Tempoet skal op på IT-området

Regeringens IT - arbejde er ikke fem flade øre værd. Det mener Venstres IT-ordfører Kristian Jensen. Han mener mulighederne på nettet er helt fantastiske, men efterlyser handling og en klar strategi. Den unge Kristian Jensen er første emne i Altinget.dks serie om Folketingets IT- politikere.
Jon Adelsten
Venstres IT-ordfører er nogenlunde tilfreds med Danmark som IT-land i form af god erhvervsstruktur, højt uddannelsesniveau og en velfungerende telesektor. Men han ser problemer ved, at erhvervslivet ikke er stort og dynamisk nok. Han mener ganske enkelt, Danmark mangler nogle store lokomotiver, der kan køre forrest. Samtidig mener han der sker en hjerneflugt fra Danmark, da de dygtigste IT-folk rejser til udlandet, fordi Danmark ikke er attraktivt nok at starte virksomhed i.
”Samt selvfølgelig fordi, at marginalskatten er røverisk høj”, tilføjer Kristian Jensen.

Ikke kloge nok
Et andet problem, mener Kristian Jensen er, at Danmark er ved at blive overhalet på teleområdet. Hvor andre lande allerede har afsluttet udbuddet af licenser til de såkaldte 3. generations mobiltelefoner, skal Danmark først til at gå i gang.
”I stedet for at være i 1. division, er vi nu rykket ned i 3.-4. division. Og det skyldes ren langsommelighed”. Han indrømmer dog at også Venstre bærer et ansvar for denne træghed. ”Vi var ikke kloge nok til at prioritere 3 generations –licenserne (UMTS). Vi prioriterede 900 og 1800-licenser, og det er et problem vi slås med i dag”.
Kristian Jensen mener imidlertid, at Venstre har lært af fejlene og nu vil forsøge at speede processen op. Fx ved at fremrykke den planlagte auktion over licenserne fra oktober til maj måned.
”Det vil i hvert fald rykke os fra 4. til 3. division. Og det synes jeg, vi skylder den danske befolkning på grund af de muligheder, der ligger i et hurtigere net i form af nye og hurtigere services”.

Hård kritik af regeringen
Fra Folketingets talestol har Poul Nyrup Rasmussen under sin åbningstale lovet en særlig indsats på IT - området. Ligeledes har rapporter fra både Forskningsministeriet og Erhvervsministeriet vist det samme. Alligevel er Kristian Jensen langt fra imponeret. Bl.a. stoppet for hjemme-pc-ordningen betragter han som et skridt i den direkte forkerte retning. ”Det er meget flot, at statsministeren har lært at sige de rigtige ord. Men hver gang det kommer til valget mellem langsigtede IT-versioner og kortsigtet skattepolitik, så vinder skattepolitikken. Så jeg giver ikke fem flade ører for alle de flotte brochurer, der kommer fra regeringens side. Det drejer sig om handling, og det har vi næsten ikke set. Og når vi endelig har, så har den været negativ”.
Handling er noget som IT - ordføreren til gengæld lover ved en borgerlig regering, der vil sætte mere fart på brugen af IT i fx kommuner og amter så kontakten til borgerne bliver langt mere præget af det.
”I dag er det jo sådan, at de fleste kommuner bare har en dum og flad hjemmeside. Vi mangler muligheden for, at borgerne i langt højere grad kan kommunikere med kommunerne på denne måde”.
Men han er godt klar over det kan blive svært. ”Ofte ser amter og kommuner IT som en udgift frem for en indtægt. Derfor er det vigtigt, at bruge de offentlig institutioner til at fortælle ude i kommunerne, at det kan lette hverdagen betydeligt”.

Efterlyser klar strategi
Det offentlige skal sætte øget fokus på handel over internettet, for at fremme udviklingen, mener IT-ordføreren. Det er en konkret ting, som Kristian Jensen mener vil give mange fordele, da den lette mulighed for at kontrollere priserne vil sikre imod inflation og dermed give en god økonomi. Men for at det overhovedet skal lykkes at komme igennem med initiativer, er det nødvendigt at få folketingspolitikerne til at interesseret sig for det. Kristian Jensen mener nemlig, at IT-udviklingen går hen over hovedet på 98% Folketingets medlemmer, fordi det ikke interesserer dem, og fordi de ikke har viden nok.
”Det bliver simpelthen ikke prioriteret højt nok på dagsordenen at få taget hensyn til IT, når der vedtages love”. Som de fleste andre i den borgerlige lejr er den unge Jensen som nævnt imod, at den skattefri pc-ordning stopper. Bl.a. mener han, at den ordning har medført, at det ikke kun er højtlønnede og funktionærer, der har en pc. Men ligeledes grupper der normalt ikke beskæftiger sig med IT.
”Det skift sker nu, og så lukker man. Det er så hjertegribende dumt, at jeg simpelthen ikke kan forstå at regeringens IT-folk ikke har råbt op, og fået det stoppet”. Kristian Jensen mener, at netop dette var et konkret eksempel på, at der mangler en klar strategi i regeringens IT-politik.
”Der er brug for at nogen sætter sig for bordenden og siger, at nu laver vi en strategi, og så gennemfører vi den”.

Dokumentation
null

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00