Debat

Vrede over færge-forlig

Koncentrat af lederen "Høring om færgerne" i Bornholms Tidende 30. oktober om forliget om BornholmsTrafikken.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Venstres anden vice-regionsborgmester, amtsrådsmedlem Joan Erlandsen, der også er udvalgs-formand i sin hjemkommune, Allinge-Gudhjem, er fremkommet med et forslag om en bornholmsk færge-høring.

Det er et godt og sagligt forslag, som er fremsat lige på det rette tidspunkt – efter at trafikminister Flemming Hansen (K) har fremlagt et uantageligt færgeforlig.

For i Trafikministeriet og på Christiansborg har man helt sikkert kalkuleret med vrede reaktioner fra Bornholm – hvis man over hovedet ved noget om, hvad der foregår på denne ø. Og de københavnske kalkulationer er med sikkerhed gået på, at den bornholmske vrede ville lægge sig i løbet af nogle dage. At bornholmerne ville resignere – og at man kunne få ministeriets venner i det såkaldte kontaktråd til at kalde bornholmerne til orden.

Men så nemt bliver det ikke!

(...)

Det er af allerstørste vigtighed, at alle sten bliver vendt, når nu ikke dette har kunnet ske ved en debat i Folketings-salen. Alle, som har rent mel i posen, har intet at frygte – men det er vigtigt at få fastslået, om de, der har skullet varetage Bornholms sag, nu også har gjort det med hjertet på rette sted.(...) Men en høring skal også bruges til at bibringe Folketingets trafikudvalg og hele offentligheden – ikke mindst ovre! – viden om de behov og krav, som det egentlige, bornholmske samfund har at stille til trafikbetjeningen.

Folketingets politikere har tilsyneladende godvilligt taget de skyklapper på, som trafikministeren har udstyret dem med – og måske er politikerne blevet presset på samme måde som alle andre – med, at »hvis I siger noget til nogen, eller spørger nogen, så bliver BornholmsTrafikken bortdømt af EU«. Denne ubehagelige form for gidseltagning er særdeles kritisabel, foruden at den også er hyklerisk – for regeringen ønsker næppe at bevare BornholmsTrafikken, men at sælge rederiet, hvis det vinder.

Chancerne for dét synes imidlertid at blive mindre og mindre – i takt med at omdannelsen til aktieselskab skal konkretiseres økonomisk. Det hidtidige forløb lover alt andet end godt.

Dokumentation
null

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00