Finland skyder kampflykonkurrence i gang

Den finske regering har nu officielt skudt landets indkøb af nye kampfly i gang. De nye fly skal afløse landets aldrende F-18 Hornet-fly, som skal udfases fra 2025 til 2030, hvor de nye fly skal være fuldt indfasede.

Den finske regering er godt klar over, at man ikke kan finansiere indkøbet af nye fly indenfor landets eksisterende forsvarsbudget. Der skal nye penge til. Stik modsat Danmark, hvor flyindkøbet skal holdes indenfor forsvarsbudgettet.

Kampflyproducenterne skal i februar næste år aflevere deres svar på en ”request for information” (RFI), som Finland udsendte tidligere i år. Et egentlig udbud forventes udsendt i februar 2019 med henblik på kontraktindgåelse i 2021 og de første operationsklare fly i starten af 2025. Læs mere om Finlands overvejelser forud for kampflykonkurrencen hos den finske blogger Corporal Frisk.

Login

 • Anmeld

  Claus

  Kursus i realitetssans for dummies:

  "Den finske regering er godt klar over, at man ikke kan finansiere indkøbet af nye fly indenfor landets eksisterende forsvarsbudget. Der skal nye penge til. Stik modsat Danmark, hvor flyindkøbet skal holdes indenfor forsvarsbudgettet."

  Modsat Venstre, Liberal Alliance, Soc.demokratiet, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Alternativet, er der i Finland vilje til at finde de penge, der skal til for at forsvare landet.

  Ring evt. til den finske regering hvis der er noget i ikke forstår!

 • Anmeld

  Tom Petersen

  God artikel, og rigtigt rart om F-35 JSF kunne blive UDELUKKET som den exit af Canada.

  Så hvorfor ikke lave en KOMBI max-best-solution og køb den trofaste EUROFIGHTER og GRIPEN i en portion af 50 /50
  Ja nytænkning, men så får man MEGET godt for pengene og hele spekteret dækket.

  go solskinsdag vh Tom.P

 • Anmeld

  Claus

  Det ser ud til Finland bruger ca. 1,3% af BNP på forsvaret, altså ca. det samme som DK. Kan godt se der lægges op til yderligere besparelser, men ikke så markante,at det ændre på det faktum at Finland samlet set bruge mere en DK, når indkøbet af kampfly holdes udenfor budgettet.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Når man ser på Finlands forsvarsbudget på ca. 19 milliarder kr. og Danmarks på ca. 20 milliarder kr. er det tydeligt at der er noget helt galt i den danske struktur når vil ser på udstyret.

  Nok er den danske flåde væsentlig større end den finske, men sluger ca. 3 milliarder af det danske budget, så fraregner vi dette, står vi med ca. 17 milliarder mod 18 (hvor jeg ikke fraregner udgiften til det finske søværn)

  For 19 milliarder kr kan Finland opretholde
  54 F-18 + 7 Træner F-18
  49 Hawk træner jets
  208 Kampvogne
  196 IKK
  800 pansrede mandskabsvogne på hjul
  72 stk. selvkørende artilleri
  161 kanoner (og så tæller jeg ikke de over 500 gamle sovjetiske de stadig har med)
  34 raketkastere
  146 surface to air missilsystemer

  For 18 milliarder danske kr. har vi i forsvaret
  30 f-16
  50 kampvogne hvoraf kun 25 kan køre
  24 stk. selvkørende artilleri hvoraf kun 3 stk. er operative
  45 IKK
  400 – 500 pansrede mandskabsvogne

  Det danske forsvar mangler i den grad en rekonstruktion - hvis midlerne forvaltes så dårligt sammenlignet med Finland.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  Er de finske INTOPS ikke meget begrænset?

  Jeg mindes ikke, de var/er i Irak, Libyen eller Afghanistan i særlig stor udstrækning.

  Men, det er skræmmende, hvor lidt udstyr vi egentlig kan holde kørende.

