BREAKING NEWS: AFTALE OM 27 FLY - UDEN SF OG K

Efter knap 11 års arbejde med at evaluere og diskutere hvad der skal være Danmarks nye kampfly skete det så torsdag ved middagstid. Et politisk flertal blev enige om at indkøbe 27 F-35 kampfly, sådan som regeringen foreslog for fire uger siden.

Detaljerne i aftalen fremgår af forligsteksten.

Bemærkelsesværdig er denne passus i forligsteksten, som betyder, at vi i sidste ende kan lande på 21 fly:

"Partierne bag aftalen er enige om, at der forud for kontraktindgåelse om de sidste seks fly gøres status i den til enhver tid siddende forligskreds. På dette tidspunkt kan kredsen træffe beslutning om at anskaffe færre fly, hvis de første fly ikke er leveret rettidigt og til den forventede pris, som ligger til grund for nærværende aftale."

At det blev F-35 og at vi landede et sted i midten af 20’erne er ikke overraskende.

Foruden K, så er SF heller ikke med i aftalen. Det var dog mere forventet. Bag aftalen står derfor Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Radikale og Liberal Alliance - der derfor må betragtes som den nye forsvarsforligskreds. Så bliver det spændende at se om K kan/vil/får lov til at melde sig ind i kredsen igen i forbindelse med det nye forlig, som skal forhandles næste år.

Men interessant er det i hvert fald, at regeringen satte K stolen for døren og til sidst sagde stop.

Forrige artikel Danske kampflys vigtigste arbejdsopgave ikke blandt evaluerede missionstyper Næste artikel Lockheed Martin: Vi er beærede
 • Anmeld

  Bjørn Rasmussen

  Ærligt, Rasmus Jarlov, i det mindste!

 • Anmeld

  CP

  Ja det er jo svært at være overrasket.. Og finansieret indenfor forsvarets budgetramme, det bliver i det mindste morsomt at se politikerne lave rygsvømmning når det går galt..

 • Anmeld

  Ole

  21 fly minus 5 til træning... længere pilotkontrakter, længere arbejdstid. Hvor længe holder flyvevåbenet ? Bemærk at vi har ikke længere et jord til luft forsvar, og derfor er vi dybt afhængig af et stabil flyvevåben.
  Måske skulle vi satse på nimbus bevæbnet motorcykler igen :O))

 • Anmeld

  Nyborg

  Fuldstændig vandvittigt for vi nuværende skatteborger og kommende, for ser man på de Norske tal, både hvad angår anskaffelspris og levetidspris, så har det slået i øjnene på mange, indsigtsfuld personer både indenlands som udenlands, at de danske er misvisende, men vores regering har jo også ry for at fifle med tal, - så de passer ind i deres politiske mål.
  Vores krigeriske politiker, bukker sig i støvet for den Amrikanske våbenindustri, og køber et angrebsfly Joint Strike Fighter, så de kan fortsætte med at deltage i internationale angrebskrige når en gal Donald Trump ringer.

 • Anmeld

  CP

  Hvad skal det der udskudte indkøb i øvrigt betyde. Hvis vi allerede har købt 21 er det jo fuldstændig udelukket at vi ikke også køber de sidste.

 • Anmeld

  Bjørn Rasmussen

  Faktisk bliver det kun 21 F-35’ere, og så måske 6 mere, hvis vi til den tid har fået smag for F-35.

 • Anmeld

  TomK

  Ja men tillykke da med vores nye kampfly :)

  Processen har været helt til grin, men med de 3 muligheder politikerne har tilbage på bordet, er valget sådan set ok. Kan ikke se, hvad de ellers skulle have valgt.

  Og jeg kan egentligt også godt lide den med 21+6. Godt nok er 21 fly frygteligt få, men i det mindste sætter det loft over, hvor galt det kan gå.

  Nu bliver det så interessant hvad LM siger, når vi kommer og vil have en bindende ordre på 21 fly til den forudsatte pris på godt 700m kr. pr. fly......

  Mærkelig taktik at binde sig til LM før de har bundet sig til en pris.

 • Anmeld

  Peter Hansen

  Pinlig proces... og dyrt købt skulderklap til Danmark fra John Kerry i næste uge. Øv!

