Skrap kost og korridorsnak til forsvarsindustriens familiefest

Der var masser af gode indlæg, korridorsnak og godt humør, da den danske forsvarsindustri onsdag og torsdag var samlet til den årlige konference Danish Defence & Aerospace Conference i Aalborg. 290 mænd og omkring 10 kvinder, havde sat hinanden stævne på Hotel Hvide Hus til den store familiefest.

Onsdag løftede cheferne for Hærstaben, Marinestaben og Flyverstaben lidt af sløret for hvad de hver især går og drømmer om af nye store materielanskaffelser i fremtiden når PMV’erne, artilleriet, lastbilerne og kampflyene er indkøbt. Drømmene var store og ønskelisterne lange. Især hos chefen for Hærstaben, generalmajor H.C. Mathiasen, der ønskede sig opdateringer af kampvognene og infanterikøretøjerne, nye tunge morterer, sensorer, ”area denial weapons”, ”Anti armour air defence”, ubemandede fly og meget mere.

Kontreadmiral Frank Trojahn fra Marinestaben holdt sig heller ikke tilbage, da han kaldte anskaffelsen af missilforsvarssystem til Søværnets fregatter for det vigtigste indkøb i de kommende år. Det er dog værd at huske på, at vi indtil videre blot deltager i et testprogram. Et egentligt indkøb er ikke besluttet endnu. Det indtryk kunne man ellers meget vel få, når man hørte kontreadmiralen tale. Mest beskeden var stabschef ved Flyverstaben, brigadegeneral Steen Hartov, der mest havde opgraderinger af eksisterende udstyr som Fennec-helikoptere og lignende på ønskesedlen. Men der er som bekendt også nye kampfly for et par milliarder eller 20 på vej til flyverne allerede.

Login

 • Anmeld

  Ove Aslaug

  Fin opsummering, Andreas, med mange gode detaljer og analyser. Også nyttigt for en dermed selv var med. Tak.
  Og skrev du virkelig: "Blandt andet lykkedes det en af forsvarets chefer at overbevise redaktøren om det fornuftige i at købe artilleri." High Five herfra!

 • Anmeld

  Cphmoose

  Ønsker hæren sig et hybridt anti tank / luftforsvars våben? Eller hvad mente han han med anti armour air defence?

  Cphmoose

 • Anmeld

  Lars Hansen

  Der blev for mange år tilbage luftet ideer om ADATS til den daværende DIB, måske, Mosse, det er den gamle ide, der genanvendes.

  Skal Hæren have luftværn igen, da skal man nok have et system, der kan mere end blot nærluftforsvar, men fx. også bruges mod flere forskellige typer af landmål, lige fra panser til personel, og her vil en opdateret udgave af ADATS på en CV90-undervogn nok være det bedste bud.

 • Anmeld

  Henrik

  Hvad med SAAB bamse ?

 • Anmeld

  Thomas

  Trist at måtte erkende det, men for mit vedkommende kommer det desværre ikke som nogen stor overraskelse, at artilleriindkøbet endnu engang synes at blive udsat eller helt ende med at blive syltet. SF og Radikale har igennem historien gjort det til en helt kunstart i konstant at spare/nedskære på det danske forsvar, og det især i tider hvor det ikke burde gå i den retning, tværtimod.

  Svært lige nu at øjne vindere i artillerikonkurrencen. Ingen af de tre mulige leverandører ser ud til at få opgaven, og dermed bliver der heller ingen ordrer til danske virksomheder. Det politiske system kan ikke leve op til en bredt funderet aftale. Forsvarets indkøbere har brugt små to år på noget, der løber ud i sandet. Og hæren/artilleriet står endnu engang som taber.

  Og hvorfor i det hele taget tillade den israelske producent at deltage i udbuddet, og det i flere år, når i hvert fald en del af forligskredsen ikke vil lade israelerne vinde? Virker både uigennemtænkt og hyklerisk, for ikke at sige dyrt, hvis processen sparkes tilbage til start eller helt droppes.

