Særlige adgangskrav for dybhavsbestande

Claus Iversen
Dokumentation

om forslag til Rådets forordning om særlige adgangskrav og dertil knyttede betingelser for fiskeri efter dybhavsbestande

KOM (2002) 108

Baggrund

Kommissionen har ved KOM (2002) 108 af 1. marts 2002 fremsendt forslag til Rådets forordning om særlige adgangskrav og dertil knyttede betingelser for fiskeri efter dybhavsbestande. Forslaget er fremsat med hjemmel i TEF artikel 37 og kan vedtages af Rådet med kvalificeret flertal efter høring af Europa-Parlamentet.

Nærheds- og proportionalitetsprincippet

Kommissionen har ikke redegjort for nærheds- og proportionalitetsprincippet, idet forslaget er et led i gennemførelsen af EU's fælles fiskeripolitik.

Formål og indhold

Forslaget skal ses i sammenhæng med forslag til Rådets forordning om fastsættelse for 2002 af fiskerimuligheder for dybhavsarter, KOM (2001) 764 af 10. december 2001.

Formålet med forslaget er at indføre foranstaltninger til forvaltning af fiskeriindsatsen for dybhavsarter med henblik på at sikre en bæredygtig udnyttelse af bestandene og indsamle data til videnskabelig evaluering.

Kommissionen foreslår, at medlemsstaterne indfører særlige fiskeritilladelser til fiskefartøjer, der fisker efter dybhavsarter, med henblik på at regulere fiskeriindsatsen.

Begrænsning af fiskeriindsatsen skal ske på baggrund af en beregning af den samlede maskineffekt og den samlede kapacitet for de af medlemsstaternes fiskefartøjer, der i et af årene 1998, 1999 eller 2000 landede over 10 tons dybhavsarter, eller over 100 tons lange og brosme. Dybhavsfiskeritilladelser må kun udstedes til fartøjer, hvis disse fartøjers samlede maskineffekt og/eller samlede kapacitet ikke overskrider den

samlede beregnede maskineffekt og/eller samlede beregnede kapacitet i et af årene 1998, 1999 eller 2000.

Særlige havne skal udpeges som landingssteder for dybhavsarter, hvis der skal landes mængder over en fastsat grænse. Skipper skal desuden straks søge til disse særligt udpegede havne, hvis systemet til satellitsporing har tekniske fejl eller funktionssvigt.

Endelig skal der foregå en dataindsamling om dybhavsarter foretaget af særligt udvalgte videnskabelige observatører, som skal være med på udvalgte ture på de fartøjer, der har fået fiskeritilladelse efter dybhavsarter. De indsamlede data sendes af Kommissionen videre til relevante videnskabelige organer

Udtalelser

Europa-Parlamentets udtalelse foreligger endnu ikke.

Konsekvenser

Forslaget har ingen lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser.

Høring

I §5-udvalget fandt Danmarks Fiskeriforening og SID, at forslaget til regulering af fiskeriindsatsen virkede bureaukratisk, og at anvendelsen af kapacitet som referencemål begunstigede de medlemslande, som ikke havde overholdt flådeprogrammerne.

Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Forslaget har været forelagt Folketingets Europaudvalg til forhandlingsoplæg den 7. juni 2002 jfr. aktuelt notat af 30. maj 2002.

 


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00