Notat til Folketingets Europaudvalg

Claus Iversen
Dokumentation

Om forslag til Rådets forordning om særforanstaltninger for at yde erstatning til den spanske fiskeri- skaldyrs- og akvakultursektor for de tab, olieudslippet fra Prestige har forårsaget

KOM (2002) 776

Vedtagelse

Baggrund

Kommissionen har den 19. december 2002 stillet forslag til Rådets forordning om særforanstaltninger for at yde erstatning til den spanske fiskeri- skaldyrs- og akvakultursektor for de tab, olieudslippet fra Prestige har forårsaget. Forslaget er oversendt til Rådet den 19. december 2002.

Forslaget er fremsat med hjemmel i TEF artikel 36 og 37 og kan vedtages af Rådet med kvalificeret flertal efter høring af Europa-Parlamentet.

P.g.a. foranstaltningens hastende karakter har Kommissionen ønsket at benytte sig af undtagelsesbestemmelsen i protokollen om de nationale parlamenters rolle m.h.t. fristen på 6 uger fra forslagets fremsættelse indtil dets vedtagelse.

Forslaget blev vedtaget af Rådet på rådsmødet (landbrug/fiskeri) den 20. december 2002.

Nærheds- og proportionalitetsprincippet

Der er ikke redegjort for nærheds- og proportionalitetsprincippet, idet ordningen er et led i gennemførelsen af EU's fælles fiskeripolitik.

Formål og indhold

I november 2002 havarerede tankskibet Prestige ud for Nordspaniens kyst. Tankskibet var lastet med 77000 tons svær fuelolie, og de første olieudslip nåede frem til den spanske kyst den 16. november 2002. Olieudslippene vil formentlig fortsætte lang tid endnu.

Fiskeri og skaldyrsopdræt langs kysten er blevet lukket, hvilket rammer næsten 7000 fartøjer med over 16000 fiskere. I skaldyrssektoren er der 5000 beskæftigede. Endvidere er nogle skaldyrsanlæg beskadiget.

Ifølge forslaget stilles der 110 mill. € til rådighed for foranstaltninger til at afhjælpe virkningerne af olieforureningen. De 80 mill. € tilvejebringes ved en omprogrammering inden for det spanske FIUF program for fiskerisektoren, i overensstemmelse med en række undtagelsesbestemmelser, jf. nedenfor. De resterende 30 mill. € tilvejebringes ved at udvide formålet for den særlige, midlertidige kompensationsordning for fiskere, der tidligere har drevet fiskeri under en - nu bortfaldet - fiskeriaftale med Marokko til også at omfatte de foreslåede støtteforanstaltninger. Herved kan uforbrugte bevillinger for 2002 på i alt 30 mio. € overføres til dette formål.

Forslaget indeholder endvidere en række undtagelser fra bestemmelser i forordning 2792/99 om de nærmere regler og betingelser for Fællesskabets strukturforanstaltninger for fiskeriet. Undtagelserne, der alene gælder for foranstaltninger i anledning af Prestige’s forlis, indebærer, at der kan ydes støtte til oplægning og erstatning ud over de lofter og periodemæssige begrænsninger, der ellers findes i strukturforordningen.

Ifølge forslaget vil foranstaltningen bestå af følgende aktioner:

  1. erstatning til dem, der er beskæftiget i den spanske skaldyrs- og akvakultursektor, fordi de midlertidigt har måttet ophøre med deres aktiviteter
  2. støtte til udskiftning af beskadigede fiskeredskaber
  3. støtte til rengøring, reparation og genopbygning af skaldyrs -og akvakulturanlæg og
  4. erstatning med henblik på genindsættelse af skaldyrsbestande.

Gennemførelsesforanstaltninger vedtages af Kommissionen i forvaltningsprocedure.

Udtalelser

Europa-Parlamentet har anvendt hasteproceduren.

Konsekvenser

Forslaget har ikke lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser.

Høring

§ 5 udvalget har ikke udtalt sig om forslaget.

Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg

Fødevareministeren har mundtligt underrettet formanden for Folketingets Europaudvalg forud for forslagets vedtagelse.

 


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00