Tempoet skal op på IT-området

Regeringens IT - arbejde er ikke fem flade øre værd. Det mener Venstres IT-ordfører Kristian Jensen. Han mener mulighederne på nettet er helt fantastiske, men efterlyser handling og en klar strategi. Den unge Kristian Jensen er første emne i Altinget.dks serie om Folketingets IT- politikere.

Ikke kloge nok
Et andet problem, mener Kristian Jensen er, at Danmark er ved at blive overhalet på teleområdet. Hvor andre lande allerede har afsluttet udbuddet af licenser til de såkaldte 3. generations mobiltelefoner, skal Danmark først til at gå i gang.
”I stedet for at være i 1. division, er vi nu rykket ned i 3.-4. division. Og det skyldes ren langsommelighed”. Han indrømmer dog at også Venstre bærer et ansvar for denne træghed. ”Vi var ikke kloge nok til at prioritere 3 generations –licenserne (UMTS). Vi prioriterede 900 og 1800-licenser, og det er et problem vi slås med i dag”.
Kristian Jensen mener imidlertid, at Venstre har lært af fejlene og nu vil forsøge at speede processen op. Fx ved at fremrykke den planlagte auktion over licenserne fra oktober til maj måned.
”Det vil i hvert fald rykke os fra 4. til 3. division. Og det synes jeg, vi skylder den danske befolkning på grund af de muligheder, der ligger i et hurtigere net i form af nye og hurtigere services”.

Hård kritik af regeringen
Fra Folketingets talestol har Poul Nyrup Rasmussen under sin åbningstale lovet en særlig indsats på IT - området. Ligeledes har rapporter fra både Forskningsministeriet og Erhvervsministeriet vist det samme. Alligevel er Kristian Jensen langt fra imponeret. Bl.a. stoppet for hjemme-pc-ordningen betragter han som et skridt i den direkte forkerte retning. ”Det er meget flot, at statsministeren har lært at sige de rigtige ord. Men hver gang det kommer til valget mellem langsigtede IT-versioner og kortsigtet skattepolitik, så vinder skattepolitikken. Så jeg giver ikke fem flade ører for alle de flotte brochurer, der kommer fra regeringens side. Det drejer sig om handling, og det har vi næsten ikke set. Og når vi endelig har, så har den været negativ”.
Handling er noget som IT - ordføreren til gengæld lover ved en borgerlig regering, der vil sætte mere fart på brugen af IT i fx kommuner og amter så kontakten til borgerne bliver langt mere præget af det.
”I dag er det jo sådan, at de fleste kommuner bare har en dum og flad hjemmeside. Vi mangler muligheden for, at borgerne i langt højere grad kan kommunikere med kommunerne på denne måde”.
Men han er godt klar over det kan blive svært. ”Ofte ser amter og kommuner IT som en udgift frem for en indtægt. Derfor er det vigtigt, at bruge de offentlig institutioner til at fortælle ude i kommunerne, at det kan lette hverdagen betydeligt”.