Grøn minister bør forsinke kampflyindkøb

Valget af en minister helt uden forudgående kendskab til forsvarsområdet kan forsinke kampflyindkøbet. Ja, det må man faktisk håbe det gør. For det ville være betryggende, at den nye minister tog sig tid til selv at rejse rundt til de tre konkurrerende kampflyproducenter i USA og Tyskland for med egne øjne at besigtige tingene og ”sparke dæk” på flyene.

Ministeren bliver ikke ene om at være ny på området. Flere partier må forventes at udpege forsvarsordførere, der ikke har forudgående kendskab til området. Og derfor bør en inspektionstur for minister og forligskreds sættes i kalenderen i andet halvår.

Flere af jer, kære læsere, vil straks indvende at politikerne bør overlade alt arbejdet til de professionelle og blot vente på at de præsenterer deres indstilling. I har ret så langt, at det naturligvis ikke bør være ministerens mavefornemmelse efter besøgene, der er afgørende. Men for en beslutning i denne størrelsesorden, så synes jeg trods alt politikerne lige selv skal have set på varerne inden de bruger 20-30 mia. af mine skattekroner.

Login

 • Anmeld

  E. Petersen

  Når han nu er lærer har han sikkert lige faldet over A. Clarkes "Superiority" på et tidspunkt i sit liv.

  http://www.baenebooks.com/chapters/1439133476/1439133476___5.htm

  Så han har måske et vist basisgrundlag at arbejde ud fra :-)

 • Anmeld

  Ole

  Jeg kan ikke se hvorfor ministeren skulle have brug for at sparke dæk og høre salgsgas på fabrikken. Det får han sikkert rigeligt af fra lobbyisterne.
  Næh han bør istedet fokusere på at lytte til briefinger fra kampflykontoret og så stille de rigtige spørgsmål til processen.
  Og så bør han ikke mindst besøge både Fighter Wing Skrydstrup og de udsendte styrker, så han kan høre tingene direkte og ufiltreret fra hestens mund.
  Forsinkelser har der allerede været alt for mange af, så der må helst ikke komme flere.

 • Anmeld

  Esben

  Lyt til DR P1 Orientering´s præsentation af den nye forsvarsminister her:

  http://www.dr.dk/p1/orientering/orientering-2015-06-29/

  Scroll ned til indslaget: Ny ministers første opgave: kampfly

 • Anmeld

  D.Staal

  Han bør i hvertfald forsinke kampfly indkøbet, eller skære kandidatlisten ned til to af hvis dette bare er nogenlunde rigtigt.
  http://thediplomat.com/2015/07/f-35-loses-dogfight-to-fighter-jet-from-the-1980s/

 • Anmeld

  Jim

  Synd at Karsten Nonbo ikke er formand for forsvarsudvalget mere. Med ham som formand var der større chance for vi ikke blev bøffet. Vi har brug for et solidt og troværdigt fly til en god pris.
  Evt. Super Hornet F-18

 • Anmeld

  GD

  Nåh. David Axe er på spil igen?

  Han skal da lige have med battet, igen.

  Why The “F-35 v F-16? Article Is Garbage

  http://fightersweep.com/2548/f-35-v-f-16-article-garbage/

 • Anmeld

  Allez

  Finner er i øvrigt begyndt at se sig om efter afløseren for deres nuværende F/A-18C. Deres forsvarsministerium har udgivet en foreløbig 60 siders rapport derom den 11. juni. De har været så venlige også at udarbejde en engelsk udgave deraf, som er at finde her: http://www.defmin.fi/files/3182/HX-ENG.pdf

  Har ikke læst den endnu, men den er vel et "must-read" for Andreas.
  I følge bloggen corporalfrisk.wordpress.com
  har finnerne nedenstående køreplan for udskiftningen:
  The rough timeline of the project is as follows:

  The project should be officially started no later than the incoming autumn (2015), after which a request for information (RFI) should be sent out in February 2016, with answers being received in October the same year. The request for quotations (RFQ) should then be issued in February 2018, after which the quotations should be sent in a year after that (February 2019). Final negotiations and evaluations then follows, after which a decision is to be made in February 2021, and the first planes should be operational in Finland starting in 2025 (Initial Operating Capability, IOC).

