Arktis-analyse er ved at drukne

Analysen af forsvarets fremtidige opgaveløsning i de arktiske egne har snart været to år undervejs og skulle have været færdig for 10 måneder siden. Forsinkelsen betyder, at andre fokusområder er ved at overhale Arktis indenom og løber med opmærksomheden og de økonomiske midler.

For mens embedsmændene arbejder med Arktis-analysen (læs kommissoriumet her), så løber de andre fokusområder med midlerne til materielanskaffelser. For artilleri, pansrede lastbiler, pansrede mandskabsvogne og pansrede patruljekøretøjer er ikke just det, der bliver størst behov for i de arktiske egne i fremtiden. Men det er det materiel, som forsvaret aktuelt er ved at bruge seks milliarder kroner eller mere på at indkøbe. Materiel, der først og fremmest har internationale landoperationer for øje.

For seks milliarder kunne man til eksempel have fået 12 inspektionsfartøjer af Knud Rasmussen-klassen eller mindst 13 ekstra MH-60R Seahawk helikoptere til at supplere de ni, som netop er indkøbt til blandt andet at blive brugt på de danske inspektionsskibe af Thetis-klassen. Præcis hvad pengene skulle bruges til, skal jeg gøre mig klog på. Men man kunne få meget materiel, der var mere relevant i en Arktis-sammenhænge end pansrede patruljekøretøjer og lastbiler, for seks milliarder kroner eller mere.

Login