Halvdelen af Seahawk-modkøb på plads

Sikorsky og Lockheed Martin har sammen med de øvrige partnere bag MH-60R Seahawk-helikopteren gennemført eller igangsat projekter med dansk forsvarsindustri for et beløb svarende til 50 procent af de tre milliarder, som teamet indtil videre har modkøbsudeståender for. Alle projekter er godkendt af Erhvervsstyrelsen. Danmark skal give fire mia. kroner for de ni Seahawk-helikoptere, som vi besluttede at købe i november 2012. Købet er et såkaldt "Foreign military sale", hvor Danmark køber helikopterne af US Navy. Ikke alle kontrakter mellem US Navy og Team Seahawk er på plads, og US Navy skal også selv levere nogle ting, som ikke der ikke er modkøbsforpligtelse på. Derfor differencen på 1 mia. kroner.

Med aftalerne er udenlandske leverandører kommet et godt stykke af vejen mod at få afviklet deres modkøbsforpligtelse endnu inden den første helikopter er leveret. Det bliver den næste år. Hele forpligtelsen skal være afviklet i 2022.

Sammen med simulatorproducenten CAE og GE Aviation udgør Sikorsky og Lockheed Martin Team Seahawk. De har indtil videre afviklet eller igangsat projekter med otte danske forsvarsvirksomheder. Det er Terma, Systematic, IFAD, Multicut, Brüel & Kjær, SSBV-Rovsing, Sky-Watch og CPH Group. Derudover er Lockheed Martin tæt på at indgå en aftale med Weibel Scientific om et projekt.

Login