 • Anmeld

  Anker Steen Sørensen

  Så faldt valget på bombefly. Skidt med luftforsvar. Hvis i tvivl så blot få indsigt i bl.a. RFI og RBI som lå/ligger til grund for validering/analysearbejde.
  Andreas har åbenbart materialet, for han har bragt noget af det her.
  I øvrigt starter en ny kæmpeskandale allerede nu med beslutningen. Et kampfly med begrænsede luftforsvarsevner er valgt.
  På grund af det meget begrænsede antal, er det nu også lykkedes Forsvarsministeriet at bringe Flyvestation Skrydstrup i fare. Hvad pokker skal der til for at få nogle enkeltpersoner fjernet fra ministeriet, så faglig og saglig rådgivning gives.
  For dårligt at ministeren tilsyneladende blot er et ekko af nogen af dem der sidder der.

 • Anmeld

  UR

  Det var så enden på den "store, herlige folkelige debat" eller hvad det var forsvarsministeren lovede at der ville gå forud for typevalget.
  (måske giver en bred folkelig debat heller ikke meget mening i forhold til spørgsmålet, men hvorfor så egentlig love det?)

 • Anmeld

  E. Petersen

  Som jeg skrev tidligere har jeg på fornemmelsen man ikke regner forkert - men bruger en vis form for kreativ bogføring.

  Det passer også godt pga. af følgende

  I følge PC skal der bruges 15 fly til afvisning. Det skulle der i 2008 20-22 F-16 fly til i følge forsvarets svar til enhedslisten på daværende tidspunkt.

  Altså en reduktion på ca 30% i antal. Omregnet til flyvetimer er det sjovt nok præcist også den timeantal f.eks. Norge har reduceret med og overført til simulatortræning.

  Ydermere skal Danmark deltage i internationale operationer. Det er afsat en behovsperiode på optil 12 måneder hvert 3.år

  Det er der så afsat 12 stel til, men med en vis buffer fra 2x12 stel fra de 2 år vi ikke deltager. Og det er her jeg er meget skeptisk på, om det regnestykke holder- men lad os nu se.

  Så de 36,7 milliarder til drift dækker stort kun til afvisningsberedskabet på 15 fly - mens de internationale operationer i stort omfang skal finansernes via ekstrabevilling. Dvs. er der ikke flertal kan vi ikke stille med fly. Og i missioner som Libyen/Irak vil den største udgiftspost, som udgangspunkt, være ammunition som allerede i dag, ikke indgår i den årlige drift af F-16.

  Så ekstrabevillingen skulle være foretaget - nu kan man så bare "gemme" ekstraomkostninger for den alm. drift.

 • Anmeld

  TomK

  @Anker Steen

  Nu bliver det med de begrænsede luftforsvarsevner nok aldrig den store skandale.

  For det første vil vi kun opdage det, hvis vi kommer i krig med Rusland, og skulle det ske har vi nok ikke tid til at evaluere skandaler bagefter :)

  For det andet tror jeg trods alt alle herinde mangler lidt forståelse for, hvad stealth er og hvordan det virker. Stealth handler ikke om at være usynlig, som mange tror. Det handler om at begrænse radarernes rækkevidde. Hvis man er mindre synlig på radar end modstanderens fly (har en mindre radar cross section) betyder det, at man ser fjenden før han kan se en selv. Det betyder så igen, at man kan vælge om man vil tage kampen eller ikke og potentielt kan affyre sine missiler før modstanderen ved man er der.

  Jeg er ikke en af dem der tror, at stealth er løsningen på alt og at alle "kill" fremover vil være BVR. Men lige så stor en fejl det er at tro, at stealth løser alt, lige så stor fejl er det, at ignorere stealth som en faktor i luftkamp eller tro den bare forsvinder med næste radar generation.

  Skulle jeg vælge at tage en luftkamp i en Sukhoi SU35 eller i en F35 ville jeg trods alt til en hver lejlighed foretrække F35.

  TomK

 • Anmeld

  Christian

  Imponerende. 11 års evaluering af kandidater, og så sidder man alligevel med fornemmelsen af at der er blevet truffet et hovsa-valg.

 • Anmeld

  Halken

  Når nu man kun har fly til air policing, så havde de ikke behøvet at købe en 1st day strike figher, men kunne have nøjes med SH eller nogle nye F16 stel. Måske burde de købe stellene alligevel til at lave AP og så sende F35 ud :-D

  Det er lidt ironisk :-D

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  Ja ja....der fik de Konservative nok tak for sidst for landbrugspakken og Eva Kjer....

