Israelere og polakker prækvalificerede i artilleri-udbud

Israelske Elbit er igen med i opløbet om at levere nyt artilleri til den danske hær. Desuden er et polsk firma inde i varmen sammen med tre gamle kendinge. Det står klart efter at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse fredag formiddag har offentliggjort de fem artilleriproducenter, som er blevet prækvalificerede i det danske artilleriudbud.

De fem prækvalificerede er: BAE Systems Land & Armaments (USA), Elbit Systems (Israel), Hanwha Techwin (Sydkorea), Huta Stalowa Wola (Polen) og Nexter Systems (Frankrig).

Mest bemærkelsesværdigt er det naturligvis, at Elbit er med igen. Dette er som bekendt det andet danske artilleriudbud på få år. Elbit vandt det første udbud, men den 30. april sidste år blev udbuddet annulleret i 12. time, da forsvarsforligskredsen skulle have taget beslutningen og peget på Elbit. Officielt var forklaringen, at man gerne ville vente og se hvad reparationen af en havareret helikopter ville koste, inden man brugte for mange penge på andre ting. Men reelt handlede det om, at de radikale ikke ønskede at købe israelsk artilleri.

Login