Cavling-pris for Brixtofte-afsløring

Rasmus Nielsen
Cavling-komitéen besluttede i dag at tildele journalisterne Morten Pihl og Jakob Priess-Sørensen, B.T., Cavlingprisen for år 2002. Prisen gives for Morten Pihl og Jakob Priess-Sørensens ”gennemarbejdede, veldokumenterede og opsigtsvækkende artikler om de besynderlige forhold i den såkaldte mønsterkommune Farum – og ikke mindst deres afsløringer af borgmester Peter Brixtoftes forvaltning af kommunen og dens økonomi”.

Priskomitéen motiverer årets Cavlingpris til Morten Pihl og Jakob Priess-Sørensen sådan:

Morten Pihl og Jakob Priess-Sørensens afdækning af dét, som i offentligheden er blevet kendt som ”Farum-skandalen”, er et fremragende eksempel på klassisk, grundig og vedholdende journalistik. Utrætteligt har de to journalister siden 6. februar 2002 påvist, hvordan Farum kommune i årevis er blevet styret uden smålig skelen til bl.a. den kommunale styrelseslov, forvaltningslov og offentlighedslov. De fulde konsekvenser af Morten Pihl og Jakob Priess-Sørensens artikler kendes formentlig først om flere år – men indtil videre har deres journalistik medført noget så sjældent som en kommune sat under administration, suspension af en borgmester og udskrivelse af en tyngende skatteregning til borgerne i Farum. Samtidig har deres afsløringer givet genlyd i de fleste andre medier, ligesom de politiske konsekvenser af ”Farum-modellens” fald formentlig vil være mærkbare på Christiansborg i lang tid fremover"

Prisen er Dansk Journalistforbunds fornemste hædersbevisning. Den er på 20.000 kroner og følges af en statuette til hver prismodtager, udført af Jørgen Rode. Statuetten forestiller journalisten Henrik Cavling, Politiken, som stiftede det daværende københavnske journalistforbund i 1904. Prisen er indstiftet i 1944, og tildeles ifølge fundatsen ”en journalist eller gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det forløbne år”.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00