  Der tegner sig jo med dette en interessant enighed ml. V, DF, LA, S og R om forsvarspolitikken udenom de konservative. Kunne gætte på, at meget højt placerede folk i Venstre fortsat er så hvidglødende over de Konservatives ageren ang. landbrugspakken, at der også fremover kunne ske det, at de Konservative skal have prygl på deres hjertesag forsvaret. Trist, hvis indenrigspolitisk "fnidder" skal påvirke ordentlige drøftelser og debatter om forsvaret. På den anden side...sådan er det vel (desværre) altid....

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  Meget politik drejer sig jo om allianceskabelse og opbygning af gensidig tillid. En god måde at opnå dette er at kunne forhandle og indgå aftaler og blive ved med at kunne dette over lange perioder og om tunge emner.

  Ser man på dansk politik lige nu er der jo dybest set ikke den store principielle uenighed om, hvilken økonomisk politik, der skal føres. - Det er kun Enhedslisten og klovnenæsen fra Århus, der står isolerede med fundamentalt andre holdninger. Og ser man på forsvarspolitikken, så læg godt mærke til, at selv SF principielt ikke er modstandere af et velafbalanceret forsvar med en sammenhængende økonomi og nye kampfly - det har "kun" været et spørgsmål om, hvor mange. Igen: Enhedslisten og klovnenæsen er totalt isolerede.

  Så holder denne analyse, har hele processen omkring F-35 købet "kun" været del af en større proces, hvor de "ansvarlige" partier har fundet sammen og nok engang øvet sig i at indgå aftaler og holde "de uartige" uden for indflydelse. Og igen: interessant at se, om den opnåede enighed bliver afspejlet i det nye forsvarsforlig: Gætter på, at det ville passe Venstre gevaldigt godt at kunne holde de Konservative udenfor døren på et område, der gør virkeligt ondt på dem.

 • Anmeld

  Tom Petersen

  Kun een kort kommentar:
  ØV for et forkert valg, og synd for et hæderkronet Flyvevåben.

  Men Stor respekt til K og SF, som var de eneste der udviste fornuft

 • Anmeld

  Claus

  Stor respekt for Rasmus Jarlov og de konservative. Trods alt positivt, at der findes politikere i Danmark, der er deres ansvar for DK’s sikkerhed bevidst. Hvad resten af folketinget angår, så er det ynkeligt og uværdigt ....som sædvanligt.

 • Anmeld

  Soersch

  En alt for dyr løsning....
  Denne her havde nok heller ikke været realistisk
  http://jetfreak-7.deviantart.com/art/Su-35-Royal-Danish-Air-Force-325011604

  Men hele cirkuset med priser og timer gør at jeg ikke mener politikerne egentlig ved hvad de har stemt ja til.
  En ærlig beslutning havde været mere klædeligt. Ikke at F35 ikke bliver god en dag. Men vores økonomi havde haft det bedre med Gripen.

 • Anmeld

  MMA

  Godt at jeg har lagt forsvaret bag mig for mange år siden og jeg snart er for gammel til at blive kaldt ind. Synd for dem der kommer efter, de skal betale prisen.

  V har fået min stemme for sidste gang, S, R kunne aldrig komme i betragtning, DF og LA skuffer med deres deltagelse i den her aftale. Jeg har svært ved at se, hvem der er tilbage, der overhovedet er værd at kaste stemmer efter i fremtiden.
  Det her afspeljer tydeligt, at folketingsvalg udelukkende har en kosmetisk betydning i forhold til den førte politik. Jeg tænker sofaen vinder en jordskredssejr næste valg, i hvert fald for min part.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  Hvor blev "den store, herlige debat" af, som vi blev lovet? Den der med, hvad flyvevåbnet skal kunne fremover og, hvilket type fly vi har brug for og, hvad vi egentligt har råd til.

  Der har været en offentlig høring og derefter en beslutning i forsvarskredsen. Det er noget af en tom fornemmelse, man sidder tilbage med.

 • Anmeld

  MMA

  @SEH
  Magt korrumperer, længere er den ikke. Åh ja...politiker-lede, det er i øvrigt også en uafvigelig konsekvens af politikernes egne handlinger.

 • Anmeld

  Michael Nielsen

  969 er fra nu skammens dag.

  09 06 2016

  Skulle næsten tro at detvar en stor frimure konspiration, for det giver ikke mening at købe denne platform, hverken militært, politisk eller økonomisk.

