BAE Systems i fuld gang med at levere CV90’ere til Norge

Forsvarsministeriet sidder som bekendt netop nu og grubler over hvor meget modkøb der skal kræves af den kommende leverandør af pansrede mandskabsvogne. Imens venter alle andre på at kunne komme videre i konkurrencen, der ser ud til at blive op til et år forsinket.

Ligesom med kampflyanskaffelsen, så er man i Norge langt længere fremme. I juni 2012 besluttede nordmændene at købe 144 CV90’ere fra BAE Systems Hägglunds, der er en svensk producent af militære køretøjer med britisk ejer. Køretøjet skal leveres i fem forskellige versioner og i februar i år blev det første køretøj leveret. Det var den første af i alt 74 køretøjer i infanteri-versionen. Fornylig leverede BAE Systems så det første køretøj af den version, som de norske ingeniørtropper skal have 16 af.

Derudover skal BAE Systems leverer 21 til rekognosceringstropperne, 15 til kommandotropperne, 16 til blandede opgaver og to til køretræning. Vognene til blandede opgaver vil blandt andet varetage granattransport og logistiske opgaver.

Login

 • Anmeld

  Cphmoose

  Øh. Jeg vil ikke kloge mig på ting i grønt. Men er en stor del af anskaffelsen i Norge ikke genopbygning opdateing af de IKK som de allerede har til ca. samme konfiguration som vores?

  Cphmoose

 • Anmeld

  lasse jeppesen

  Jeg mener at Norge havde 105 i forvejen og køber 41 nye... De 105 gamle vogne skal så vidt jeg ved opgraderes til de nye vognes standard...

 • Anmeld

  pron

 • Anmeld

  Cphmoose

  @Andreas
  Kan du ikke grave lidt i forskellen på budgetterne?
  Hvis Norge planlægger at betale BAE 5 milliarder norske kroner for 144 vogne hvor en stor del er opdateing af eksisterende så virker vores projekt ganske uder finansieret. Eller det ønskede antal som langt ude i ønsketænkningen.

  Cphmoose

 • Anmeld

  Polarfox

  Norge er ikke altid foran, f.eks. valgte de nogle helikoptere de aldrig har fået leveret :)

 • Anmeld

  Svend

  "Ti milliarder kroner brukes på oppgradering og nybygging av 144 panservogner."

  http://www.tu.no/industri/2014/02/28/her-er-norges-nye-panservogn

  10 milliarder NOK, ikke 5 mia. ifg. tu.no

 • Anmeld

  Cphmoose

  @Svend
  Kontrakten med BAE er på 5 mia resten er government furnished equipment og udgifter i Norge. Og det er uklart for mig hvor meget IT og droner der også findes i rammen på 10 mia.

  Men uanset om det er 5 eller 10 så er beløbet "sjovt" i forhold til hvad Andreas skriver om vores forventede budget og forsvarets ønsker om antal. Materiel budgettet i DK et et nul sums spil hvor køretøjer går fra kampfly eller hvad politikerne ellers vil bruge penge på.

  Og her er noget galt enten i DK eller i Norge. Og kan det overføres til at kampfly også koster det dobbelte i Norge af hvad de gør i DK? selvom vi ender med samme fly?

  Cphmoose

 • Anmeld

  Christian

  De fleste af de norske vogne lader til at være med kanontårn. Mens de danske skal være uden tårn. Mon ikke at det tårn, kanon og sigteudstyr gør dem væsentlig dyrere end dem Danmark skal have?

  Desuden har den britiske hær valgt ASCOD som deres nye vogn, så det gør vel også at den er rykket frem i kapløbet.