Nederlag til V-valgkampstrategi

Venstres egne vælgere har ikke tillid til Anders Fogh Rasmussens løfter om et skattestop og kun tre ud af fire blandt alle vælgere tror på løftet. Det viser en undersøgelse fra Greens analyseinstitut. Det kan påvirke partiets valgkampsstrategi.
Jon Adelsten
Der er kun ringe tillid til, at Venstres leder kan holde hvad han lover, hvis han får regeringsmagten. Det løfte om skattestop i en V-ledet regering, som partiet lancerede ved landsmødet i fjor, har ellers været et bærende element i partiets kamp for regeringsmagten. Nu viser en undersøgelse fra Greens Analyseinstitut, offentliggjort i Børsen, at tre ud af fire vælgere svarer nej på spørgsmålet, om de har tillid til Venstres løfter om skattestop. Undersøgelsen bygger på 1065 svar fra starten af ugen, og den viser desuden, at ikke engang Venstres egne vælgere har tillid til løfterne.

Anders Fogh afviser svækkelse
Venstres leder Anders Fogh Rasmussen afviser, at undersøgelsen har svækket Venstres valgstrategi.
- Det beviser jo blot befolkningens dybe skepsis over for skattelettelser af enhver art. Tænk bare på, hvad resultatet havde været, hvis vi havde lovet skattelettelser. Det vile der overhovedet ikke havde været nogen, som troede på, fordi man er blevet skuffet gennem så mange år med konstant sigende skatter. Så det viser blot, at Venstres strategi om at love skattestop er rigtig, og så bliver det jo vores opgave efter valget at bevise, at vi ikke skuffer vælgerne, men derimod kan indfri løftet trods vælgernes skepsis, siger han til Børsen, torsdag.

Påstand om skattetryk tilbagevises
Men oveni dagens bemærkelsesværdige undersøgelse kommer iøvrigt en beregning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd der kommer i vejen for en anden del af Venstres skatteoplæg, nemlig påstanden om at skattetrykket nu er på 70 øre af hver tjent krone. Det passer ikke ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, deres undersøgelser viser at den gennemsnitlige dansker kun betaler lige over 50% af sin lønindtægt i skatter, moms og afgifter. Beregningen tager altså højde for det samlede skattetryk, dvs. også de indirekte skatter der er på varer, miljø, renovation, osv.

Venstre skyder langt over målet
Den befolkningsgruppe der kommer tættest på Venstres påstand om et 70 % skattetryk, er de 20% af landets skatteborgere der rammes af topskat. De betaler 71% i samlede skatter og afgifter, men kun af den indtægt der overstiger 276.900 kr. om året. Og altså langtfra det skattetryk på 70% af hver tjente krone, som bl.a. Anders Fogh Rasmussen og næstformand Lars Løkke ofte har hævdet.
To væsentlige våben i Venstres valgkamps arsenal er svækkede. Socialdemokratiet har fået et let forsvar for Venstres skatteangreb og det kan ikke undgå at påvirke Venstres valgkampsstrategi.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00