 • Anmeld

  Cphmoose

  Så det eneste parti / ordfører der rent faktisk havde læst rapporterne og sammenholdt dem med internationale ditto og forholdt sig til substansen og projekt risici blev smidt uden for døren og fik besked om at de ikke må deltage i det næste forlig. Det er godt nok en smuk dag for demokratiet.

  Men spise biletter og illusionen af at sidde ved de voksnes bord prioriteres åbenbart højere end en gennemarbejdet og holdbar finansierings model.Både af den siddende og den kommende regering.

  Det positive er vel:
  Vi undgår oprustning i Arktis - så her slipper vi for at provokere Putin / Russerne
  Vi har ikke penge til ABM sensor til en eller flere fregatter - så her slippe vi for at provokere Putin / Russerne
  Vi har ikke penge til ASW i Østersøen så vi slipper for at opdage at vores indre farvande bliver krænket
  Vi har ikke penge til SM2 / AAW våben så fregatternes sensor pakke kommer til at fremstå som spild af penge
  Vi har ikke penge til at udsende hæren - så vi slipper for døde soldater i ikke gennemtænkte land militære interventioner
  Vi har næppe penge til ammunition til F35 så pilotere slipper for 8 månedes udsendelse efterfulgt af 48 timers arbejdsuger


  Cphmoose

 • Anmeld

  MMA

  Så gider jeg heller ikke høre mere pjat (DF, S og R) om at der mangler penge til sygehuse, de ældre, de unge, de svage, til flygtningene, til skolerne, til kulturen. Den arrogance, disrespekt og ansvarsløshed, hvormed man forvalter vores allesammens skattemidler, så har man frasagt sig retten til efterfølgende at klage sin nød.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Cphmoose

  Sender Putin så en medalje til forligspartierne eller kun til Hjorth Frederiksen og Lars Løkke ?

 • Anmeld

  Thomas Larsen

  Pessimistens forudsigelse: vi må nøjes med de 22 fly, da det hele alligevel blev for dyrt. Fem af disse bliver permanent udstationeret i USA til træning. Dette efterlader os med 16 til forsvar af fædrelandet og udstationering - dvs. i gennemsnit nok omkring de 10, der er operationelle.
  Så er vi nok så tæt på et så kritisk, lavt antal, at det kan være lidt ligegyldigt med et flyvevåben - m.h. til egentlig forsvar af vores luftrum vil de alligevel ikke kunne udføre noget effektivt, hvis der skulle komme en større konflikt. Så kan flyet i sig selv være lige så godt som man vil.

 • Anmeld

  Bjørn Rasmussen

  Cphmoose, jeg har skrevet tilsvarende i et tidligere indlæg, og ved du hvad? Det er faktisk ægte HELD i uheld!

  Dog med et men: Vi kan nu være med til at gøre en krig ATOMAR, ikke mindst fordi vi nu kommer til at mangle konventionelle styrker til mindre ekskalationer, som en hurtig reaktionsstyrke til et land, hvor en farvet revolution finder sted.

  NATOs Rapid Reaktion Force er næppe en trussel mod Rusland, men er til indsættelse, som konsolidering af et nyt Maidan projekt, så det ikke også løber ud af kontrol. Tilsvarende havde Rusland mobile styrker nok til at sikre Assad styret, da det var faldet nær til IS og Al Nusra, mens Washington med allierede dumt så på :-)

 • Anmeld

  Bjørn Rasmussen

  Rasmus Jarlov, synes jeg, gør det rigtig godt. Han har mod og mandshjerte, han læser på lektion og han vil det bedste for landet. Alt sammen en sjældenhed i dansk og vestlig politik i dag.

  Jeg var uenig i hans støtte til Chokoladekongens Ukraine, men i Folketinget forlanger han ærlighed, både af Eva Kjær Hansen og af Peter Christensen, og det giver fjender. Men han er ærlig og han tør. Det er stærke og gode personlighedstræk, som landet sukker efter.

 • Anmeld

  CP

  Det bliver ekstra morsomt når vi ikke har råd til AIM120D eller Meteor.. Så falder hele BVR konceptet fuldstændig fra hinanden..

  Jeg må også sige at Jarlov har imponeret mig i dag. Jeg nægter simpelthen at blive på sofaen, så K er et godt bud til næste valg. Aldrig igen V!

 • Anmeld

  Dan

  Transparency International får nok at lave, når organisationen skal behandle graden af korruption i Danmark, i deres 2016-udgave. I 2015 havnede Danmark på førstepladsen som det mindst korrupte land i verden, med en score på 91/100 mulige point.