 • Anmeld

  Fussi

  Godt at redaktøren har indset at vi skal have artilleri, trist at politikkerne ikke kan tage sig sammen til at få afsluttet indkøbet. Ingen får de radikale og SF til at godkende et køb fra Israel, specielt efter krigen sidste sommer er det blevet en umulighed.

  Ligesom det er forudbestemt at vi skal købe F35, har det set fra mit synspunkt altid ligget i kortene at Nexter skulle levere artilleriet. Hvorfor lavede Vammen ellers en samarbejdes aftale med Frankrig sidste år?

  Nu skal indkøberne ikke tage politiske hensyn, men med de to ovennævnte punkter, må de have luret, at det ville give problemer at anbefale det israelske system, og at det franske system var gledet glat igennem.

  Tiden er kommet til kreativ tænkning, måske skulle man droppe de tre kandidater, og tage snak med leverandøren af det amerikanske system, selv om det kun har en rækkevidde på 30 km. De var jo også indbudt til at deltage i konkurrencen.

 • Anmeld

  christian N.

  @ fussi

  Tænker også at nogen burde have givet forsvarets indkøbere et vink med en vognstang om, at det ikke ville være smart at pege på et israelsk system så længe de ikke vil overholde de Internationale Love.

  Men det ville jo så heller ikke være den korrekte måde at gøre tingene på, og ville kunne føre til lidt af en glidebane. Omvendt er det også utrolig svært for den danske regering, at stå som de første der bruger det politiske ukorrekte fyord "sanktioner" i forbindelse med Israel, i en europæisk sammenhæng. Jeg er sikker på at der er mange andre europæiske lande der heller ikke har brudt sig om, at købe større systemer som fx. anti-tank missiler fra Israel, men som har været handlingslammede af politisk korrekthed.

  Det er en skam at vi ikke fik opdateret MLRS’eren, så havde vi haft muligheden for meget præcis ildstøtte på meget stor afstand. Men til gengæld ville den jo nok have været voldsomt dyr i ammunitionsforbrug i forhold til 155mm artilleri.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @? Andreas
  "Det er dog værd at huske på, at vi indtil videre blot deltager i et testprogram. Et egentligt indkøb er ikke besluttet endnu"

  Tror du blander tingene Andreas - Det er rigtigt at der ikke endnu er truffet beslutning om at indkøbe nogen misiler. Men testprogrammet relatere sig til "Anti Ballistiske Misiler" eller ABM. Ikke til den type misiler der var tanken, da man specificerede/byggede skibene - almindelige luftforsvars misiler SM2 o.s.v. - De vil kun kræve en almindelig materiel godkendelse. Og det er dem skibene er bygget til at have som hoved bevæbning. Talen om ABM misiler til vore fregatter, er kommet til siden projektstart.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ christian N & Fussi

  Andreas skrev: "I både forsvaret og industrien ryster man på hovedet af det, fordi man allerede ved prækvalifikationen fik garantier fra ministeriet om, at det ikke ville blive noget problem"

  Man mente sig altså dækket af - det er i ministeriet fejlen ligger.

 • Anmeld

  christian N.

  @ Lars-Henrik Arvedsen
  Det er også mest ønsketænkning, at man havde kunnet klarer problemet med et diskret vink. Selvfølgelig bør ikke begynde på sådan noget under bordet fnidder/fnadder selvom det er i en god sags tjeneste.

  Regeringen burde bare mande sig op, og sige det som det er, at Danmark finder det uhensigtsmæssigt at købe våben i Israel, så længe de, ligesom Rusland, ikke overholder de Internationale spilleregler. Man kunne også slå på risikoen for at stå uden reservedele til systemet i tilfælde af en kommende EU boykot af våbne køb/salg med Israel. Samt endelig problemet med at danske virksomheder vil få svært ved at lave modkøb uden at blive viklet ind i problemer med de besatte områder.

