fuldt certificeret og indført i dokumentationen. Anskaffelsen er low risk og baseret på commercially off the shelf (COTS). Desuden er helikopterne blevet udstyret med maskingeværer i døråbningerne og på læsserampen. Her er valgt en model, som også er certificeret til brug på Danmarks kommende Seahawk-helikoptere.

Login

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Andreas

  Du skriver at helikopterne udsendes til august. - ???

  FLV skriver bl.a. "Og når helikopterbidraget til det nordlige Afghanistan er kommet på plads i løbet af juli, ...."

  http://forsvaret.dk/FTK/Nyt%20og%20Presse/Pages/Dererbudeftermedicinmaendene.aspx

  Og en længere artikel om indlast5ningen i RAF C-17 for mindst en uge siden.

 • Anmeld

  MikeKiloPapa

  "Forberedelser som sammen med træning og uddannelse af besætninger og mekanikere har taget mere end to år at få på plads."

  Det er 4.5 år siden jeg fløj rundt i engelske merlins med danske besætninger i afghanistan. Dengang hed planen at det danske personnel og helikoptere skulle være klar til udsendelse senest fra primo 2012. Så "mere end 2 år " er enten lemfældig omgang med sandheden eller i bedste fald en seriøs underdrivelse.

 • Anmeld

  Dann

  Bliver sjovt at følge med i hvor meget dette dræner HWKAR’s ressourcer. For der er jo så mange flymekanikere og denne helikopter kræver jo meget lidt vedligeholdelse... eller noget.

  Gud vide om de sender elever afsted på hold 3 og 4.

 • Anmeld

  christian

  God og spændende artikel :-)
  Kunne man få billederne at se i højere opløsning?