  Danmark kan umuligt komme i nærheden af samme score en gang til, efter det show.

 • Anmeld

  D.Staal

  Kors en skandale! Pilråddent! Jeg bliver simpelthen så arrig over dette valg.
  Discount luftforsvar, med kejserens nye klæder.

  Endnu en gang er vi almindelige borgere til grin i eget land.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  "K er et godt bud til næste valg. Aldrig igen V!"

  Det har heddet K eller DF i et stykke tid nu alt efter om, Unionen er på dagsordnen eller ej :)

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  Forhandlingerne i forligskredsen tog if. de konservative kun halvanden time!

  Hvad skete der lige for det?

 • Anmeld

  GD

  Der var ikke noget at forhandle om, så debatten var måske overflødig til at begynde med?

  Fundamentalt set handler et typevalg om hvad vi vil med flyet, og den skulle være startet for lang tid siden, og Air Warrior/Nattevægter rapporten lagde op til det. Det kunne bare ikke få bundtræk når stort set alle partierne er enige på forhånd.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  Det virkede ellers som om, de konservative var klar på noget forhandling eftersom, de ikke var helt enige (mildt sagt) i resultatet.

  Savner en udtalelse fra DF, da de også skulle forestille at være "forsvarsvenlige".

 • Anmeld

  E. Petersen

  Katastrofevalg havde det vel kun været, hvis man havde erkendt der ikke var penge til nye kampfly eller man havde købt 6-8 stk til afvisning som Kroatien, Bulgarien og andre mindre lande planlægger at købe.

  Nu fik vi trods alt 27 fly. Og de fem der skal placeres i USA kan trods alt flyttes såfremt de kræves.

  Ydermere er de fint for mig at der går 10 år inden var har alle nye fly - så er det fleste børnesygdomme vel væk.

  Jeg er stadig F-35 skeptiker, men realistisk set må man bare konstatere at antallet F18SH og EF er nedadgående og har været det i flere år og det ser ikke ud til at USA eller EF-partnerlandene ændrer kurs.

  Gripen og F-16V havde været det sikre valg på papiret, men F-16´s leveted begrænser sig til 15 - 20 år og Gripen skovler ligefrem ikke ordrer ind og de ordrer der lå lige til højrebenet, f.eks. Kroatien, hvor en aftale med SAAB var meget tæt på er ikke 100% sikker mere fordi ordrer på kampfly er nedadgående(på nær Asien).

  Så i Kroatien er der nu yderligere 5 bejlere til en lille ordre på 8 -10 fly (F-16, Kfir, Mirage, EF T1(alle brugte), T-50 Syd Korea og SAAB Gripen.

 • Anmeld

  MMA

  @E.Petersen
  Katastrofevalg er det netop fordi man ikke er ærlige/realistiske i forhold til de reele omkostninger.

  Man kan ikke basere sit indkøb på extreme best case. For DK er det et teknologiprojekt at foretage skiftet til F-35. Jeg har endnu aldrig oplevet et teknologiprojekt, der følger en extreme best case på resourcesiden (tid/penge), så statistisk set er der intet der taler for at det vil lykkes med F-35. Det er her katastofen lurer.

  Havde man været realistiske omkring økonimien, ville man være tvunget til at prioritere anderledes. Det har man ikke villet og er i stedet gået efter at komme forbi point-of-no-return så hurtigt som muligt og derfor ofret debatten på det alter.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @MMA

  jeg er helt enig i det med økonomien og også omkring best case på resourcesiden. Men over de seneste 2-3 år har vi trods alt set toppen af de i forvejen høje udgifter på programmet.

  Den realistiske pris var nok det beløb , de andre to kandidater blev opført til og jeg har bare igen og igen nævnt, at tro at vi kan finde 100+ milliarder over 30 år til nye kampfly og specielt indenfor budgettet er ren drømmeri.

  Og se nu - selv halvdelen af beløbet 56 milliarder stiller man spørgsmålstegn ved.

  Hvis du læser nogle af mine sidste indlæg, vil du også se, at jeg kun tror de 56 milliarder dækker indkøbet + drift til afvisningsberedskabet. Alle midler til internationale missioner kommer til at blive ekstrabevillinger fra case til case men der er ren politikertaktik.

