Revideret Notat om Rådsmøde 14-15/10-02

Dokumentation
Revideret genoptryk af aktuelt notat af 8. oktober 2002.

Baggrund
Der blev den 24. august - 4. september 2002 afholdt verdenstopmøde om bæredygtig udvikling i Johannesborg. Resultatet af topmødet foreligger i form af en politisk erklæring og en handlingsplan – Plan of Implementation. Hverken den politiske erklæring eller handlingsplanen er juridisk bindende.

På rådsmødet (Generelle Anliggender og Eksterne Relationer/GAERC) den 30. september 2002 blev der vedtaget en række generelle rådskonklusioner vedr. den videre opfølgningsproces på Johannesborg-topmødet. Af disse konklusioner fremgår det, at relevante råd skal tilbagerapportere til GAERC den 18. november 2002 som led i forberedelsesprocessen frem til DER i marts 2003.

Nærheds- og proportionalitetsprincippet
Udkastet vurderes ikke at berøre nærheds- og proportionalitetsprincippet.

Formål og indhold
Det Europæiske Råd (DER) vedtog på sit møde i Göteborg den 15. – 16. juni 2001 en strategi for bæredygtig udvikling, som tilføjer en tredje dimension til strategien for den økonomiske og sociale udvikling, der er formuleret i konklusionerne fra DER’s møde i Lissabon, marts 2000. Strategien vedrører det interne arbejde i EU for fremme af en bæredygtig udvikling.

DER besluttede på sit møde i Barcelona den 15. - 16. marts 2002 at DER, på det næste forårstopmøde i 2003, skulle revidere den overordnende strategi for bæredygtig udvikling med fokus på en praktisk udmøntning af resultatet af Verdenstopmødet om bæredygtig udvikling i Johannesborg.

Rådet (Generelle Anliggender og Eksterne Relationer) vedtog på mødet den 30. september 2002 konklusioner for den videre opfølgningsproces på Johannesborg-topmødet. I konklusionerne fremgår det, at relevante råd skal tilbagerapportere om deres foreløbige synspunkter om opfølgningen på Johannesborg-topmødet til Rådet (GAERC) den 18. november 2002 som et led i forberedelsesprocessen frem til DER i marts 2003.

På denne baggrund er der udarbejdet udkast til rådskonklusioner som bidrag fra Rådet (landbrug og fiskeri) til GAERC´s forberedelse af DER’s forårsmøde 2003.

I formandskabets udkast til rådskonklusioner foreslås det, at Rådet hilser resultaterne fra verdenstopmødet Johannesborg velkommen. Rådet anerkender Johannesborg handlingsplanens betydning for fiskerisektoren og behovet for at inddrage dens målsætninger i arbejdet med reformen af den fælles fiskeripolitik. En af de centrale målsætninger i reformen af den fælles fiskeripolitik er at sikre bæredygtige fiskerier ved at anvende forsigtighedsprincippet, styrke økosystem-orienteringen og integrere miljøhensyn i fiskerifovaltningen. En anden klar målsætning i reforme n er at opnå balance mellem flådekapaciteten og fiskerimulighederne. Reformen tager sigte på at genopbygge nedfiskede bestande ved hjælp af særlige genopbygningsplaner og denne målsætning skal indfries snarest og helst før 2015.

Rådet tilslutter sig vigtigheden af fattigdomsbekæmpelse, samt at udviklingen af bæredygtigt landbrug og udviklingen af landdistrikterne er vigtige elementer med henblik på at forøge fødevareproduktionen og fødevaresikkerheden på en miljømæssig bæredygtig måde.

Rådet anerkender og bekræfter vigtigheden af sammenhængen mellem resultaterne fra verdenstopmødet i Johannesborg og resultaterne fra WTO’s 4. ministerkonferencer i Doha.

Rådet tiltræder fuldt ud resultaterne fra verdenstopmødet i Johannesborg og Doha og vil følge fremskridtene nøje, samt medtage dem i det fremtidige arbejde med den fælles landbrugspolitik og den fælles fiskeripolitik. Rådet anerkender, at Rådet (generelle anliggender og eksterne forbindelser) i november 2002 vil vurdere og gøre status på det foreløbige EU-arbejde om opfølgning på Johannesborg.

Udtalelser
Europa-Parlamentet skal ikke høres om udkastet til rådskonklusioner.

Gældende dansk ret
Rådskonklusionerne har ikke konsekvenser for gældende dansk ret.

Konsekvenser
Rådskonklusionerne har ikke lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser.

Høring
På mødet i §2-udvalget den 2. oktober 2002 blev udvalget orienteret om det forventede indhold af rådskonklusionerne. Der var ikke bemærkninger hertil.


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00