  Bloggen har i øvrigt nogle gode gennemgange er udfordringerne i den forbindelse her:
  https://corporalfrisk.wordpress.com/2015/06/29/the-hx-project-preliminary-report-pt-1-reports-politics-and-money/
  https://corporalfrisk.wordpress.com/2015/06/30/the-hx-project-preliminary-report-pt-2-capabilities-and-fighters/

  Og endelig en gennemgang af de mulige kandidater her:
  https://corporalfrisk.wordpress.com/2015/02/09/replacing-the-capabilities-of-the-f-18cd-hornet-the-major-candidates/

 • Anmeld

  Jesper

  En maskine med så lang en udviklings tid, så omfattende et udviklingsbudget og så spækket med unik teknologi, burde kunne klare en Viper, som i udviklingsstadier nærmer sig veteran status. Det kan godt være man ikke må moppe her (((It’s fun to trash the new kid, especially the new kid that’s overweight, wears too much bling, and talks about how awesome it is all the time.))) men man stiller altså kun et landshold i afvisningsberedskab med de bedste af de bedste. Tænk dig godt om Carl H. US har F-22 til jobbet og ville ret sikkert ikke nøjes med F-35 til den del.

 • Anmeld

  jan nielsen

  @ Ole
  Hvad vil det hjælpe at besøge FW og de udsendte styrker? der er jo ingen danskere, der kan udtale sig det mindste om hvordan F 35 opfører sig, og hvordan det kan levere. Det er jo ren teori indtil videre.
  Spørg piloterne hvad de vil have? Tror jeg ikke vi har råd til, for så bliver det vel F-35 med masser af bling.
  Håber at der er nogen der kan finde ud af at købe noget der allerede kan præstere, og ikke skal igennem alle børnesygdommene som med EH 101. Bevares så skal man nok ud og finde noget andet 5¨10 år tidligere; men til den tid, er det vel mest droner der anvendes??
  Har ikke den store tillid til processen, hverken med kampflykontoret, eller forløbet inden i det daværende FMT; hvor det eneste der var sagliggørende var F-35.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Det er da gammel vin på nye flasker mht. artiklen og F-35 vs. F-16 i dogfight.

  F-35 har aldrig været et dogfight fly og bliver det aldrig og det har LM da heller ikke lagt skjul på. Så selvfølgelig vil F-16 lammetæve F-35 i denne disciplin ligesom F.eks. F-18SH vil lide samme skæbne.

  Vent nu til vi har set de første RED FLAG scenarier – så afgøres det om F-35 er det 8. vidunder der nedkæmper diverse modstanderfly før det selv bliver set.

  Det samme er set når F-22 møder EF. Egentlig burde F-22 med TV også på papiret være EF overlegen i AA dogfight situationer men det har vist sig der ikke er den store forskel. F-22 primære force er den typisk ser modstanderen først og vinder derfor oftest.

 • Anmeld

  Emil fra Lønneberg

  De gør som de plejer i FMI og spørger nogle ingeniører, der aldrig har set en pudsekasse.

 • Anmeld

  Ole

  @Jan
  Hvis du var chef for et transportfirma og skulle investere i nye lastbiler, ville du så overhovedet ikke snakke med chaufførerne der skal løse dine transportopgaver?
  Det synes jeg lyder utrolig arrogant og er da netop at sætte sig selv op til fejlkøb og problemer ved bare at tage en skrivebordsbeslutning......

  Vedr F-35s performance, så er det da absolut ikke teori. Der flyver mere end 100 stk nu, og US Marine Corps er meget tæt på at melde den klar.
  http://intercepts.defensenews.com/2014/09/the-current-status-of-the-f-35-in-three-charts/
  https://www.f35.com/news/detail/lockheed-to-deliver-final-four-ioc-f-35bs-by-30-june

 • Anmeld

  Rudi