Første F-35’er bygget i Europa

I sidste uge rullede den første F-35’er bygget i Europa ud fra ”Final Assembly and Check Out”-fabrikken i Cameri i Italien. Flyet er den første F-35’er, der ikke er blevet bygget i Fort Worth, Texas og den første af indtil videre otte fly, som man er ved at samle i FACO’en i Italien.

Fabrikken er ejet af de italienske forsvarsministerium, men bliver drevet af den italienske flyproducent Alenia Aermacchi i samarbejde med Lockheed Martin, der er firmaet bag hele F-35 projektet. Efter planen skal fabrikken samle alle italienske F-35A og F-35B fly samt alle F-35A’ere til Holland. Desuden har fabrikken kapacitet til at bygge fly til andre europæiske lande. Nordmændene har valgt at få deres 52 fly bygget i Fort Worth. Men hvis Danmark vælger F-35, så kunne vores fly meget vel gå hen og blive samlet i Italien. Alenia Aermacchi er dog en del af Finmeccanica-koncernen, der også ejer togproducenten AnsaldoBreda. Det er dem med IC4-togene. At bruge det som argument for at fravælge den italienske produktionslinje ville i mine øjne være latterligt. Svarer lidt til at fravælge Klasselotteriet fordi DSB’s tog ikke kører til tiden. Begge selskaber er som bekendt ejet af Den Danske Stat.

Finmeccanica-koncernen er i øvrigt en sjov størrelse i den internationale aviation-industri. Datterselskabet Alenia Aermacchi driver F-35 FACO’en, men har også en ejerandel på 21 procent af Eurofighter-projektet og producerer C-27J Spartan-transportflyet, der er en konkurrent til LM’s C-130 Hercules. Alenia ejer også civil flyproduktion sammen med Airbus og russiske Sukhoi. Det andet datterselskab, AgustaWestland, laver helikoptere i konkurrence med blandt andre Lockheed Martin, der som bekendt står for indmaden i Sikorskys MH-60R Seahawk-helikoptere, som Danmark har købt. Her vandt LM og Sikorsky over AW og deres Wildcat-helikopter.

Login