  Min konklusion er stadig - vi trods alt 27 fly og en fugl i hånden er bedre end 10 på taget. Der kan trods alt købes flere hvis vinden fra øst bliver endnu koldere.

 • Anmeld

  TomK

  Hvis jeg forstår det rigtigt, så køber vi teknisk set 21 fly samt en option på 6 fly mere.

  Så det er altså 21 fly der er det rette tal at se på nu. Jeg tror i øvrigt ikke vi skal forvente nogensinde at se de sidste 6, da pengene til de sidste 6 vil være spist op af ekstraomkostninger på de første 21.

  TomK

 • Anmeld

  CP

  Og således har vi vel reelt kun 16 fly til rådighed til afvisning og INTOPS.

  For jeg går ikke ud fra vi kan hjemkalde de 5 træningsfly til den slags. Bevares, hvis der bliver krig er det jo en anden sag. Men alle fredstidsoperationer skal vel gennemføres med 16 maskiner.

 • Anmeld

  Jens C. Hansen

  Så, nu er det tiden at samle materiale til en rigsretssag.

 • Anmeld

  Hans

  Og Hvis flyet kun skal bruges til afvisning og INTOPS.
  Er det nok det dårligste til opgaven

 • Anmeld

  GD

  Svend-Erik Hansen siger:
  9. juni 2016 kl. 23:59

  Det virkede ellers som om, de konservative var klar på noget forhandling eftersom, de ikke var helt enige (mildt sagt) i resultatet.


  ******************************

  Der var ikke andre valg end 27 fly. Sådan skulle det bare være. Jeg er på linje med Peter Viggo Jensen:

  »Jeg kan kun drage den konklusion, at man opstiller umulige forudsætninger bare for at få et forlig i hus. Det skæmmer processen. At der er politisk flertal for 27 fly er jo legitimt nok, men så må politikerne være ærlige nok til at sige, at antallet får konsekvenser for muligheden for at løse de operative opgaver,« siger han.

  Og artiklen generelt... Embedsmændene tror ikke selv på det.

  https://ing.dk/artikel/embedsmaend-advarer-om-oeget-arbejdspres-og-fejl-under-flyvning-184817

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  @ Simon Petersen

  Gary Schaub, Jr., som ellers ikke er fremmed til Danmark, snubler desværre i hans og Christian Leuprechts analyse.

  "The Danes have stood by their process, using data the manufacturers submitted"

  Nej, man brugte ikke Airbus’ data fra RBI’en.

  "Eurofighter ... have since calculated the Typhoon could fly for 8,300 hours."

  Nej, Airbus svarede 8.300 timer i RBI’en.

  Tilgengæld rammer de, med lidt god vilje, plet her:

  "the Danish options analysis was transparent, public, and its findings were validated independently."

  Problemet er kun, at regeringen drog den modsatte konklusion af alle andre.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  @ GD

  "Der var ikke andre valg end 27 fly."

  Ikke enig.

  Regeringen ønskede kun 27 fly, men der burde have været en forhandling om, man kunne have fundet et flertal for de 43 fly, der ville have matche vores nuværende fly.

 • Anmeld

  GD

  Jeg tror du misforstår mig. Selvfølgelig *burde* der have været en forhandling om flere fly og fornuftig finansiering. Det var der bare ikke, for det var bestemt inden forhandlingerne at der kun var et udfald: 27 fly.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  Ja, det virkede bestemt som om, det var klappet af før, mødet i forligskredsen startede. Det er trist. Meget trist.

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @Svend-Erik Hansen

  Jeg tror, at man skal passe på, hvilken værdi man tillægger forskellige udsagn, der kommer fra aktørerne i hele processen. Et godt eksempel er jo hvordan Boeings 10.000 årsværk svarende til 500 jobs, pludselig blev fremstillet som 10.000 jobs.

  Min pointe er, at selvom Airbus hævder, at han svaret 8.300 i RBI’en, så er det ikke til at vide, hvilke forbehold de har taget. Hvis de har svaret, at de garanterer 6.000 timer, men at man under de "rette forhold" kan opnå 8.300, så er det jo interessant at finde ud af, hvad "de rette forhold" er.

  Jeg synes, at det er helt korrekt, at bruge tallet 6.000 timer, hvis det er det som Airbus ville garantere. Hvis de ikke har villet garantere 8.300, uden forbehold, så skal man bruge de 6.000.
  Hvad tænker du eksempelvis, der ville være sket, hvis man havde lagt de 8.300 til grund for bedømmelsen, endt med at vælge Airbus og de så brød sammen efter 7.300 timer? Hvilken skandale ville det ikke være?

