Civil produktion skal være Termas redning hvis F-35 glipper

Hvis Danmark ikke vælger F-35 fra Lockheed Martin som vores næste kampfly, så kommer Termas kompositfabrik i Grenå sandsynligvis ikke til at lave mere til flyet efter 2019, hvor flyet går i fuld produktion. En ny aftale med Lockheed Martins rival Boeing kan i sidste ende føre til, at Terma vil kunne lukke hullet med produktion til civile fly, hvis der pludselig ikke længere er F-35 arbejde at få.

I øjeblikket produceres mindre "batches" af F-35 fly, men i et stadigt stigende tempo og omfang. Derfor skal Terma over de næste tre år skrue op for sin komposit-produktionskapacitet og investere 150 mio. kroner oveni i de 150 mio. kroner, som virksomheden allerede har brugt. Det handler blandt andet om at udvide det såkaldte "bonding-område" og gøre forsøg med automatisering af den såkaldte "lay up".

Investeringen og oprustningen, der sandsynligvis vil øge antallet af Terma-medarbejdere i Grenå fra 300 til 500, er nødvendig for at kunne følge med og levere til de såkaldte "Low rate initial produktion"-batches, som kører frem til 2019.

Login

 • Anmeld

  Markos

  Der er så meget der er glippet i forvejen og nu glipper datalinket til ALIS:
  https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2015-05-27/f-35-maintenance-support-system-advances-without-downlink

  Det bliver skubbet ud i fremtiden ligesom så meget andet...

  Ud fra ovenstående får Terma da mest travlt hvis F-35 vælges fra, så skal der jå laves licens produktion til F-35 frem til 2019 og dele af modkøb?

 • Anmeld

  KlågeÅge

  Når man, -som Markos, selektivt scanner i sensationspressen efter dårlig nyt, ja så finder man artikler som den linkede.
  "Datalink glipper" -come on, Markos! Også her prioriteres sikkerhed over bekvemmelighed, -data tappes som vanligt, når flyet står på jorden.
  Der er jo helt sikkert "interesser" derude, der kunne tænke sig at være med på en lytter, når flyet fortæller om sig selv.
  Hele projektet er meget åbent til glæde for rigtig mange, der følger med i fremdriften for den teknologiske spydspids.
  Enkelte frydes ved at tælle mugpletter på rabarbergrøden, -jeres valg !

 • Anmeld

  KlågeÅge

  Som forventet endnu en (jenoghen) med samme syndrom. Hvis man er fokuseret på at tælle dem (mugpletterne) er man måske lidt syg i forvejen ;-)