Profit på illegalt arbejde

Politi og retsvæsen lever ikke op til de skærpede regler mod illegalt arbejde, som Folketinget vedtog for to år siden. Ønsket var at konfiskere arbejdsgivernes fortjeneste, men hidtil har de nye regler kun kostet småpenge for de skyldige i tre ud af 48 sager – resten har fået lov at beholde deres overskud. Det skriver LOs ugebrev A4 i dag.

Stor fortjeneste, lav risiko for at blive opdaget og milde straffe. Sådan lyder de tre vigtigste grunde til, at tusindvis af danskere hvert år vælger at bryde loven og benytte sig af illegal arbejdskraft. Alene inden for byggeriet vurderer Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT), at illegale arbejdere udfører mindst 1.500 årsværk. Det svarer til et årligt tab i skatte- og momsindtægter på 400 millioner kroner.

For at komme udåden til livs vedtog et bredt flertal i Folketinget i 2000 en række stramninger i loven. Men i dag to år efter kan Ugebrevet A4 efter en gennemgang af det usynlige, men velfungerende illegale arbejdsmarked konstatere, at forbrydelsen stadig kan betale sig, og at der næsten er garanti for økonomisk gevinst – også selv om man bliver dømt:

Et stort antal sager viser, at risikoen for at blive opdaget af myndighederne er minimal. Mange anmeldelser afvises af politiet, og ofte rykker politiet først ud, efter de udenlandske arbejdere er forsvundet.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00