Debat

Leder: Uskyldige ofre

Koncentrat af lederen "Uskyldige ofre" i Berlingske i dag - om følgerne af Newcastle Disease.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Socialdemokratiets ordfører på området, tidligere fødevareminister Henrik Dam Kristensen, har den kyniske pointe, at konkurs er en risiko, selvstændige erhvervsdrivende må leve med. Men her er tale om konkurser fremtvunget af offentlig regulering. Det har intet med normal forretningsrisiko at gøre.

Berlingske
På lederplads
Fra i dag registreres alt fjerkræ i Jylland. Det er Fødevaredirektoratet, der går i gang med det omfattende arbejde for at få indkredset sygdommen Newcastle Disease, der har ramt en række fjerkræbesætninger. Sideløbende med registreringen vil tusindvis af særligt udsatte fjerkræbesætninger blive kontrolleret ved hjælp af blodprøver.

Den massive indsats er nødvendig for at sikre dansk fjerkræeksport. Ikke et ondt ord om det. Til gengæld kan der siges meget ondt om det offentliges holdning til de fjerkræavlere, der direkte eller indirekte er blevet ramt. Har man en smittet besætning, er man for så vidt heldig, idet der gives erstatning for de aflivede dyr.

Anderledes med de fjerkræavlere, der har raske dyr, men som uheldigvis havner i en karantænezone, hvorfra intet fjerkræ må udføres. Her er der ingen hjælp at hente. Og de første avlere har allerede givet op og indsendt konkursbegæring. Også gamle, velkonsoliderede og veldrevne virksomheder risikerer fallit, og jo længere tid, karantænerne opretholdes, desto større er risikoen for krak.

Socialdemokratiets ordfører på området, tidligere fødevareminister Henrik Dam Kristensen, har den kyniske pointe, at konkurs er en risiko, selvstændige erhvervsdrivende må leve med. Men her er tale om konkurser fremtvunget af offentlig regulering. Det har intet med normal forretningsrisiko at gøre.(...)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00