  Omvendt vil jeg sige, at hvis man endelig skulle vurdere Airbus på baggrund af 8.300 timer, så skulle F35 også vurderes på deres "op til" tal. Hvis man sammenligner én leverandørs "op til" tal med en anden leverandørs garanterede tal, så får man ikke et retvisende billede. Man bliver nødt til at sammenligne æbler med æbler :-)

  Når Lockheed Martin vil garantere at F35 kan flyve i 8.000 timer, så kan den sikkert også flyve væsentlig længere "under de rette forhold".

  Regering tog beslutningen baseret på en vurdering lavet af et sæt eksperter, der vurderede F35 som vinder i samtlige kategorier. Hvordan skulle man kunne argumentere for noget andet?
  Jeg tilhører så også den gruppe, der mener at implementeringsplanen og financieringen er fuldstændig vanvittig. Men det havde den været uanset, hvilket fly, der var blevet valgt, for de andre havde været endnu dyrere at indføre.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  @ Simon Petersen

  jeg er enig i mange af dine antagelser, men hvis Airbus har svaret 8.300 timer i RBI’en, bør man bruge dette tal.

  Hvis kampflykontoret går ind, og vurderer, tallet skal være lavere, bør de jo også vurderer, at tallet skal være højere for Super Hornet, som vil få et design lift på 9.500 ved brug af den samme model, som bruges til at bregne F-35s 8.000 timer.

  F-35s design life vil også have nogen forbehold ift. brug og last.

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @Svend-Erik Hansen

  Har det været dokumenteret nogen steder, at Airbus vitterlig har svaret 8.300 timer som et garanteret tal og ikke som et "vi garanterer 6.000 timer, men med det danske brugsmønster vil det kunne være op til 8.300 timer"? Jeg mener ikke, at have set det nogen steder, men det er jo ikke garant for, at det ikke er sket.

  Dog er det bestemt ikke unormalt, at man fra "kundens" side selv validerer det, leverandøren skriver og tillægger den værdi man mener er rigtig. Jeg har været med til at skrive et utal af tilbud, både til det danske og flere udlandske forsvar, hvor kunden har tillagt en anden værdi end den vi havde angivet, baseret på deres vurderinger. Hvis de kan retfærdiggøre det, så synes jeg, at det er okay.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  Der er if. Airbus ingen tvivl ingen om, at de har svaret 8.300 timer i RBI’en:

  #22
  http://nytkampfly.dk/wp-content/uploads/Airbus-Clarification-Request_240516.pdf

  Kampflykontoret bør netop validerer de oplysninger, de får ind. Man savner det på F-35, hvor de ikke har angivet hvilken Block, der er brugt i rapporten. Vi får formentlige F-35 flyene i Block 3F, som er den eneste BLock. der er lagt fast på nuværende tidspunkt.

  Men Block 3F har ikke de samme kapaciteter, som Eurofighter besidder i Tranche 3. Så her kunne man ønske sig en uddybning af deres ræsonnement.

  Som jeg skrev tidligere, hvis man har mandskabet til at vurdere svaret fra Airbus i RBI’en ikke matcher vores brug herhjemme, burde man også have kapaciteten til at vurdere forskellen på Super Hornets brug i USN og herhjemme.

  Så jeg er helt enig, at kampflykontoret skal vurdere svarene i RBI’en, men de skal vurdere alle svarene og ikke kun "cherry-picke".

 • Anmeld

  Simon Petersen

  Svend-Erik,

  For det første giver deres spørgsmål ikke svar på, hvad de rent faktisk har skrevet ordret i deres RBI besvarelse.

  For det andet, hvis de virkelig har skrevet "8.300 fh, when applying a Danish usage spectrum", så er det præcis den type forbehold, som man i min mening ikke kan bruge til noget. Hvis flyene begyndet at brække sammen efter 7200, så kommer diskussionen mellem kunde og leverandør om, hvordan flyene er blevet fløjet og hvorvidt det er indenfor det "Danish usage spectrum", der har været forventet.

  For det tredje, så skulle man også bruge et tilsvarende tal for F35 og hvis vi antager, at det er tilsvarende højere, så ville Airbus’s 8.300 timer skulle sammenlignes med et sted mellem 11.000 og 12.000 timer - så beregningerne stadig til F35 fordel.

