Pris for EH101-reparation slår fast, at radikal Israel-modstand stoppede artilleriindkøb

Et lille aktstykke til Folketingets finansudvalg om reparation af en havareret helikopter sætter en tyk streg under, at beslutningen i april sidste år om at annullere artilleriudbuddet på målstregen, reelt handlede om at den vindende artilleriproducent var fra Israel. Officielt ville man godt vente med at købe artilleri til man vidste hvad det ville koste at reparere en EH-101 helikopter, der var havareret året før.

At det i virkeligheden handlede om, at de radikale ikke brød sig om at købe israelsk, stod ret hurtigt klart for de fleste. Problematikken om en eventuel israelsk vinder blev da også berørt i det pressemateriale, som Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse udleverede, da man igangsatte et nyt artilleriudbud.

Og nu slår aktstykket det så fast med syvtommersøm. I aktstykket beder forsvarsministeren nemlig om lov til at bruge 119 mio. kroner på at få repareret EH-101’eren. Altså langt, langt mindre end de omkring en milliard kroner, som indkøbet af artilleripjecer forventes at løbe op i.

Login

 • Anmeld

  Christian

  Af diplomatiske hensyn er det jo ikke altid smart bare at buse ud med "sandheden". Men det er da fint hvis de radikale holder fast i at det ikke altid handler om at købe de billigste våben, men at man også tænker på Danmarks strategiske interesser. Og det er i Danmarks interesse at begrænse samarbejde med, og køb af våben, fra lande der ikke overholder de internationale spilleregler. Specielt set i lyset af den russiske annektion af Krim og truslerne mod de baltiske lande.

 • Anmeld

  Schmidt

  nu skal man heller ikke gå for meget op i strategiske interesser.
  Det kan også spænde ben for bedste køb, og ikke kun hvad angår pris. Vi har mistet Gripen på den konto.
  Måske du kan lave en liste med de der overholder alle internationale spilleregler.

 • Anmeld

  Steffen

  Populistisk fis. Der er masser af andet israelsk grej i forsvaret allerede.

 • Anmeld

  leif liltorp

  Christian du har fuldstændig ret.Med den opførsel der præger Israel idag,burde man kunne finde leverandører der er mere i tråd med den moral som DK plejer at hævde så flot.Men penge styrer verden.!!!

 • Anmeld

  Tumms

  Trist! Men jo desværre ingen overraskelse. Som sagt havde det store flertal nok regnet ud, at det desværre forholdt sig således.
  Forsvaret/artilleriet tabte endnu engang og står fortsat tilbage med gammelt og udslidt materiel. Mens forsvarsfjendske, populistiske og dobbeltmoralske politikere fik melet deres egen sag og pusset glorien.

 • Anmeld

  Henrik Ø

  Hvis forsvaret er så tonedøve at de indstiller en kandidat fra sådant et land er de jo selv årsag til det ikke bliver til noget. positionen om Israel er jo kendt stof.
  Man kan åbenbart godt se det er bedst at købe fra USA selv om der er hele 3 vesteuropæiske fly som er bedre egnet.

 • Anmeld

  Tumms

  I min optik er forsvarets rolle udelukkende at forholde sig til det rent militærfaglige, altså i dette tilfælde at finde det bedste fremtidige artilleri til DK. Dobbeltmoralsk fnidder må politikkerne tage sig af, og det gør de også så rigeligt. Så længe man ikke vedtager handelsmæssige sanktioner mod Israel, det både på det civile og militære område. Tja, så er de og deres produkter vel ligeså meget i spil som alle andres.

 • Anmeld

  Richard

  Hvorfor er det kun de radikale der har nosser til at sige nej til grej fra Israel? De borgerlige er ret dobbeltmoralske når de siger vi skal i krig for at forsvare demokrati og menneskerettigheder. Og så skal vi smatidig købe våben fra et land der helt udemokratisk undertrykker et helt folk og overtræder menneskerettigheder for vildt.

  Og så synes jeg iøvrigt vi skal købe flere helikoptere. Helikoptere falder jo helt sikker ned hen af vejen.

 • Anmeld

  Tom R.

  Hvad laver de radikale, og SF også for den sags skyld også i et forsvarsforlig, det egner de 2 partier sig bare ikke til.
  Gør det du gør bedst, var der engang et reklameslogan der lød, så hvis at SF holder sig til at snakke social, sundheds og uddannelses politik og de radikale holder sig til... Ja det ved jeg egentligt ikke helt. Måske at de bare skulle finde noget andet end politik og beskæftige sig med ;-)

 • Anmeld

  Michael Holtegaard

  Nu har der efterhånden meget længe været meget stille omkring genopbygningen.
  Er man kommet igang? I givet fald hvor langt er man kommet og hvor omfattende er skaderne egentlig? Har tidligere læst noget med at den havarerede maskine nærmest var blevet kanibaliseret for brugbare stumper.