Ny artilleri-fadæse i vente - hvis ikke vi følger Norge

Det nye forsøg på at indkøbe artillerisystemer til den danske hær blev skudt i gang i fredags med en invitation til prækvalifikation. Meget tyder dog på, at uanset hvad, så ender det i en ny fadæse i stil med forløbet i foråret i år - medmindre vi gør noget helt andet.

Udbuddet kommer nemlig til at foregå på præcis samme måde som det udbud, der blev aflyst i 12. time i april i år. Officielt fordi man gerne lige ville vente og se hvad en reparation af en havareret helikopter ville koste. Forklaringen var dog, at vinderen var israelske Elbit - og det var for skrap kost for de radikale. Derfor døde indkøbet på mållinjen i forsvarsforligskredsen.

Hvis Elbit igen vinder artilleriudbuddet, så dør den igen i forsvarsforligskredsen. Det var som nævnt de radikale, der bremsede indkøbet, da det stod klart, at vinderen var fra Israel. Partiet har for længst erklæret, at man agter at gentage den manøvre, hvis det skulle blive nødvendigt.

Login

 • Anmeld

  Claus

  16 stk. PZH 2000 fra Rheinmetall....tak.

 • Anmeld

  leif liltorp

  Tja jfr. ovenstående er det vanskeligt at se,hvordan man skal tro på,at der foregår en seriøs sagsbehandling i FMI.Bortset fra det,er det fortsat min mening,at vi må melde klart ud.om man støtter Israels opførsel i det internationale samfund eller ej.Man kan som sagt ikke både blæse og have mel i munden.Hvad mon de arabiske lande siger til,hvis vi kæber Israelske våbensystemer,og endda som det første NATO-land.Det vil ARLA nok heller ikke bryde sig særligt meget om.!!!!!Derfor bør vore indkøb kun komme fra ikke-kontroversielle lande.!!!!

 • Anmeld

  Per LN

  PZH 2000 super kanon. Men nok lidt svær, at få ind i en c-130. Norge ender nok, med at købe Archer. De har jo været med i udviklingen af denne. Selv er jeg for Archer da denne kun kræver 3 mand. Og en besparelse på 2 mand over 30års levetid giver jo mening.

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  Nu skal DK´s våbenkøb da SLET ikke bestemmes af de fascistiske, formørkede, IS-støttende diktaturstater ved den Persiske Golf.....I lyset af nævnte staters (manglende) indsats i forhold til flygtningene fra Syrien + deres passivitet og i nogle tilfælde aktive støtte til IS, kunne valget af artilleri måske være en god lejlighed til at give dem en gevaldig finger lige i snotten....

 • Anmeld

  pron

  @ Per KN.

  Selvsagt blir ikke Archer valgt i Norge. Den er ikke engang med i testen på nyåret. Følgende er med:
  K9 Thunder (Sør-Korea)
  Caesar (Frankrike)
  Panzerhaubitze 2000 (Tyskland)
  M109G (Sveits)

 • Anmeld

  Per LN

  Prom

  Må jo give dig ret den er ikke med i det Norske.
  Mons tro DK kunne finde på at bruge de 109 vi har på lager, som grundlag for en total renovering. Men nok billiger at købe helt nye.

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  pron:

  Hvordan kan det i grunden være, at Archer i den grad er i "bad standing" i Norge? Er den simpelthen alt for dyr?

 • Anmeld

  Thomas H. Jørgensen

  De få aktive danske M109 er vist nok fortsat fint skydende, men mener at have læst, at de har problemer med at køre, da den er gal med undervognen. Skidt for en såkaldt selvkørende haubits. De er så vidt jeg husker konstrueret i midt 60erne og man kan vist ikke længere få nye reservedele til undervognen. Nok i hvert fald en af årsagerne til, at DK kigger på nyt artilleri.

  Tror en del af den norske modvilje mod Archer og grund til at de forlod samarbejde, samt aflyste købet, bl.a. skyldtes at udviklingsarbejdet havde forsinket leveringen med adskellige år.
  Men mener også at have læst, at nordmændene har givet udtryk for, at deres operative krav havde ændret sig. Hvad der så end præcist menes med det. Måske noget med mobiliteten...Forestiller mig de måske er blevet mere til lette trukne eller selvkørende haubitser på bælter.

 • Anmeld

  pron

  @Jørgen Nielsen
  BAE Systems Bofors lurte både Norge og Sverige med på noe de ikke hadde kompetanse til å levere. De klarte ikke å følge tidsplanen, de klarte ikke å oppfylle spesifikasjonene osv.

  For det første var egenspredningen på kanonen alt for stor under automatlading. Det skyldtes at dumperen ikke sto i ro under automatlade/avfyringssekvensen, men rister kraftig. Den kan nok oppfylle kravet om å avfyre 3 granater på 9 sekunder og 20 skudd på 2 minutter, men da blir det voldsom spredning og man treffer ikke målet.

  For det andre hadde vekten blitt så stor at marktrykket ble alt for stort med bare seks hjul, og den ville ikke klare norske veikrav og har dessuten problemer med en meget stor andel av norske broer.

  For det tredje hadde utviklingen av den helt essensielle ammunisjons-etterforsyningsvognen stoppet opp etter at leverandøren av denne hadde gått konkurs. Med bare 20 granater på kjøretøyet er Archer helt avhengig av et effektivt ammunisjonsetterforsyningssystem som følger kanonvognen. Dette systemet eksisterer stadig ikke.

  Det var også flere ting enn dette, men det ville de ikke gå ut offentlig med av hensyn til svenskene og BAE Systems Bofors.

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  Til pron:

  Tak for svaret!

  Troede, at det var et spørgsmål om penge.

  Men det lyder da til, at det er rigtigt møgsystem.

 • Anmeld

  Ian

  i følge army guide har vi allerede 18 Caesar fra Nexter så hvad skal vi med flere?? :D

  http://www.army-guide.com/eng/product1470.html