  Jeg har ikke indtryk af, at du tilhører gruppen af hard-core F35 hadere, men lad os sige at situationen var lidt anderledes: F35 var blevet valgt fordi man havde brugt Lockheed Martin’s "Danish usage spectrum" tal over Airbus’s garanterede tal.... Kan vi være enige om, at det ville være en kæmpe "SKANDALE" og der ville være protester til højre og venstre? Hvorfor skulle situationen være anderledes når man vælger at bruge Airbus’s garanterede tal?

  Jeg kender et antal mennesker, der arbejder (eller har arbejdet) i NytKampfly kontoret og der er i hvert fald ikke nogen af dem, der mener at de ikke har lavet et sobert og uvildigt stykke arbejde, uden nogen form for politisk indgriben eller pres mhp at vælge en bestemt kandidat.
  Jeg synes, at der tegner sig et mønster af, at alle F35 haderne griber efter samtlige halmstrå de kan finde mhp at finde den rygende pistol der afslører urent trav, men jeg mener helt sikkert ikke, at den findes. Jeg mener, som mange andre, at det arbejde som er lavet er fuldstændig gennemarbejdet og sobert og den eksterne kvalitetskontrol, har bekræftet dette igennem hele forløbet - hvis det virkelig skulle være politisk bestillingsarbejde, hvorfor er der så ikke én medarbejder ved projektkontoret eller de eksterne auditører, der har lækket noget til pressen? Den slags kan aldrig holdes hemmeligt, når det kommer op i den skala, det ville kræve.

 • Anmeld

  Tor

  @Simon Petersen
  Att klumpa ihop alla som är kritiska till JSF som "F35-hatare" är ett orättvist retoriskt trick. Man kan vända på det och kalla andra för "F35-älskare" eller "F18-hatare". Det är föga konstruktivt och leder enbart till polariserad debatt i kulörerna svart eller vit. Verkligheten är ofta grå.

  Man ska vara försiktig när någon är helt ensidig. Till exempel figurerar här debattörer som hävdar att F35 är bäst på allt och som inte ser förmågor i andra koncept utan helt och hållet svalt en doktrin från andra sidan Atlanten där man inte vet mycket om Europeisk teknologi.

  Jag brukar titta var gråskalorna finns. Dina egna inlägg är klart en höjdpunkt på forumet.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  Simon, alle flyene har forbehold ift., hvor mange steltimer, de har.

  Eurofighter ift. den brug af flyet, de har fået oplyst.
  F-35 ift. den model, USAF har brugt til at beregne steltimer.
  Super Hornet ift. USNs brug af flyet.

  Hvis man bruger flyene hårdere end disse forbehold, går steltimerne ned.

  Det er helt fint med mig, hvis man har vurderet Eurofighters timer til ikke at holde vand. Det er godt arbejde så længe, man har augmenterne i orden.

  Det er også fint, man holder sig til USAFs model for brug af F-35. Vi kommer vel til at flyve det meget lig USAF.

  Men hvorfor har man så vurderet, vi havde villet bruge Super Hornet på samme måde som USN? Det giver ikke nogen mening. Vi har ingen hangarskibe, eller sender vores F-16 afsted med katapulter.

  Måske havde de forestillet sig, at vi konsekvent ville lande Super Hornet sådan her: :)
  https://www.facebook.com/flyvevaabnet/videos/vb.172261662786259/1096600873685662/?type=2&theater

  Med andre ord er det et meget simpelt spørgsmål, man kan stille.

  Hvis kampflykontoret har været i stand til at vurdere Eurofighters timer, hvorfor har de ikke været i stand til dem samme med Super Hornet?

 • Anmeld

  UR

  Flere klare tegn på bestilt arbejde af kampflykontoret, og dermed på, at flyenes egenskaber ikke har været afgørende for beslutningen, som nok var truffet på forhånd. Kampflykontorets egentlige opgave har ikke været at evaluere flyene objektivt, men at fabrikere argumenter for F-35.

  http://www.b.dk/nationalt/ministerium-udelod-detaljer-om-f-35-rivalers-flyveevne

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  Det er noget rigtigt skidt :(

  "Af rapporten fremgår det, at Forsvars­ministeriet har udeladt oplysninger om Boeings og Airbus’ flyvetid med henvisning til, at producenterne ikke har leveret oplysningerne i tide.

  Det til trods for at de to flyproducenter rent faktisk havde leveret oplysningerne inden for ministeriets svarfrist."