Miljøfordele for pengene

Claus Iversen
Dokumentation
Store biogasfællesanlæg baseret på husdyrgødning og biologisk indu-striaffald er samfundsøkonomisk rentable og kan reducere drivhusgas-emissionen til lave omkostninger, i bedste tilfælde helt gratis.

Det viser en rapport ”Samfundsøkonomiske analyser af biogasfællesanlæg” udsendt af Fødevareøkonomisk Institut.

Rapporten omhandler tillige driftsøkonomiske analyser af biogasfællesanlæg og viser, at det er muligt at etablere driftsøkonomisk rentable anlæg.

Såvel den samfundsøkonomiske som den driftsøkonomiske rentabilitet er betinget af, at der foruden husdyrgødning tilføres affald til anlægget. Det giver en højere gasproduktion end på husdyrgødning alene. Det er samtidig en effektiv og samfundsmæssigt gunstig måde at få affaldet fjernet på, da det efter afgasningen udbringes på markerne sammen med gødningen.

Biogasfællesanlæg er ikke rentable uden offentlig støtte, der i dag gives indirekte ved fritagelse af afgift på biomassebaseret varme og direkte med 27 øre pr. kWh el produceret.

I betragtning af det gunstige samfundsøkonomiske resultat er der belæg for fortsat støtte, når alle energimæssige, miljømæssige og landbrugsmæssige fordele ses under et.

Der er i dag 20 biogasfællesanlæg i drift i Danmark og der behandles ca. 1 mio. tons husdyrgødning og 300.000 tons organisk affald. Som integrerede gødnings- og affaldsbehandlingsanlæg forventes disse anlæg at få øget samfundsmæssig betydning i takt med de skærpede krav til recirkulering af næringsstoffer og miljøvenlig drift.


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00