Fynske vindere og franske tabere

Hvilke danske forsvarsvirksomheder og udenlandske våbenproducenter står tilbage som vindere og tabere efter valget af Piranha 5 som Danmarks nye PMV og efter aflysningen af artilleriindkøbet?

PMV-valgets vindere er foruden General Dynamics European Land Systems (GDELS) schweiziske datterselskab Mowag også især den fynske forsvarsvirksomhed Falck-Schmidt Defence Systems. Som beskrevet i oktober sidste år i forbindelse med nytkampfly.dk’s besøg hos Mowag og sparken på Piranha 5’erens enorme hjul, så skal Falck-Schmidt samle alle 206 eller flere pansrede mandskabsvogne i Odense. Og det vil minimum skabe 200 fynske arbejdspladser samt arbejdspladser hos underleverandører, lød løftet dengang fra virksomhedens direktør. Andre virksomheder som blandt andre fynske Tencate står også tilbage som vinder, da Tencate skal levere meget af pansringen til køretøjerne. Så i helikopterperspektivet kan man sige, at Fyn er den regionale vinder.

Til gengæld hænger man uden tvivl med hovederne i region Nordjylland, hvor Hydrema var udset rollen som samlefabrik for den anden hjulkandidat, VBCI fra franske Nexter. Franskmændene ville ganske enkelt bygge en kopi af deres samlebånd fra Roanne i Midtfrankrig hos Hydrema i Støvring. Hydrema eller Aalborg-virksomheden HMK Bilcon havde sandsynligvis også skulle spille en fremtrædende rolle, hvis valget var faldet på CV90 Armadillo fra BAE Systems. Det samme gælder Multicut fra Vildbjerg i Region Midtjylland. Virksomheden laver ramperne til de norske CV90’ere og havde sat næsen op efter at skulle lave det samme på de danske.

Login

 • Anmeld

  Niels Peter Kofoed

  Fynske vindere og franske tabere..... Hmmm
  I virkeligheden er det de danske skatteborgere, der er taberne!

  Ikke fordi vi køber forsvarsmateriel. Det bliver vi nødt til.Vi skal have velfungerende og moderne forsvar.

  MEN hver gang der er tale om modkøb - og det er der stort set hver gang - så koster det skatteborgerne rigtig mange penge.

  I virkeligheden er de danske politikers krav om modkøb bare erhvervsstøtte. For udstyret koster i mange tilfælde mere, når der er modkøbskrav.

  Det ville være godt, hvis nogen gav sig til at bore lidt mere i dette emne.

 • Anmeld

  Cphmoose

  @Andreas
  Jeg forstår ikke havd Raytheon skal med et pr / public affair bureau i forhold til fregatterne.
  Kombinationen af sensor pakke og MK41 gør at missil valget er givet på forhånd.

  Skal de overbevise politikerne eller folket om at vi har brug for et ABM forsvar? Eller at fregatterne skal have et område luftforsvar? Type valget er i begge tilfælde givet - det eneste er om der er penge og vilje.

  Cphmoose

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Cphmoose

  Nu er det jo ikke KUN ABM man kan have i en Mk 41 launcher. Men også de misiler der var tanken ved skibenes projektering for 15 år siden. Det var før ABM blev rigtig moderne. Meeen vi handler jo også med General Dynamics.
  Generelt at lade skibene sejle uden SM i launcheren svarer til at sene Leoparder ud på mission uden 120 mm ammunition.