Salmonellaudbrud fra røget kalkunfilet opklaret

Claus Iversen
Dokumentation
Meddelelse fra Fødevaredirektoratet 11/10-02:

Et salmonellaudbrud, der i de seneste to måneder har gjort 22 mennesker syge, er nu opklaret. Salmonella-smitten stammer med meget stor sandsynlighed fra røget kalkunfilet, et pålægsprodukt produceret af Harboefarm A/S.

Der har i august og september været problemer med forurening med salmonella i kalkunkød på Harboefarm A/S. Kødet er bl.a. anvendt i produktionen af pålægstypen "røget kalkunfilet". Årsagen til forureningen er undersøgt, og kilden er identificeret til en del af produktionsanlægget. Fejlen er nu rettet.

De mistænkte partier kalkunfilet er alle produceret i august, og holdbarheden er udløbet. Det må derfor formodes, at de enten er spist eller smidt ud. Hvis forbrugere skulle have frosset pålægsprodukter af typen "røget kalkunfilet" fra Harboefarm A/S, aut. nr. 706 mærket med pakkedato i august 2002, opfordres de til at kassere det.

Udredningen af dette udbrud er sket i et samarbejde mellem Dansk Zoonosecenter, Danmarks Veterinærinstitut, Statens Serum Institut og Fødevaredirektoratet. Udredningen har bl.a. omfattet interview med patienter og raske kontrolpersoner samt sammenligning af "DNA-fingeraftryk" af bakterier fra patienter og kød. Undersøgelsen har peget på røget kalkunfilet som kilden til udbruddet.

Salmonella Typhimurium er en af de almindeligste salmonellatyper og forårsager hyppigt infektioner hos mennesker. Dette aktuelle udbrud er forårsaget af en særlig karakteristisk undertype, som er resistent over for fire forskellige antibiotika. Patienterne har været syge med bl.a. diarre, mavesmerter og feber. Mindst syv personer har været indlagt.

Flere oplysninger hos fødevarechef Vagn Quistgaard Nielsen, Fødevareregion Ringsted, tlf. 20 33 77 78, epidemiolog Jakob Neimann, Dansk Zoonosecenter tlf. 35 30 01 57 eller afdelingslæge Kåre Mølbak, Statens Serum Institut, tlf. 32 68 31 57.


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00