Forskere lugter snart lunten

null
Claus Iversen

DA MUREN FALDT i 1989, var alle glade. Også Finland, selv om landet mistede et af sine allerstørste eksportmarkeder, det russiske. Lidt rundt på gulvet tog de finske politikere en ressourcekrævende beslutning; nu skulle der satses på forskning.

I dag høster landet de modne frugter af den beslutning, og det er i dag med helt fremme i den europæiske vidensøkonomi, især selvfølgelig inden for forskning i telekommunikation.

Den danske stat har igennem en årrække brugt 700 mio. kr. til fødevareforskning. De er især gået til FØTEK-programmerne, som af mange er blevet rost for at forbedre samarbejdet mellem forskerne på Danmarks Tekniske Universitet og Landbohøjskolen og erhvervet. Forskningsprogrammer, som har været medvirkende til, at Danmark sidste år kunne tjene 59 mia. kr på eksporten af fødevarer.

MED ANDRE ORD en succeshistorie, som kunne blive endnu bedre, idet den virkelige gevinst ved forskning ofte har en tidshorisont på ti år. Danmark kunne altså inden for en kort årrække potentielt blive et af de førende lande inden for fødevareforskningen, ligesom Finland i dag er det inden for telekommunikation.

Dokumentation
null

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00