 • Anmeld

  Fussi

  @ Lars-Henrik Arvedsen
  @ Christian

  Det er netop der jeg vil hen. Det politiske niveau ikke haft modet/viljen til at sende et klart signal om hvad der var muligt.
  Det er hykleri af første klasse, og desværre står forsvaret med aben nemlig ingen artilleri.

 • Anmeld

  C. Jensen

  Tja ...og et EU boykot kommer nok ikke til at ske. Vores nærmeste allierede vælter sig i våben/teknologi fra israelerne og det er alt fra briterne, tysker, amerikaner og nu også polakkerne der har bestilt 72 kanoner af den samme slags Danmark har kigget på.
  Kan kun give Fussi ret...det er hykleri af 1. klasse.
  Et evt. boykot som politikerne ikke tør at ligge navn til viser jo israelerne intet, de par kanoner betyder intet i forhold til alt det vi køber direkte/indirekte ved israelerne. Skal det gennemføres skal det gøres "all the way" men.... det ville jo betyde nej tak til mange belejlige ting som man nok ikke ønsker. Derfor igen hykleri af 1. klasse, spild af gode skattepenge, spild af gode menneskers arbejdstid(betalt af os) bare for at et par politiker der ikke er deres embede værdige kan få et skulderklap af deres partiformand.
  Ærgerligt at der ikke tænkes for Danmark, i stedet for kun til næste genvalg.

 • Anmeld

  Thomas

  @ C. Jensen

  Hvad angår dit udsagn om, at polakkerne har bestilt 72 kanoner af den samme slags Danmark har kigget på, så er det ikke korrekt. I hvert fald ikke, hvis din pointe var i forhold til israelsk artilleri. Polen har indledt et samarbejde med den sydkoreanske producent af K9, og det i øvrigt kun vedrørende systemets undervogn.

 • Anmeld

  R. Jakobsen

  @ Thomas

  Jo, mit udsagn er korrekt og ja det er korrekt at Polen har købt k9 undervognen.
  Polen har også købt 72 stk. 155mm atmos 2000 bygget på en 6x6 og systemet er døbt Kryl.

 • Anmeld

  Thomas

  @ R. Jakobsen

  Ok. Tak for info. Jeg var ikke klar over, at Polen også havde købt Atmos- systemet. :-)

 • Anmeld

  Jesper Hansen

  Først og fremmest godt Den Gamle Redacteur har set lyset mht. ARtilleriet :-)

  At General Dynamics præsentation beskrives som forvirrende, kan ikke undre mig, omend de vel næppe fysisk talte i munden på hinanden :-) Jeg har set refereret et sted, at de siger der er solgt op imod 1400 Piranha V og LAV UP, mig bekendt har de da ikke solgt nogen V’ere endnu? De har været i forhandlinger med UK, men de strandede (i hvert jvf. wikipedia), så rundforvirringen gælder ikke vist ikke kun, hvem GD satser på i konkurrencen men også hvor ofte de opdaterer deres præsentationer. Men det kan jo være de har givet op?

  Når det er sagt kan jeg sgu godt forstå den frustration der må være hos forsvarets repræsentanter, det politiske spil er altså noget uskønt, ikke kun fsva de israelske våben, men også hele mummespillet om jagerflyene. I min optik bør vi købe hvad der er bedst til prisen, om det så er fra f...en selv.

 • Anmeld

  Band Bulle

  Hvad nu hvis ’vi som land’ (hvem er dette vi?) ikke vil have så megen ’indflydelse’ som vi har haft indtil nu? Kunne man så tænke sig at Gripen NG ville have været et bedre valg ud fra rent faglige/militære og økonomiske hensyn. Altså JSF er det eneste ’valg’ kun fordi det allierer os med den dominerende ideologi og den dominerende militærmagt. Er det snart rimeligt vi får en seriøs politisk diskussion herhjemme om hvorvidt vi skal køre så tæt parløb med amerikanerne som tilfældet er?