 • Anmeld

  VSMUT

  @E. Petersen: Finland køber stort ind af brugt udstyr.
  De købte 124 brugte Leopard 2A4 i 2003, og købte 100 ekstra Hollandske 2A6’ere i 2014. De seneste 2A6’ere kostede dem ca. 15 mio. DKK per stk. Nyprisen for sådan en er knap 40 mio.
  De har opgraderet 110 BMP-2 til ca 260 mio kr, eller hvad der svarer til 8-10 nybyggede CV-90.
  147 MT-LB købt fra Sverige for kun 20 mio kr.
  Og lad os ikke glemme de 12 M270 som Danmark solgte til finland for en slik.

  Og så har de valgt at beholde det gamle isenkram der ellers var blevet pensioneret. Derfor behøvede de ikke købe nye SPAAG køretøjer, men kunne nøjes med at grave deres Marksman anti-luftskyts frem og sætte tårnet over på et Leopard 2 skrog.

  Det skal også siges at de holder sig fra dyre og opslidende krige i mellemøsten.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @SEH og VSMUT

  Jeg er helt enig i at udgifterne til Irak/Afghanistan m.m. har kostet kassen men de lå ligesom i de 2,7 milliarder der blev skåret væk

  men hvor meget fred har vi så lige fået for de penge indtil videre !!!

  Jeg ved også at Finland er gode til at købe brugt( og fra mit arbejdsliv ved jeg de generelt er meget dygtige forretningsfolk)

  Men F.eks. kampvognene er fuldopdateret da de overtog dem - Deres IKK er også nye - Deres antiluftskyts talte jeg slet ikke med da jeg anså det for forældet ligesom deres 500 sovjetiske kanoner.

  Alt andet udstyr er opdateret. Og deres F-18 er ikke ældre end vores F-16

  så alt i alt viser det hvordan pengene kan bruges fornuftig.

 • Anmeld

  Peter Lyhne

  En stor del af det danske forsvarsbudget går til lønninger, hvor Finland er en værnepligtsbaseret hær med lønninger der ligger langt under vores. (ca 1/10)

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  @EP

  Jeg tror, min tanke mest gik på, at det er fhv. let at købe brugt og billigt materiel, såfremt det kun bruges i let øvelsesaktivitet.

  Med andre ord, det ser godt ud på papiret, men spørgsmålet er så, om Finland også er/ville være i stand til at yde et tilsvarende bidrag som vores?

  Det er naturligvis svært at svare på, men jeg tror, at de danske INTOPS de sidste 15 år har tæret voldsomt på vores forsvar i en grad, vi nok ikke lige er klar over set udefra.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  Jf. hvad Peter Lyhne skriver, kan man måske sammeligne det finske værnepligtsforsvar med det danske forsvar fra før år 2000?

  For 10-15 år siden så vores vognpark også noget mere imponerende ud p papiret.

 • Anmeld

  D.Staal

  @E.Petersen
  Oveni deres isenkram kan du jo så ligge den berømte finske SISU:
  https://da.wikipedia.org/wiki/Sisu_%28udtryk%29

 • Anmeld

  Ronny Sørensen

  @svend-erik

  Jeg kan sige dig så meget at uagtet hvad, så den materiel situation der var før år 2000 var noget jammerligt gammelt lort for at sige det mildt og var for en stor dels vedkommende gammelt og billigt skrammel der ikke var til andet en at smide efter russerne indtil uncle Sam dukkede op og redder vores røv some sædvanligt.

  Selvkørende Artilleri som var 30 år gammel på daværende tidspunkt, trukken artilleri fra 2. verdenskrig, gamle leo 1’er, lastbiler fra 60’erne (magi 178 bl.a.) GD’er der allerede var 20 år gamle på det tidpunkt, radiomateriel fra midt 70’erne, gevær M75 fra midt 70’erne, i flyvåbent brugte man M1 garand helt op til slutningen af 90’erne. PMV’er fra 60’erne som bestemt ikke er sammenlignelig med den version vi har idag. Battler britton enkeltmandudrustning, rygsække der bestod af sammensyet gummiwebbing, amerikanske stålpotte fra 2. verdenskrig som hjelme..

  listen bliver meget MEGET lang hvis jeg bliver ved. Det var reelt set først snært omkring år 2000 at man begyndte at få noget mere moderne udrustning udleveret i forsvaret som helhed og ikke bare til INTOPS.